Rolls-Royce Spectre je prvi električni model marke, vožnja na struju do 530 km!

Rolls Royce Spectre elektricni model

Godine 1900., suosnivač Rolls-Roycea, Charles Rolls, prorekao je električnu budućnost za automobile. Nakon što je nabavio električno vozilo pod nazivom The Columbia Electric Carriage, predvidio je njegovu prikladnost kao čistu, bešumnu alternativu motoru s unutarnjim izgaranjem – pod uvjetom da postoji dovoljna infrastruktura koja ga podržava. Danas, više od 120 godina kasnije, došlo je vrijeme da Rolls-Royce ispuni proročanstvo svog utemeljitelja.

Spectre nije samo povijesni trenutak za Rolls-Royce, već i povijesni trenutak za elektrifikaciju – sa Spectreom marka potvrđuje da je tehnologija dosegla standard koji može sadržavati nositi i ime poput marke Rolls-Royce. U tu svrhu, Rolls-Royce je potvrdio da će do kraja 2030. cijeli njegov portfelj proizvoda biti potpuno električni.

Rolls-Royce Spectre je prvi električni model marke, vožnja na struju do 530 km! 25

Uz Spectre, Rolls-Royce je iskoristio revolucionarni sustav ‘Decentralizirane inteligencije’ koji omogućuje slobodnu i izravnu razmjenu informacija između više od 1000 funkcija vozila, dodatno podižući slavljenu kvalitetu vožnje ove marke. Njegovi dizajneri uhvatili su suvremenu, ali bezvremensku estetiku koja značajno unapređuje ikonografiju brenda dok kreće u svoje električno doba.

Električni automobil je savršeno bešuman i čist. Nema mirisa ni vibracija. Trebale bi postati vrlo korisne kada se mogu organizirati fiksne stanice za punjenje.” – Charles Stewart Rolls, suosnivač Rolls-Roycea, 1900. godine

Predstavljajući Spectre, Rolls-Royce postavlja novi presedan u stvaranju potpuno originalne klase automobila: Ultra-Luxury Electric Super Coupé.

Rolls-Royce Spectre je prvi električni model marke, vožnja na struju do 530 km! 26

Dizajneri marke duboko su ukorijenjeni u kontekstu koji zauzimaju njihovi automobili. Stoga svoju inspiraciju crpe iz svjetova daleko izvan automobilizma, uključujući visoku modu, modernističku skulpturu, nautički dizajn, krojenje i suvremenu umjetnost. Ipak, performanse su ono što čini dobrim djelom svako vozilo. Novi Spectre je tako 5,50 metar dug i punih 2 metra širok.

Elektromotori mu osiguravaju 585 KS, snaga koja čak djeluje malom u svijetu struje. Ipak, do 100 km/h je već za 4,4 sekunde i ono najvažnije svojim vlasnicima će nuditi doseg do 520 km. I Rolls je pokleknuo…

Foto: Rolls-Royce