Mercedes-Benz F 200 Imagination (1996.): čuveni coupe iz Stuttgarta koji je najavio dolazak slavnog CL modela

Mercedes F koncept

Prije 25 godina ovaj je konceptni automobil izazvao senzaciju na salonu automobila u Parizu

Na salonu automobila u Parizu u listopadu 1996. Mercedes-Benz je predstavio uzbudljiv, gotovo nezamisliv koncept buduće vizije automobila – Mercedes-Benz F 200 Imagination. Danas su mnoge tehnologije predstavljene u konceptnom automobilu odavno postale dio svakodnevnog života u serijskim vozilima.

Mercedes F koncept

To naglašava važnost istraživača i programera koji stalno razmišljaju o budućim vozilima – neprestano redefiniraju mogućnosti i granice. Gotovo usputno, F 200 Imagination pokazao je kako bi mogao izgledati veliki, moderan coupé, te najavio ključne značajke dizajna modela koji se kasnije pojavio kao – Mercedes-Benza CL, a koji je debitirao 1999. Originalni konceptni automobil može se pogledati u sektoru “Fascination of Technology” smještenom u Mercedes-Benz muzeju.

Mercedes F koncept

„Računala kontroliraju kretanje automobila, što rezultira optimalnom sigurnosti vožnje u svakoj situaciji“: upravo su takve mogućnosti i brojne druge tehnologije, koje su došle s F 200 Imagination izazvale veliku pomutnju. Naravno, sam konceptni automobil izazvao je senzaciju. Njegova najočitija značajka bila je ta što nije imala upravljač. Vozač je to kontrolirao uz pomoć bočnih palica i mogao je birati hoće li koristiti desnu ili lijevu ruku. Jedan od bočnih štapova postavljen je na ploču vrata, a drugi na središnju konzolu. Osim toga, suvozač je mogao preuzeti bilo kada, jer se u obrubu desnih vrata nalazio treći bočni štap.

Mercedes F koncept

F 200 Imagination testiran je uz pomoć simulatora vožnje. Vrijedi istaknuti, kako je upravo Mercedes-Benz pionir na ovom polju – prvi simulator vožnje tvrtke pušten je u rad već 1985. Marka je 1998. godine predstavila poboljšani sustav upravljanja bočnim palicama u testnom vozilu zasnovanom na SL modelu serije 129.

Foto: Daimler