Kia najavila proizvodnju električnih vozila u Americi tijekom 2025. godine

kia ev

Kia je potvrdila početak proizvodnje električnih vozila Kia predviđen u prvoj polovici 2025. godine, u namjenskom pogonu za proizvodnju električnih vozila (EV) i baterija u Savannahu (Georgia).

Korporacija Kia, koja predstavlja najdinamičniji dio petog najvećeg proizvođača automobila na svijetu, 2006. godine realizirala je jednu od najvećih stranih investicija u povijesti američke savezne države Georgia. Zahvaljujući tom najsuvremenijem proizvodnom pogonu u West Pointu tamo proizvedena vozila predstavljaju skoro 40 posto ukupne prodaje Kije u SAD.

U tvornici Kia Georgia inače sastavljaju sportske terence Telluride, Sorento i Sportage te limuzinu K5, a čak 90 posto tih vozila proda se na američkom tržištu na kojem je 750 prodajnih zastupnika za vozila Kia.

Kia najavila proizvodnju električnih vozila u Americi tijekom 2025. godine 25

Nova tvornica bi u narednim godinama trebala zapošljavati više od 8.100 ljudi, jer u skupini koju pored Kije i Hyundaija čini i treća sestrinska marka Genesis, žele uspostaviti stabilan lanac opskrbe za baterije i druge komponente za električna vozila u SAD.

Foto: Kia