Zaustavljena proizvodnja Fiata 500L u Kragujevcu, koronavirus sve više utječe na autoindustriju!

L

Problemi u autoindustriji zbog ove epidemije već neko vrijeme aktualni…

FCA (Fiat Chrysler Automobiles) grupacija razmatra opciju zaustavljanja proizvodnje u Srbiji. Prema pisanju Revije HAK, tvornica je upala u probleme zbog nedostatka dijelova, koji stižu iz Kine, a čija je distribucija upitna zbog pojave koronavirusa. Zaustavljanje bi označilo prvi put da je proizvođač automobila morao zaustaviti pogon u Europi zbog virusa.

FIAT Kragujevac tvornica
Proizvodni pogon u Kragujevcu (foto: Wiki)

Proizvodnja Fiat 500L privremeno će stati zbog nedostatka audio sustava i ostalih elektroničkih dijelova koji potječu iz Kine, rekli su neimenovani izvori.

Glasnogovornik Fiata Chryslera odbio je komentirati navedeno, a sama tvrtka je 6. veljače priopćila kako će možda morati privremeno zatvoriti europsku tvornicu u roku od dva do četiri tjedna ako se utjecaj virusa i dalje bude pogoršavao jer će to dovesti do problema s opskrbom. Do danas su se proizvođači automobila uglavnom morali boriti sa zatvaranjima u samoj Kini.

 

No, to nije jedini problem s kojim se Srbija i tamošnja tvornica susreće. Spajanje Fiat Chryslera i PSA grupacije u svojim planovima ne vidi Kragujevac, koji već neko vrijeme radi u smanjenom kapacitetu, na samo 40.000 automobila godišnje, odnosno četvrtinu planiranog.

Izvor: Revija HAK