EKSKLUZIVNO: Škoda Fabia sinoć je premijerno predstavljena, novi stari veliki adut Čeha!

Skoda Fabia

Škoda je predstavila četrvrtu generaciju modela iz B segmenta. Ovaj automobil stvarno je ozbiljno dobar, a početna cijena trebala bi iznositi oko 14.000 eura…

Fabia, gradski model B-segmenta koji je od prve generacije krenuo nizati velike uspjehe.

Thomas Schäfer, glavni čovjek Škode, naglasio je kako će Fabia ostati model prije svega za široke mase.

Skoda Fabia

Što je sve novo na modelu?
Sve! Škoda je za 4. generaciju modela pripremila iste smjernice kao kod većih aduta. Posebno su upadljiva LED svjetla, a dinamičan izgled karoserije prati i odličan koeficijent otpora zraka (0,28). No, velika je novost i to što se Fabia vozi od sad na MQB A0 platformi, što uostalom obilježava nove modele iz Volkswagen grupacije. Time se ostvarila još manja masa, ali i više prostora za putnike.

Nova Fabia je narasla. U duljinu mjeri 4.107 mm (III. generacija 3.992 mm), široka je 1.780 (III. 1732 mm) i visoka 1.460 mm, dok međuosovinski razmak 2.564 mm.

Skoda Fabia

Škoda je i nakon svih ovih godina ostala praktičan automobil. Česi su opet pokazali kako se do prostora dolazi. Tako nova Fabia, usporedbe radi, ima prtljažnik kao Golf 8 zapremine 380 litara, što je za 50 litara više nego kod prethodne izvedbe Fabije.

Izgled unutrašnjosti, Fabia kao mala Octavia?
Da, u ponudi će biti (nama odličan) dvokraki volan. Dok za zabavni dio brine virtualni kokpit od 10,2″ i infotainment od 9,2″ (uz doplatu).

Skoda Fabia

Škoda se hvali i dvozonskom klimom, prvom takvom u ovoj modelskoj izvedbi.

Koji motori će biti u ponudi?
Nema previše iznenađenja. Uz klasične 1.0-litrene atmosferce od 65 i 80 KS, našim kupcima će sigurno biti zanimljivije 1.0 TSI inačice od 95 i 110 KS. Dok će vrhunac ponude biti 150 KS snažni 1.5 TSI. Ljubitelji automatika imat će na raspolaganju DSG mjenjač na pojedinim izvedbama…

Sigurnosne tehnologije, koliko je napredovala Fabia?
Poprilično. Nova Fabia je napravila veliki iskorak, Česi već Fabiju povezuju s poluautonomnom vožnjom na autocesti. Dakle, sve tehnologije koje krase Kamiq i Octaviju, sad su dio i “male” Fabije.

Skoda Fabia

Simply Clever ideja i nakon toliko godina je prisutna. Škoda se ne odriče takvih stvari, a kupci to i te kako cijene.

Skoda Fabia

Škoda Fabia 4. generacije i njeni prvi primjerci očekuju se krajem ljeta u salonima širom Europe…

Foto: Škoda