SUV groznica i dalje trese Europu, dominacija Volkswagena

Salon

Čak 40% isporučenih novih vozila je iz SUV kategorije…

Europsko tržište automobila nastavilo je rasti u listopadu 2019., na Starom kontinentu registrirano je 1.208.700 vozila – što je najveća brojka za taj mjesec u posljednjih 10 godina. Snažan rast, koji se dijelom može objasniti padom tržišta u listopadu 2018. nakon uvođenja WLTP-a, poboljšao je ukupne godišnje podatke. Međutim, tržište je i dalje u padu od 0,8% u odnosu na isto razdoblje prošle godine, s 13.284,600 vozila registriranih tijekom 2019.

Čak 17 od 27 tržišta uključenih u analizu zabilježilo je dvoznamenkasti rast u listopadu 2019. Bio je to posebno dobar mjesec za Njemačku, gdje je potražnja porasla za 13%. “Ako njemačko tržište i dalje može izbjeći recesiju, stanje globalne industrije možda neće biti tako loše kako se isprva očekivalo”, dodaje Felipe Munoz, analitičar iz JATO agencije.

Rezultati iz listopada mogu se objasniti i povećanom potražnjom za SUV modelima i elektrificiranim vozilima. Osobito su povišeni modeli bili važan faktor rasta tijekom mjeseca. U listopadu je u Europi registrirano 484.400 SUV modela, a to je rast potražnje za 22% u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Također, segment je zabilježio rekordan tržišni udio od 40%. „Europa se polako izjednačava sa SAD-om i Kinom u pogledu prodora SUV vozila.

To je uglavnom zbog malih i kompaktnih povišenih modela koji su vrlo popularni na cijelom kontinentu i čine 79% svih SUV registracija “, objašnjava Munoz.

Gledano prema modelima, Volkswagen Golf i dalje je broj 1 s novih 34.362 vlasnika. U pogledu SUV modela odlično kotira – Volkswagen Tiguan, Renault Captur, Nissan Qashqai i VW T-Roc.