Volkswagen Crafter slavi 45. rođendan, lavinu uspjeha pokrenuo je LT

Volkswagen Crafter slavi 45. rođendan, lavinu uspjeha pokrenuo je LT

Model koji je svoju karijeru počeo graditi kao LT, nakon punih 21 godinu i 470.000 isporučenih primjeraka, odlučio je krenuti u nove avanture s novim imenom. Crafter je danas mjerilo uspješnosti u gospodarskom sektoru vozila…

Volkswagen Crafter slavi svoju 45. obljetnicu, nakon što je premijerno otkriven javnosti u Berlinu, u travnju 1975. Crafter, lansiran i predstavljen kao veći brat Transportera, nastavio je s prodajnim uspjehom i ubiranjem višestrukih nagrada kroz četiri generacije.

Volkswagen Crafter slavi 45. rođendan, lavinu uspjeha pokrenuo je LT 1
I danas ih možemo vidjeti, ali sve su rijeđi prizor (foto: Volkswagen NFZ)

Uz zahtjev za kombijem koji može prevoziti teže terete, Volkswagen je razvio kombi kako bi popunio prazninu u ponudi, za kojom je tržište sve više žudjelo. A tu se mislilo na teretna  vozila u segmentu od 2,8 do 3,5 tone.

Nazvali su ga LT, što je skraćeno za Lasten-Transporter, što slobodno prevodi kao Transporter teških tereta. Prva generacija modela bila je dostupna u dvije verzije međuosovinskog razmaka, dvije varijante krova, kao teretni kombi, minibus, kombi s kiper platformom i dvostrukom kabinom.

Volkswagen Crafter slavi 45. rođendan, lavinu uspjeha pokrenuo je LT 2
LT već u startu imao je široku primjenu… (foto: Volkswagen NFZ)

Sva ta svestranost zadržala se kod Craftera tijekom posljednjih 45 godina, od njegovog lansiranja proizvedeno je i prodano više od 1,5 milijuna modela širom svijeta.

Kako bi proslavio svoj rođendan, Volkswagenov sektor gospodarski vozila podsjetio nas je kako je sve počelo.

LT (1975. – 1996.)
Ukupno prodanih vozila u svijetu: 470.000 primjeraka

Usredotočeni na teretni prostor, inženjeri su dizajnirali model s motorom smještenim između vozača i suvozačevog sjedala iznad prednje osovine, zadržavajući pritom pogon na stražnjim kotačima. Ovaj dizajn koji štedi prostor značio je da je LT ostao kompaktan – samo 33 cm duži i 20 cm širi od T2 Transportera, ali s povećanjem volumena tereta za 50% (ukupno 7,85 m3). U unutrašnjosti su se dizajneri fokusirali na ergonomiju s kontrolama postavljenim blizu vozača i boljim pogledom kroz veliko vjetrobransko staklo.

Prvi LT imao je zanimljivu paletu motora. Od od 2.0-litarenog četverocilindričnog benzinskog motora od 75 KS, koji je imao Audi 100, ili četverocilindričnog 2,7-litrenog 65 KS snažnog dizelaša. Nešto kasnije, točnije 1979. Volkswagen je predstavio svoj prvi šestocilindrični motor,

Zbog svoje kvalitete i pouzdanosti, kao i funkcionalnosti u opet kompaktnim dimenzijama, LT je brzo postao popularna izvedba za različite nadogradnje. Volkswagen California stigla je 1988. u LT formatu.

Volkswagen Crafter slavi 45. rođendan, lavinu uspjeha pokrenuo je LT 3
Volkswagen i kamperi, zvuči poznato (foto: Volkswagen NFZ)

Proizvodnja prve generacija LT modela završila je 1996. nakon punih 21 godinu konstantnog izbacivanja s traka, što je rezultiralo s preko 470.000 modela na prometnicama širom svijeta.

LT2 (1996. – 2006.)
Ukupno prodanih vozila u svijetu: 340.000 primjeraka

LT2 bilo je prvo vozilo iza koje je stajala novoosnovana marka Volkswagen Gospodarska vozila (Volkswagen Nutzfahrzeuge), koja je popularni model odvela u moderno doba. Razvijen u partnerstvu s Mercedes-Benzom, LT2-ovi dizelski motori sada su doživjeli ‘premještaj’ pa su postavljeni su ispod kratkog poklopca motora.

Volkswagen Crafter slavi 45. rođendan, lavinu uspjeha pokrenuo je LT 4
LT2 samo je potvrdio i nastavio putevima uspjeha prethodnika (foto: Volkswagen NFZ)

Nisu izgubili ništa od svoje svestranosti s furgonom, karavanom, autobusom, platformom, dvostrukom kabinom i šasijom s tri međuosovinska rastojanja, te mogućnostima prijevoza težine između 2.6 i 4.6 t.

TDI motori bili su još jedna prednost koja je pružala ekonomične, snažne i pouzdane performanse. Nijemci su 2002. LT2 podarili novi 2,8-litarski četverocilindrični dizel, s ukupni 158 KS, što je tada bio rekord u segmentu, kao i najveći okretni moment od 331 Nm.

Proizvodnja u tvornici Stöcken u Hannoveru završila je 2006. nakon što je tamo s traka izašlo gotovo 340 000 LT2 modela.

Crafter: (2006. – 2016.)
Ukupno prodanih vozila u svijetu: 480.000

Naziv Crafter prvi put se pojavilo 2006. Ime je idealno poslužilo da ukaže na “nekoga tko pomaže”, to je ujedno kombi osmišljen da olakša život u svakodnevici.

Volkswagen Crafter slavi 45. rođendan, lavinu uspjeha pokrenuo je LT 5
Crafter u svojem prvom izdanju (foto: Volkswagen NFZ)

Najspektakularnija varijanta modela treće generacije bio je 2012. Crafter 4MOTION sa pogonom na sve kotače. Vozilo je bilo potpuno opremljeno terenskim gumama i dodatnim pojačanjem podvozja. Crafter 4MOTION pokazao je svoje sposobnosti kao pomoćno vozilo na Rallyu Dakar 2012.

Crafter se tijekom 10 godina proizvodio u širokom rasponu varijanti – kombi, minibus, platforma, dvostruka kabina i šasija i dogurao do brojke od 480.000 prodanih jedinica.

Novi Crafter (2016. – )
Ukupno prodanih vozila u svijetu: 260 000 (kraj 2019.)

Aktualni Crafter otkriven je 2016. i bio je potpuno novi model, koji su od temelja izgradili Volkswagen inženjeri komercijalnih vozila. Dizajniran je u partnerstvu s kupcima, a stručnjaci su provodili vrijeme s vozačima u svakodnevnom životu kako bi otkrili kako koriste svoj kombi i što od njih traže.

Volkswagen Crafter slavi 45. rođendan, lavinu uspjeha pokrenuo je LT 6
Novi Crafter već tijekom predstavljanja zabilježio je ogroman interes i veliki broj prednarudžbi… (foto: Volkswagen NFZ)

Rezultat je na kraju donio vjerojatno najbolje i najraznovrsnije vozilo u segmentu. Crafter je bio dostupan s prednjim, stražnjim ili pogonom na sve kotače, te do sada neviđenim brojem sigurnosnih i vozačkih sustava pomoći. Od međunarodnog žirija novinara komercijalnih vozila iz 24 europske zemlje dobio je titulu “Kombi godine 2017.”, potvrdivši svoj status u gospodarskom sektoru.

Volkswagen Crafter slavi 45. rođendan, lavinu uspjeha pokrenuo je LT 7
Univerzalac za svaki oblik posla… (foto: Volkswagen NFZ)

Volkswagen Gospodarska vozila nastavila su baštinu modela na tržištu dodatnih izvedbi, a posebno se ističe – Grand California 2018., ali i potpuno električni eCrafter.

Volkswagen Crafter slavi 45. rođendan, lavinu uspjeha pokrenuo je LT 8
Električna mobilnost zahvatila je i gospodarski sektor… (foto: Volkswagen NFZ)

Krajem 2019. godine u tvornici Crafter u Wrzesniji, u Poljskoj, proizvedeno je gotovo 260 000 vozila nove generacije. Ta brojka će sigurno dosegnuti rezultate prethodnika, ako ne i nadmašiti.