Bugatti EB112 slavi 30 godina od službenog i šokantnog predstaljanja

Bugatti EB112 slavi 30 godina od službenog i šokantnog predstaljanja 25
Foto: Bugatti

Na dan 85. rođendana Giorgetta Giugiara, Bugatti slavi jedno od najeminentnijih i najcjenjenijih umjetničkih djela legendarnog dizajnera, Bugatti EB112, koji je na svom predstavljanju 1993. bio viđen kao jedan od najradikalnijih i najsofisticiranijih limuzina na svijetu.

Službeno otrkiven 1993., Bugatti EB112 na sajmu automobila 1993.u Ženevi, njegov dizajn i inženjering bili su senzacija. Stvaranjem potpuno novog ultraluksuznog Grand Tourisme segmenta na način na koji to može samo Bugatti, oslanjajući se na besprijekorno nasljeđe i posvećenost najsuvremenijim tehnologijama, EB112 je također potpuno redefinirao ideju limuzine.

Giorgetto Giugiaro i danas opisuje EB112 na poseban način: “Bugatti EB112 se mogao pohvaliti brojnim nostalgičnim stilskim značajkama koje se odnose na slavne modele legendarne francuske marke iz kasnih tridesetih, ali predstavljen u automobilu s inovativnom mehanikom. EB112 je u mnogim pogledima bio automobil iz snova i preteča onoga što danas poznajemo kao brze modele visokih performansi. Besprijekorno je kombinirao dizajn s tehnološkim i inženjerskim značajkama koje su bile uvelike ispred svog vremena.”

Bugatti EB112 slavi 30 godina od službenog i šokantnog predstaljanja 26
Foto: Bugatti

Giugiarov dizajn dugo je najavljivan kao vrhunsko postignuće, a mnogi su ga kritičari hvalili kao najljepšu limuzinu ikada stvorenu na svijetu i kao čistokrvni Bugatti koji besprijekorno spaja performanse i luksuz.

Tekuća estetika EB112 pokazala se kao vizionarski dodir. Kao pravi preteča današnje Bugattijeve filozofije ‘forma slijedi izvedbu’, EB112 kombinirao je tako odvažan i elegantan estetski oblik s velikim tehničkim učinkom, što je rezultiralo razvojem Berline automobila visokih performansi s izvanrednim aerodinamičkim sposobnostima. Na mnoge načine, EB112 se sada smatra duhovnim prethodnikom Veyrona i Chirona.

U tom pogledu, sprijeda, EB112 elegantno odiše estetskim tretmanom koji je danas sinonim za Bugattijev slavni dizajnerski DNK. Njegova je rešetka, na primjer, postavila temelje za raspored rešetki koji je krasio Veyron 10 godina kasnije, dok je uzdužno rebro od poklopca motora, preko krova i secira stražnji prozor, stilski naklon Bugattiju Type 57 SC Atlantic, koji kasnije je suptilno rekreiran prvo na Veyronu, a zatim na Chironu.

Bugatti EB112 slavi 30 godina od službenog i šokantnog predstaljanja 27
Foto: Bugatti

 

Prekrasna i bezvremenska, ali i revolucionarna, potpuno aluminijska karoserija modela EB112 prekrivala je monokok od ugljičnih vlakana izveden iz slično naprednog super sportskog automobila EB110. Ova tehnologija karoserije i šasije još je bila revolucionarna u segmentu sportskih automobila 1993. godine i bila je potpuno novi razvoj među limuzinama u to vrijeme.

Svjetska premijera u Ženevi bila je vrhunac događaja. Mukotrpno razvijan u mjesecima koji su prethodili međunarodnoj švicarskoj izložbi, EB112 je vlastitim pogonom dovezen do svog postolja. Pogonski sklop je također bio revolucionaran, sa 60-ventilskim (pet po cilindru) 6,0-litarskim (5994 ccm) V12 motorom spojenim sa šest-stupanjskim ručnim mjenjačem i sofisticiranim sustavom pogona na sva četiri kotača.

Atmosferski V12 proizveo je 460 KS pri 6.300 okretaja u minuti, njegov najveći okretni moment od 590 Nm dostupan je od samo 3.000 okretaja u minuti, što omogućuje potencijalne performanse daleko veće od bilo kojeg suvremenog limuzinskog automobila visokih performansi. Najveća brzina je bila moguća od 300 km/h (186 mph), a EB112 je mogao postići 100 km/h (62 mph) iz mjesta za samo 4,3 sekunde.

Sustav pogona na sva četiri kotača na EB112 ponudio je evoluciju provjerene, napredne tehnologije iz EB110. S EB112 raspodjela okretnog momenta bila bi 38% naprijed i 62% straga, za sigurne, visoke performanse u svim uvjetima. Ta je sposobnost poboljšana povoljnom raspodjelom težine EB112 s Bugatti inženjerima koji su pozicionirali moćni V12 što je dalje moguće između osovina u prednjoj središnje postavljenoj konfiguraciji. Tehnička specifikacija koja podržava ne samo dinamičke sposobnosti, već i poboljšava sigurnosne performanse pri sudaru.

Bugatti EB112 slavi 30 godina od službenog i šokantnog predstaljanja 28

“Bugatti EB112 bio je pravi pionir, avangardist u tome kako će se limuzinski segment svijeta automobila radikalno promijeniti nakon njegovog predstavljanja. Ovdje je bio automobil, 1993., koji je stvorio potpuno novi segment za automobile Berline Coupé; prije njega doista nije bilo limuzine visokih performansi koja je preuzela atribute koje je isporučio EB112, tvoreći vizionarski dizajn s izvanrednom snagom i luksuzom u izobilju. Predstavlja važnu prekretnicu u bogatoj automobilskoj baštini ovog Bugattija,” rekao je Luigi Galli, Bugattijev stručnjak za nasljeđe i certifikaciju.