Toyota Proace City Verso stigla u Hrvatsku, japanski poduzetnik po francuskoj formuli uspjeha

Toyota Proace City Verso

Na Riverside golf terenima u Zagrebu, upoznali smo paletu kompaktnih furgona koji će dodatno pojačati Toyotinu zastupljenost na hrvatskom tržištu lakih teretnih vozila. Uz N1 opciju, ovo može biti odlično pojačanje za vaše poduzeće…

Potpuno novi kompaktni furgon Proace ovih dana i službeno će postati dio ponude svih Toyota salona širom Hrvatske. Riječ je o paleti vrlo primjenljivih i atraktivnih kompaktnih furgona koja će dodatno ojačati Toyotinu ponudu lakih teretnih vozila.

Toyota Proace City Verso
foto: Toyota Hrvatska (Mario Poje)

Razvijen je u suradnji s Grupom PSA. Proace City će se pridružiti etabliranom kombi modelu Proace , pozicioniranim u srednjem segmentu i legendarnom pick-up modelu Hilux, te tako zajedno grade Toyotinu ponudu na tržištu lakih teretnih vozila, natječući se u segmentu koji postojano raste. Ovaj novi model savršeno se uklapa u paletu Proacea u pogledu veličine i nosivosti.

Performanse i mogućnosti: veličina, prostranost i performanse
Paleta Proace Citya zadovoljit će širok spektar poslovnih potreba, zahvaljujući različitim konfiguracijama teretnog prostora i sjedala, kao i opcija pogonskog sklopa.

Ovaj kompaktni furgon ima dvije izvedbe dužine – kratka od 4,4 m i duga od 4,7 m. Obje izvedbe mogu imati tri prednja sjedala, a bokovi mogu biti ostakljeni ili ne, pri čemu je duga verzija dostupna i s dvostrukom kabinom. Putnička izvedba je u ponudi s pet ili sedam sjedala, i u kratkoj i u dugoj izvedbi.

Zahvaljujući dimenzijama i paketima Proace City s odlikuje odličnom nosivošću, uz najveći obujam teretnog prostora od 3,3 m3 (kratki model) do 4,3 m3 (duga izvedba s opcijom Smart Cargo). Značajno je da je ova Toyota jedno od rijetkih vozila u ovoj klasi u koju je moguće smjestiti dvije europalete.

Toyota Proace City Verso
foto: Toyota Hrvatska (Mario Poje)

Dodavanjem opcijskog sustava Smart Cargo postiže se najveća dužina teretnog prostora u klasi, koja iznosi 3,1 m za kratku izvedbu, odnosno 3,4 m za dugu, dok je najveća nosivost za Proace City još jedan najbolji podatak u klasi i iznosi tonu (za obje izvedbe). Za one koji trebaju prenositi još veće ili teže terete, ovaj furgon može vući kočene prikolice do 1,5 tone. Moguće je naručiti i asimetrična (ostakljena ili ne), kao i odižuća vrata teretnog prostora.

Izbor benzinskih i dizelskih pogonskih motora nudi raspon snage od 75 do 130 KS, a tu je i izbor ručnih mjenjača s pet odnosno šest brzina, kao i automatski mjenjač s osam brzina.

Toyota Proace city verso cijena iskustvo test

Paleta Proace City izdašno pokriva zahtjeve poslovnih i flotnih kupaca u ovom segmentu, u pogledu sposobnosti, raznovrsnosti, performansi i učinkovitosti, osiguravajući ostvarenje svog potencijala radi jačanja Toyotinog položaja na tržištu lakih teretnih vozila.

Proace City nudi široki izbor konfiguracija unutrašnjosti i tako zadovoljava različite zahtjeve za smještaj putnika i tereta.

Ovaj furgon može imati dva odvojena prednja sjedala ili klupu s tri sjedeća mjesta, pri čemu potonja konfiguracija nudi i mogućnost opcije Smart Cargo, poput one na većem modelu Proace. Sustav Smart Cargo koristi preklopno vanjsko suvozačko sjedalo i šarke na pregradnoj stijeni radi pružanja dodatnih 0,4 m3 teretnog prostora i povećavanja najveće dužine tereta za 1,3 m. Središnje suvozačko sjedalo je moguće zakrenuti čime se dobiva praktičan priručni stolić uz dodatni pretinac ispod sjedala.

U izvedbi s dvostrukom kabinom, kada drugi red sjedala nije u upotrebi, klupu je moguće preklopiti, čime se dobiva ravna površina, a zatim pomaknuti pregradnu stijenu prema naprijed i tako povećati teretni prostor. U pregradnoj stijeni postoji pokrov koji je moguće otvoriti radi prijevoza dugačkog tereta.

Furgon Proace City može imati još jedan praktičan detalj za prijevod dugačkih tereta, a to je odižući stražnji kraj krova. Pri tome, poprečna ukruta može nositi najviše 100 kg.
U cijeloj kabini (ovisno o modelu) razmješteni su pametno i domišljato osmišljeni pretinci, od nosača kovanica i čaša preko većih otvorenih pretinaca do ladica ispod sjedala i prostora uklopljenih u krov, vrata i pod. U putničkoj verziji, opcija panoramskog krova može imati dodatni avionski stropni pretinac i središnju lučnu „lebdeću“ konstrukciju koji imaju ukupni obujam od 74 litre, a pristupa im se iz drugog reda sjedala ili iz prtljažnika.

Pristup prtljažniku je jednostavan čak i kada je vozilo parkirano na skučenom prostoru, zahvaljujući otvaranju stražnjeg stakla, u poklopcu prtljažnika.

Proace City Verso nudi prilagodljivost u rasporedu sjedenja putnika, uz opciju tri zasebna sjedala ili djeljivu-preklopivu stražnju klupu u omjeru 60:40. I u dugoj i u kratkoj izvedbi moguće je dodati treći red sjedala koji je dovoljno velik da se, uz mogućnost pomicanja sjedala, u njemu udobno mogu smjestiti i odrasle osobe. Kada drugi red sjedala ima tri odvojena sjedala, na svakom su ugrađena Isofix sidrišta za dječje sjedalice – još jedna jedinstvena ponuda u klasi. Sva putnička sjedala se sasvim preklapaju, uključujući i suvozačke, radi dobivanja maksimalnog obujma za prijevoz tereta i radi praktičnosti.

Sigurnost, komfor i praktičnost, glavne odlike japanskog noviteta
Proace City se odlikuje sjajnim specifikacijama opreme koje uključuju niz funkcija koje pružaju vrhunsku sigurnost, udobno okružje za vožnju i poboljšane performanse i praktičnost, što vrijedi i za furgon i za putničku izvedbu Verso.

Toyota Proace city verso cijena iskustvo test

Sigurnosne funkcije pružaju visoku razinu aktivne sigurnosti zadovoljavajući zahtjeve kupaca u tri različita paketa. Kao standard, uključivat će sustav zaštite od sudara, čitanje prometnih znakova, funkciju zadržavanja u prometnom traku, tempomat te „upozorenje za kavu“ koje preporučuje vozaču da napravi stanku ako je dugo vremena za upravljačem.

Opseg opreme se povećava u drugom paketu zahvaljujući automatskim dugim svjetlima, upozorenju za zanošenje i proširenom sustavu čitanja prometnih znakova, dok najviši paket opreme tome dodaje i prilagodljivi tempomat i monitor mrtvog kuta. Svi modeli će biti opremljeni funkcijom eCall za automatsko povezivanje s hitnim službama u slučaju teške nesreće.

Što se tiče multimedije i povezivanja, Proace City je opremljen dodirnim zaslonom od osam inča za pristup audio sustavu i funkcijama pametnog telefona, uz MirrorLink, Apple CarPlay (uključujući Siri assistant) i Android Auto (uključujući Google assistant), plus Bluetooth, i USB/Aux-in ulaze. Moguće je i korištenje navigacije i online funkcija, uključujući i 3D prikaz karata, glasovne naloge i prometne obavijesti u stvarnom vremenu (putem Tomtom Traffic).

Toyota Proace city verso cijena iskustvo test

Proace City nudi i virtualni zaslon na kojem su, jasno i na siguran način, u ravnini pogleda vozača, prikazani ključni podaci u vezi s vožnjom, kao što su navigacija, ograničenja brzine i sigurnosne funkcije.

Sigurnost i jednostavnost manevriranja podržava i stražnja kamera koja pruža pogled od 180 stupnjeva kao i dinamički prikaz odozgo na područje iza vozila, te statički prikaz koji pokriva još veći prostor (više od 180 stupnjeva). Monitor mrtvog kuta upozorava vozača na druge sudionike u prometu koji se kreću u njegovom mrtvom kutu, vizualnim signalom na zaslonu audio sustava.

Smart Active Vicion pruža još višu razinu pomoći vozaču. Ovaj sustav koristi dvije posebne kamere i zaslon od pet inča smješten na stropu radi prijenosa jasnog prikaza, u stvarnom vremenu, prostora uz bokove vozila i iza njega – zapravo omogućavajući vozaču da vidi kroz metalne bočne stranice. Moguće je odabrati dalekovidni pogled straga u kretanju ili mirovanju, ili kratkovidni pogled za vožnju unatrag. Prikaz je moguće prebaciti i na mrtvi kut na strani suvozača.

Performanse modela Proace City je moguće prilagoditi radi savladavanja različitih uvjeta vožnje zahvaljujući funkciji Toyota Traction Select. Putem zakretnog prekidača, vozač može odabrati jedan od sljedećih načina rada: Normal, Snow (snijeg), Sand (pijesak) i All-terrain (sve podloge). Korisnici furgona mogu kontrolirati svoj teret zahvaljujući funkciji Smart Load Indicator – još jedna jedinstvena funkcija u klasi Proace Citya – koja upozorava kada teret dosegne 90 posto najveće dopuštene težine, te uključuje upozorenje na ploči s instrumentima kada je premašena najveća nosivost.

Ostale napredne mogućnosti opreme za Proace City uključuju bežični punjač mobitela, električnu parkirnu kočnicu, jedinstvenu u segmentu, te, za putničku izvedbu, panoramski krov s električnim zaslonom i sustav pomoći pri parkiranju.

Početna cijena za komercijalni kompaktni Proace City 1.2T iznosi 140.950 kuna, dok putnički Combi Proace City 1.2T svoje usluge naplaćuje od 135.750 kuna.

Naslovna fotografija: Toyota Hrvatska (Mario Poje)