EKSKLUZIVNO: Peugeot 308 (2021.), nova generacija popularnog kompakta zavodi pojavom i tehnologijama

Peugeot

Popularni francuski model dobio je novu generaciju, otkrivamo sve novosti vezane uz 308…

Dugo se pričalo, a sada je i službeno. Peugeot je predstavio novi 308. Izvedbu koja kroz povijest bilježi brojku od isporučenih 7 milijuna primjeraka. Nova generacija donosi očekivano velike promjene.

Iako je prethodnik do danas bilježio dobre prodajne brojke u Francuskoj, u Europi su one značajno pale. Tako da je smjena generacije, nakon 2013. logičan slijed događaja.

Peugeot

C-segment tako je dobio novog starog aduta, automobil koji će sigurno osvojiti srca mnogih kupaca. Zanimljivo, Francuzi ne skrivaju svoju želju da zakorače potajno u svijet premiuma, a s ovim modelom su opet korak bliže.

Dizajnerski je ovaj model doživio evoluciju. Dakle, značajno se razlikuje od prethodnika. Novi 308 ima i drugačije gabarite u odnosu na prethodnika. Novi model dugačak je 4.367 mm (prethodnik 4.253), širok 1.852 i visok 1.441 m. Međuosovinski razmak povećan je 55 mm, te sada iznosi 2.675 mm. S tom informacijom najviše će se razveseliti putnici na stražnjoj klupi. Prtljažnik kod nove generacije biće nešto manji nego kod prethodnika koji prepušta mjesto novom modelu. Ukupno se radi o 412 l (umjesto dosadašnjih 420 l), dok plug-in hibridne varijante nude nešto manju zapreminu – 361 l.

Novi 308 ponosno nosi i novi logotip marke, na upadljivoj maski vozila, ali i na bočnom blatobranu.

Prednja svjetla su vrlo tanka i izvedena su u Matrix LED tehnologiji, dok su prepoznatljive Peugeot “kljove” rezervirane za dnevnu namjenu. Kako sprijeda, tako i straga novi 308 plijeni pažnju efektnim svjetlosnim potpisom.

Unutrašnjost je potpuno promijenjena u odnosu na prethodnika. Naravno, i-cockpit je i ovdje doživio značajan pomak U digitalnu instrumentalnu tablu gleda se preko volana i dalje malog promjera, dok je na centralnoj konzoli dominantan zaslon sistema od 10″.

Peugeot

Pogonski dio također donosi zanimljive stvari. To su poznati benzinski i dizel motori, ali i dva plug-in hibrida.

Kada pričamo o modelima na struju, to su dvije varijante sa 180 i 225 KS. Obje verzije se zapravo voze uz 1,6-litarski benzinac u kombinaciji s elektromotorom. Domet prema WLTP iznosi nemalih 59 km, a to osigurava baterija od 12,4 kWh…

Peugeot

Što se tiče benzinaca, osnovu čini 1,2 PureTech. Kod nove generacije Peugeota 308 tako će se nuditi u rasponu od 110 i 130 KS. Prvi ujedno ima ulogu i uvodne pogonske jedinice i uparen je sa 6-brzinskim ručnim mjenjačem.

Da dizelima nije otkucalo vrijeme, dokazuje 1.5 BlueHDi izvedba, koja će zasigurno biti i dalje tražena opcija od 130 KS.

Peugeot je s novom stranicom u povijest modela 308 vozi samouvjereno dalje. Kupci će imati slatke brige, a kasnije kroz godinu se očekuje pojava SW (karavanske) izvedbe.

foto: Peugeot