Suzuki Jimny N1 1.5 AllGrip, savršenost je u jednostavnim stvarima i nekim prošlim vremenima

Suzuki Jimny N AllGrip

Suzuki Jimny u Hrvatskoj je aktualan još od kraja 2018. Od tada njegova pojava svakim danom broji sve više simpatija i zaljubljenika. U to smo se uvjerili družeći se na testu s N1 izvedbom…

Ovaj primjer potvrđuje samo pravilo. Euro norme stvaraju velike probleme autoindustriji u nastajanju da bude još više cool. Suzuki se još nekako opire toj priči. Obično ‘glavom’ plačaju modeli koji su iz više razloga posebni, odskaču od svakodnevne monotonije, ali znamo da su svima omiljeni. Jedan takav iz spomenute kategorije je i Suzuki Jimny. Mali terenac je zbog prilično visokog CO2 (175 g/km) i kvarenja prosjeka marke u tom pogledu, morao tražiti neku “krivinu”. Tako su Japanci jedini spas za ovaj model pronašli u N1 izdanju, odnosno prenamjeni u lako gospodarsko vozilo. I dobro da je tako, ovaj model zbilja zaslužuje biti među nama i veseliti rijetke sretnike na našim cestama…

Suzuki Jimny N AllGrip
U Jungle green nijansi Jimny izgleda kao prilično opasna pojava na cesti…

Teško je opisati zapravo, koliko ovaj model ostavlja cool faktor u prometu i osjećaj samom vozaču. Svaki put kad bi izašli iz njega, osjećali bi se baš nekako frajerski, iako ovaj model to stvarno ne želi biti. Više je orijentiran na svoju jednostavnost, dugotrajnost i ostale elemente koji izazivaju gomilu simpatija.

Što zapravo nosi N1 izvedba? Suzuki Jimny kao takav stiže s dva sjedala i pregradom koja vas odvaja od teretnog prostora zavidnog kapaciteta. Mala kutijasta forma (3480 mm duljine) već na prvu ukazuje kako ovaj model ne garantira velikodušnost ponude prostora. Vozača i suvozač stoga će morati smanjiti očekivanja. Treba puno kompromisa, ali za doživljaj koji nudi Jimny, lako se prijeđe preko toga.

Suzuki Jimny N AllGrip
Unutrašnjost je većim djelom u plastici, ali koga to uopće briga, Jimny osvaja povišenim sjedenjem i off-road elementima (foto: Hrvoje Grguljaš)

Prijeđimo na mehaniku, ono što ovaj model čini tako kultnim i zašto i je svrstan u sve rijeđe društvo pravih terenaca. Suzuki i dalje Jimny ‘montira’ na ljestvičastu šasiju (u ovom slučaju čak i tvrđu), tu je i kruta suspenzija od 3 povezana luka s opružnim oprugama i naravno AllGrip Pro 4WD pogon, koji možete regulirati pomoću reduktora.

Suzuki Jimny N AllGrip
Nije za jurnjavu, iako 102 KS zvuči prilično solidno…

Dizajn je moćan, prati li ga i pogonski dio u tom pogledu? Suzuki Jimny vozi u pratnji četverocilindričnog benzinskog motora od 1,5 litara obujma, snage 102 KS i 130 Nm okretnog momenta. Zanimljivo, dostupan je s automatskim mjenjačem s četverostupanjskim brzinama, s visokim i malim prijenosom.​ U našem slučaju, mi smo probali 5-brzinski ručni mjenjač. Možemo samo reći kako nas je ta ručica mjenjača vratila dosta podgodina u nazad. Nije precizna, nije vizualno dopadljiva, štoviše toliko puta smo se znali pogubiti i dobro promisliti u kojem smo stupnju prijenosa (tijekom noćnih vožnji), ali u svemu tome i je čar. Jimny tamo gdje bi mnogi dobili minuse, s lakoćom ubere još koji plus.

Suzuki Jimny N AllGrip
Suzuki Antares ustupio nam je ovaj zapravo jako rijetki primjerak na domaćim prometnicama…

Dugi hodovi i omjer brzina koji više voli makadam, jasno ukazuju zašto je Jimny zapravo nije jurišnik. Na autoputu će vam najugodnije biti na brzinama od 100 do 115 km/h. Ubrzanje i međuubrzanja su nešto što će od vas napraviti drugačijeg vozača – smirenije prirode.

Potrošnja nam se tijekom testa, koji je gotovo u cijelom aranžmanu bio u gradskim uvjetima, iznosio je oko 8 litara. A na otvorenim cestama, ta brojka bi sigurno mogla za litru, litru i pol biti manja.

Nešto siroviji dojam, samo je u oku promatrača. Suzuki Jimny donosi lijepi popis opreme i sigurnosnih sustava. Dva senzora za kočenje (DSBS – Dual Sensor Brake Support) rezultiraju spriječavanjem sudara. Drugi novi sustav je pomoć usmjeravanja jakog snopa svjetla (High Beam Assist). Ostali aktivni sigurnosni sustavi kao što su (Weaving Alert) upozorenje za rizičnu vožnju (slalom), (Lane Departure Warning) upozorenje za izlazak iz traka i (Traffic Sign Recognition) prepoznavanje prometnih znakova, sigurno će biti od pomoći svakom vozaču. Posebno hvalimo i prisutnost uvijek korisnog Hill Hold Control sustava, što čini vožnju uzbrdo još jednostavnijom iz startne pozicije. Zahvaljujući sustavu kontrole silaska, Jimny se vozi natrag niz brdo kontroliranom brzinom.​ U svakom slučaju, Suzuki Jimny N1 ima više sustava nego ikada prije.

Naš testni Suzuki Jimny bio je u Jungle green (zelenoj) nijansi boje i kao takav je ostavljao prilično ozbiljan dojam na cesti.

Suzuki Jimny N AllGrip
Kao lako gospodarsko vozilo ima dosta potencijala, a teretni prostor nudi do 830 litara kapaciteta. Baš jako dobro!

Za kraj ostaje komentar na dobavljivost ovog modela. Možemo samo reći da ćete biti pravi srećković ako se uspijete dokopati novog primjerka. Knjiga narudžbi je i ovako ‘bookirana’, Suzuki je smanjio isporuke i dostupnost ovog modela je zapravo ono što je najveći minus. Zato smo na početku i rekli kako ovaj automobil voze samo pravi sretnici. Tko se i dokopa Jimnya dobiva samo na vrijednosti, a to dokazuju  i oglasnici rabljenih vozila, gdje su gotovo dvostruko skuplji od novih prema cjeniku. I da, još nešto, testni primjerak je definiran cijenom od 174.000 kuna. Po odbitku poreza, Jimny vozite kući za 135.000 kuna.

Tko bi rekao da će tako simpatičan naziv, ponijeti epitet kultnog. Jimny je to uspio.

Tekst: Nikola Jurković

Suzuki Jimny N AllGrip
Ovakvi modeli su dokaz da jednostavnost može biti toliko poželjna… (foto: Hrvoje Grguljaš)

Suzuki Jimny N1 1.5 AllGrip

Motor: benzinski, atmosferski
Snaga: 75 kW/102KS
Mjenjač: ručni, 5-brzina
Najveći okretni moment: 130 Nm
Pogon: na sve kotače
Najveća brzina: 145 km/h
Ubrzanje 0-100 km/h: 14.8 s
Dimenzije D/Š/V: 3,480 (3.645 mm s rez. kotačem) x 1.645 x 1.705 mm
Prtljažnik: 830 l
Težina praznog vozila: 1065kg
Potrošnja na testu: 8.0 l / 100 km
Emisija CO2: 177 g/km
Cijena: 174.000 kuna (testni primjerak)

Vozilo ustupljeno od Suzuki Antares centar (Samoborska cesta 222a, 10090 Zagreb)

Foto: Hrvoje Grguljaš