EKSKLUZIVNO: Škoda Enyaq spremna je osvojiti električni svijet automobila

Skoda Enyaq

U Pragu je upravo održana velika premijera najvažnijeg modela ćeške marke ove godine…

Maska kristalnog izgleda uz LED osvjetljenje, gomila mjesta i veliki doseg. Sve to krasi novi električni ponos iz Mlade Boleslav – Škoda Enyaq je tu! U dimenzijama 4.649 x 1.879 x 1.616 mm, nešto manje od Kodiaqa (za 50 mm u duljinu) sigurno će pobrati veliku pažnju ljubitelja električne mobilnosti…

Električna Škoda biti će dostupna u pet izvedbi (tri vrste baterija i dva pogonska sklopa). Osnovni model je ENYAQ iV 50 sa 109 kW elektromotorom i pogonom na stražnje kotače. Baterija ove verzije ima kapacitet od 55 kWh (52 kWh neto) i domet od 340 kilometara u WLTP ciklusu. ENYAQ iV 60 ima bateriju od 62 kW (58 kW neto). U kombinaciji s elektromotorom snage 132 kW, on pruža domet do 390 kilometara.

Skoda Enyaq

ENYAQ iV 80 je treća verzija sa pogonom na stražnje kotače. Ima elektromotor snage 150 kW i okretni moment do 310 Nm. Kapacitet baterije je 82 kW (77 kW neto), a upravo ova inačica nudi najduži maksimalni domet od 510 kilometara (u WLTP ciklusu) s jednim punjenjem. Dvije verzije s pogonom na sva četiri kotača imaju i najveću bateriju. ENYAQ iV 80X, s drugim elektromotorom na prednjoj osovini, isporučuje ukupnu snagu od 195 kW, dok se sportski ENYAQ iV RS može pohvaliti s 225 kW. Obje ove verzije imaju doseg do 460 kilometara u WLTP ciklusu.

Izgled interijera zadržao je prepoznatljiv ton češke marke. Tu glavnu riječ vodi Design Selections, uz cjeloviti paket ukrasa i dizajnerskih elemenata koji odgovaraju različitim potrebama i ukusima kupaca. Enyaq se može pohvaliti visokom razinom ugode, koju će pružati tijekom vožnje. Kao i večina EV modela i Škoda je koristila reciklirane materijale.

Skoda Enyaq
Koliko je Enyaq dojmljive pojave, sugeriraju i naplatci koji će biti dostupni u veličinama od 18 do 21 col. Posebno su impresivne one najveće pod nazivom – Aquarius.

Kakva bi to Škoda bila, kada ne bi ponudila – Simply Clever rješenja. Tako i Enyaq ima gomilu sitnica koje osvajaju, a vlasnicima će se sigurno svidjeti golemi pretinci dostupni kroz čitav interijer (6,2 litre prostora samo ispod središnjeg naslona).

Skoda Enyaq

Enyaq iV je uvijek ‘on line’. Njegovim informacijsko-zabavnim sustavom može se upravljati putem 13″ središnjeg zaslona ili uz pomoć Laure, digitalne glasovne asistentice, koja razumije čak 15 jezika.

Skoda Enyaq
foto: Škoda

Virtualni kokpit ispod upravljača od 5,3″ može se nadopuniti inovativnim head-up zaslonom. Head-up zaslon podijeljen je u dva odjeljka: donji tik iznad nadzorne ploče prikazuje standardne informacije poput trenutne brzine ili prometnih znakova. Iznad toga postoji veća zona za projekciju proširene stvarnosti koja prikazuje navigacijske upute.

Vozači novog modela moći će iskoristiti sve blagodati ekosustava ŠKODA iV, koji uključuje MyŠKODA Powerpass, univerzalnu uslugu za punjenje električnih automobila. Ova usluga omogućuje vozačima pristup mreži punjenja s više od 195.000 punionica u cijeloj Europi pomoću samo jedne kartice. Na taj način korisnik može puniti svoj automobil na stanicama za brzo punjenje, na primjer, plaćajući na temelju mjesečnog računa.

Brzina punjenja ovisi o korištenoj metodi i kapacitetu vaše ENYAQ iV baterije. Najveća baterija nominalnog kapaciteta od 82 kWh može se napuniti od 5% do 80% u samo 38 minuta. Kućni punjači od 11 kW, trebat će šest do osam sati, ovisno o veličini baterije.

Prve modele Enyaqa očekujemo krajem godine u Hrvatskoj…

Skoda Enyaq

Skoda Enyaq