Toyota Sequoia je najveći model marke i voziti će samo američkim cestama

Toyota Sequoia

Japanski div spreman je za američko tlo, predstavio osvježenu 3. generaciju…

Poput obalnih sekvoja po kojima je dobila ime, potpuno nova Sequoia iz 2023. ostavlja trenutni, neizbrisiv dojam. SUV s tri reda sjedala potpuno je nov iz temelja, a cilj mu je podići segment  ogromnih SUV modela s luksuznom udobnošću, impresivnom tehnologijom i performansama koje oduzimaju dah iz učinkovitog novog hibridnog pogonskog sklopa.

Na prvi pogled, naziv “Sequoia” pristaje ovom velikom SUV-u zbog njegove veličine. Ako malo povučemo simboliku, vrsta drveta nije samo najveća na svijetu, već je i jedna od najjačih i najčvršćih, poznata po svojoj dugovječnosti, a neka su stara gotovo 2000 godina. Predviđa se da će potpuno nova Toyota Sequoia modelske godine 2023. biti dostupna u ljeto 2022. godine.

Ova treća generacija Sequoie potpuno je redizajnirana i dostojna opisa “potpuno novog SUV-a”. Sve 2023 Sequoie će sadržavati moćni twin-turbo V6 hibridni pogonski sklop i-FORCE MAX. Prvi put predstavljen na Tundri, ovaj izniman hibrid proizvodi 437 KS!

i-FORCE MAX nije samo velik po snazi, jer ovaj pametno konstruiran pogonski sklop ima jedinstveni motor generator unutar kućišta zvona između twin-turbo motora i 10-stupanjskog automatskog mjenjača. Ovaj dizajn pruža i maksimalnu izvedbu i odličnu učinkovitost, a dizajniran je i izrađen imajući na umu teške performanse i zahtjeve. Procjene potrošnje goriva trenutno nisu dostupne, ali se očekuje da će i-FORCE MAX biti iznimno konkurentan na vrhu segmenta, te će donijeti ogroman napredak u odnosu na prethodnu generaciju.

Toyota Sequoia

Sequoia će se nuditi u 2WD ili dostupnom 4WD sustavu s pola radnog vremena za SR5, Limited, Platinum i Capstone izvedbe. TRD Pro će se nuditi samo u 4WD pogonu. Sustav 4WD na pola radnog vremena oslanja se na prijenosno kućište, kojim se upravlja preko poluge na središnjoj konzoli, za odabir između 2WD, 4WD high ili 4WD low.

Amerikanci će imati pregršt opcija. Sequoia nudi prostor za obitelji kojima je potreban – bilo da se radi o prijevozu putnika, opreme ili oboje. Bit će dostupan u pet razreda koji uključuju SR5, Limited, Platinum, TRD Pro i novi Sequoia Capstone. Svaki paket opreme ima svoj jedinstveni izgled i dojam, ali tim u Toyotinom sjevernoameričkom dizajnerskom studiju Calty bio je odgovoran za stil i imao je primarne ciljeve koji će se prenijeti na cijelu liniju.

“Naš primarni cilj dizajna za Sequoiu bio je stvoriti sofisticiran, ali čvrst i aktivan SUV koji izgleda sposoban nositi se s raznolikošću velikih avanturističkih potreba,” kaže predsjednik Caltyja Kevin Hunter. “To vrijedi bilo da se radi o noćnom izlasku u grad s prijateljima, tegljenju čamca do jezera s obitelji ili ekstremnijoj off-road avanturi.”

Toyota Sequoia

Sequoiin asortiman počinje s dobro opremljenim SR5 koji nudi snažne temelje snage, učinkovitosti i tehnologije. Nudi impresivne standardne značajke koje uključuju pogonski sklop i-FORCE MAX koji je uparen sa standardnim automatskim mjenjačem s 10 stupnjeva prijenosa, standardnim Toyota Safety Sense 2.5, grijanim sjedalima i još mnogo toga. Također ima standardni 12,3-inčni digitalni zaslon instrumenata i Panoramic View Monitor (PVM). Prilikom nadogradnje na SR5 Premium paket, Sequoia dodaje 14-inčni audio multimedijski zaslon, treći red s električnim pogonom, podizna vrata bez ruku, Softex sjedala te utičnice od 120 V u kabini i teretnom prostoru.

Limited se nadograđuje na SR5 s jasnim naglaskom na dodatnu udobnost. Ne samo da dobiva standardni 14-inčni Toyotin Audio Multimedijski zaslon osjetljiv na dodir, već također dodaje standardna grijana/ventilirana prednja sjedala s memorijskim postavkama, standardni grijani upravljač, električni sklopivi treći red i električna vrata za podizanje bez ruku.

Širok izbor boja dostupan je kupcima, uključujući Bijelu, Wind Chill Pearl, Celestial Silver, Lunar Rock, Magnetic Grey Metallic, Blueprint, Army Green, Midnight Black Metallic, Smoked Mesquite, Supersonic Red i TRD-ekskluzivno Solarni oktan. Dostupne su i nešto skuplje nijanse u ponudi – Wind Chill Pearl i Supersonic Red, a premium boja Solar Octane ekskluzivna je za izvedbu TRD Pro.

Ovaj model voziti će dakle daleko od Europe…

Foto: Toyota