BMW Serija 5 Touring (G61), ovo je razlog zašto su karavani sve popularniji

BMW Serija 5 Touring (G61), ovo je razlog zašto su karavani sve popularniji 25
Foto: BMW

Šesta generacija BMW serije 5 Touring, po prvi put s potpuno električnim pogonom. Progresivne premium karakteristike, jedinstvene kombinirajući eleganciju i prepoznatljivu dizajnersku liniju…

BMW serije 5 Touring ulazi u novu eru i opet spaja puno toga. Od užitka u vožnji, sportske elegancije do moderne funkcionalnosti u premium segmentu više srednje klase. Šesta generacija BMW serije 5 Touring progresivnija je nego ikad, sadržava brojne digitalne inovacije, pionirske sustave za automatiziranu vožnju i parkiranje, povećanu održivost tijekom cijelog životnog ciklusa proizvoda i, po prvi put, potpuno električni pogon u obliku BMW-a i5 Touring. Novi BMW serije 5 Touring je sofisticirani svestrani automobil za svakodnevnu vožnju i putovanja, koji nudi elegantan izgled, vrhunski sportski karakter, svestranost i prostranu udobnost.

BMW Serija 5 Touring (G61), ovo je razlog zašto su karavani sve popularniji 26
Foto: BMW

Fleksibilna pogonska arhitektura omogućuje da se varijante modela s visoko učinkovitim benzinskim i dizelskim motorima, plug-in hibridnim sustavima i isključivo električnim pogonskim sustavima proizvode na jednoj proizvodnoj liniji u tvornici BMW Grupe u Dingolfingu. Lansiranje u Njemačkoj, mnogim drugim europskim zemljama i Japanu počet će u svibnju 2024., a na ostalim tržištima slijedi u lipnju 2024.

Najveća novost je BMW i5 Touring, prvi potpuno električni model te vrste u premium kategoriji, dostupan u dvije varijante odmah od
lansiranje na tržište u svibnju 2024. Visoko učinkoviti četverocilindrični dizel bit će dostupni i modeli s pogonom na stražnje kotače i BMW xDrive od izlaska na tržište. Proširenje pogonskog portfelja stiže već tijekom ljeta kada stižu dva plug-in hibridna sustava i redni dizelski motor sa šest cilindara.

U Hrvatskoj smo imali svjetsku premijeru nove BMW Serije 5.

Karakterističan vanjski dizajn s čistim površinama, prepoznatljivog je BMW potpisa. U usporedbi s prethodnim modelom, vanjske dimenzije porasle su za 97 milimetara u duljinu 5060 milimetara, 32 milimetra u širinu do 1900 milimetara i za 17 milimetara u visinu na 1.515 milimetara. Međuosovinski razmak produžen za 20 milimetara na 2995 milimetara.

Izražajna reinterpretacija prednjeg pogleda tipičnog za brend. BMW rešetka s opcijskim konturnim osvjetljenjem BMW Iconic Glow. Blizanci prednja svjetla upadljivo svedenog dizajna. Prilagodljiva LED prednja svjetla s matričnim dugim svjetlima i elementima plavog dizajna (standard oprema u Europi) kao i svjetla M Shadow Line dostupna kao dodatna oprema.

Novi BMW serije 5 Touring s dinamično rastegnutim proporcijama, grafika ravnih bočnih prozora, dugački krovni spojler i tanak D-stup. Snažno oblikovani lukovi stražnjih kotača i atletska linija ramena naglasiti sportski karakter. Horizontalne linije, ravno stražnje staklo i široka, individualno dizajnirana svjetla signaliziraju solidan stas automobila.

BMW Serija 5 Touring (G61), ovo je razlog zašto su karavani sve popularniji 27
Foto: BMW

Optimizirana akustička i prostorna udobnost sprijeda i straga. Nisko opterećenjeprag i široki otvor prtljažnika. Identično skladištenje obujma od 570 do 1.700 litara za sve varijante pogona. Automatski upravljanje stražnjim vratima i daljinsko otključavanje naslona stražnjeg sjedala kao standard. Odjeljci za pohranu za smještaj kazeta za pregradnu mrežu prtljažnika i prtljagu poklopac pretinca.

BMW Serija 5 Touring (G61), ovo je razlog zašto su karavani sve popularniji 28
Foto: BMW

Električno upravljana kuka za vuču prikolice na uvlačenje dostupan je kao dodatna oprema. Kapacitet vuče do 2000 kg, ovisno o modelu.

BMW i5 M60 xDrive Touring na vrhu je ponude u pogledu performansi. Dvije visoko integrirane električne pogonske jedinice sprijeda i stražnje osovine, daju maksimalnu snagu sustava od 442 kW/601 KS, maksimalni okretni moment: 820 Nm kada su M Sport Boost ili M Launch u opticaju. Ljubitelji struje u ponudi će imati i BMW i5 eDrive40 Touring s do 250 kW/340 KS, a on garantira
domet od 483 do 560 km.

Kombinirana jedinica za punjenje BMW-a i5 Touring omogućuje AC punjenje sa snagom do 11 kW standardno i do 22 kW kao opciju. Povećava se istosmjerno punjenje do 205 kW domet do 149 kilometara (BMW i5 eDrive40 Touring, a BMW i5 M60 xDrive Touring: 142 km unutar 10 minuta.