Alfa Romeo Tonale Plug-In Hybrid Q4 od 280 KS, uz struju do puno više dinamike!

Alfa Romeo Tonale Plug In Hybrid Q

Dolazak plug-in hibrida samo potvrđuje najave oko osvježenja ponude najnovijeg modela s puno jačom pogonskom jedinicom. Tonale sad ima rasnih 280 KS…

Model s kojim je brend zakoračio još dublje u svijet elektrifikacije, ostaje vjeran svom talijanskom, sportskom genetskom kodu kreiranom 1910. Nova verzija predstavlja vrhunac game i otvara novo poglavlje u metamorfozi brenda Alfa Romeo, jer kombinira maksimalnu ekonomičnost i sportski duh: više od 80 km autonomije u urbanom ciklusu, s emisijama smanjenim na 26 g/km.

Tonale je dizajniran tako da ispuni potrebe kupaca koji, danas više nego ikad, traže tehnologiju, komfor i sigurnost, pored visokih performansi. Tonale Plug-In Hybrid Q4 pokazuje u kojem smjeru Alfa Romeo želi svoj koncept sportskog duha nastaviti.

Vozne osobine modela Tonale Plug-In Hybrid Q4 biti će najbolje u klasi, a njegova tehnologija i povezanost čine ga tehnološki najnaprednijim Alfa Romeo modelom ikada. Kvaliteta i pažnja posvećena detaljima spojeni su sa dinamičnim karakteristikama, s ciljem stvaranja novog koncepta sportskog duha za 21. stoljeće. Povijesni Alfa Romeo znak je osvježen tako da naglasi proces elektrifikacije brenda: elegantni electro-biscione ugraviran na zadnjem lijevom prozoru jedinstveni je dio modela Tonale Plug-In Hybrid Q4 i dopunjava ga zatamnjeno staklo.

Tonale Plug-In Hybrid Q4 je važan adut marke Alfa Romeo, koji će preći put od 0% elektrificiranog brenda na početku 2022. godine do toga da postane 100% električan brend sa nultim emisijama u 2027. Pored toga, time što će završiti ovu evoluciju za samo pet godina, Alfa Romeo je spremna postati automobilski brend koji je najbrže postigao ugljičnu neutralnost.

Alfa Romeo Tonale Plug-In Hybrid Q4 od 280 KS, uz struju do puno više dinamike! 25

Zahvaljujući novom motoru modela Plug-In Hybrid Q4, Alfa Romeo Tonale pruža maksimalnu ekonomičnost i održivost, jer su sistemi za elektrifikaciju dizajnirani poštujući filozofiju brenda.  Plug-In Hybrid Q4 sistem od 280 KS je najbolji u pogledu performansi i trajanja baterije. Napredni hibridni sistem kombinira 1,3-litarski, 4-cilindrični MultiAir motor sa turbo punjenjem od 180 KS, koji prenosi snagu na prednju osovinu, dok električni motor garantira 90kW maksimalne snage i 250 Nm momenta na zadnjoj osovini. 306-voltna litij-ionska baterija od 15,5 kWh omogućava električnu autonomiju od 80 km u urbanom ciklusu i više od 600km ukupne autonomije, što će učiniti model Tonale Plug-In Hybrid Q4 jednim od najekonomičnijih plug-in hibridnih terenaca. Također je odličan u pogledu održivosti zahvaljujući novom hibridnom motoru koji smanjuje emisije Cona 26 kg/km, smanjujući ukupne emisije za 40%. Također je ostvareno i smanjenje potrošnje goriva, na 1,14 litara na 100km u WLTP ciklusu. Pored toga, sa ciljem postizanja maksimalne ekonomičnost, potrebno je manje od 2,5 sata da se baterija potpuno napuni, kada se koristi punjač od 7,4 kW.

Alfa Romeo Tonale Plug-In Hybrid Q4 od 280 KS, uz struju do puno više dinamike! 26

Konačno, Tonale Plug-In Hybrid Q4 kombinira efikasnost i održivost sa superiornim sportskim duhom. Ukupno 280 KS svrstava ga u vrh segmenta, a od 0 do 100 km/h ubrzava za samo 6,2 sekunde, s maksimalnom brzinom od 135 km/h u potpuno električnom modu i 206 km/h u hibridnom modu. Moćan osjećaj ubrzanja unapređuje sistem e-AWD: momentalno aktiviranje 100% dostupnog  momenta električnog motora čini da zadnja osovina reagiraju čim se nagazi na papučicu za gas. 

NOVE FUNKCIJE RAZVIJENE ZA UNAPREĐENJE EKONOMIČNOSTI MODELA TONALE PLUG-IN

U modelu Tonale Plug-In Hybrid Q4, sistem za odabir Alfa DNK (DNA) postao je simbol ekonomičnog sportskog duha koji obuhvaća sve tradicionalne sportske elemente brenda u okviru ekstremno održivog automobila. DNK funkcije su redizajnirane tako da odgovaraju specifikacijama vozila, unapređujući ekonomičnost i performanse. Zapravo, moguće je upravljati Q4 prianjanjem i elektronskim kontrolama, koordinirati djelovanje motora i prijenosa, i promjeniti osjetljivost komandi, sve na jedinstvenom selektoru. Ovaj prefinjeni sistem za kalibraciju omogućava vozaču da ostane fokusiran na put, bez da mu različite komande odvraćaju pažnju.

Konkretno, režim „Dynamic“ je dizajniran tako da naglasi performanse vozila sa posebnom kalibracijom papučice, upravljanjem prijenosom i kontrolama za stabilnost koje su ‘upakirane’ s direktnijim reakcijama upravljača. Režim „Natural“ aktivira hibridnu vožnju sa pogonom na sva četiri točka kako bi se optimizirale performanse. Korištenje motora s unutrašnjim sagorjevanjem i električnog motora obavlja se automatski i omogućava uštede energije i goriva, bez odustajanja od performansi. Konačno, režim, „Advance Efficiency“ podešen je tako da omogući maksimalnu energetsku efikasnost u potpuno električnom modu. To je idealan režim za vožnju po gradskom centru, jer omogućava da se u potpunosti poštuju saobraćajni znakovi i ograničenja emisija. Konkretno, kada vozač skine nogu sa papučice, automobil nastavlja voziti u „Sailing“ modu. Pritom, kada se vozi nizbrdo, novi sistem „eCoasting Descent Control“ aktivira se kako bi se održavala konstantna brzina od 50 km/h (može se promjeniti lakim dodirom papučice za gas ili kočnice).

Brojni „EV Features“ elementi modela Tonale Plug-In Hybrid Q4 garantiraju još ekonomičnije i opuštenije iskustvo vožnje. Konkretno, funkcija E-Save omogućava punjenje ili održavanje nivoa baterije kada je aktivan motor sa unutrašnjim sagorevanjem; sistem regenerativnog kočenja omogućava povraćaj energije tokom faza usporavanja i kočenja, čime se ona čuva u baterijama; i konačno, aktiviranjem moda E-Coasting, dolazi do povraćaja energije čak i kada vozač ne drži stopalo na papučici za kočenje.

EV Features elemente vozač može kontrolirati pomoću posebnih prikaza na instrument tabli.

Tonale se hvali i svojim unutarnjim atributiram. Prostranost je također u vrhu klase: četvoro ljudi može se smjestit komforno. Za kraj, ali ne i najmanje važno, strukturna kvaliteta vozila pruža izolaciju od vibracija i buke u kabini. To obuhvaća i „zvuk tišine“ električne vožnje, što omogućava izuzetno ugodnoi tiho iskustvo vožnje. Komfor vozila unapređuje izuzetno fina kvaliteta materijala i detalja, kao i kompletna ponuda inovativnih tehnologija koje su lake za upotrebu.

Komfor u automobilu dodatno osigurava kontrola klimatizacije s dvije zone, efektno ambijentalno osvjetljenje, sofisticiran sistem za informacije i zabavu, prednja sjedišta s ventilacijom i grijanjem, i Harman Kardon zvučni sistem s 14 zvučnika.

Novi Tonale u plug-in izvedbi možemo očekivati u domaćim salonima već početkom zime…