SUV groznica i dalje trese Europu, dominacija Volkswagena

Salon

Čak 40% isporučenih novih vozila je iz SUV kategorije…

Europsko tržište automobila nastavilo je rasti u listopadu 2019., na Starom kontinentu registrirano je 1.208.700 vozila – što je najveća brojka za taj mjesec u posljednjih 10 godina. Snažan rast, koji se dijelom može objasniti padom tržišta u listopadu 2018. nakon uvođenja WLTP-a, poboljšao je ukupne godišnje podatke. Međutim, tržište je i dalje u padu od 0,8% u odnosu na isto razdoblje prošle godine, s 13.284,600 vozila registriranih tijekom 2019.

Prodaja vozila

Čak 17 od 27 tržišta uključenih u analizu zabilježilo je dvoznamenkasti rast u listopadu 2019. Bio je to posebno dobar mjesec za Njemačku, gdje je potražnja porasla za 13%. “Ako njemačko tržište i dalje može izbjeći recesiju, stanje globalne industrije možda neće biti tako loše kako se isprva očekivalo”, dodaje Felipe Munoz, analitičar iz JATO agencije.

Prodaja vozila

Rezultati iz listopada mogu se objasniti i povećanom potražnjom za SUV modelima i elektrificiranim vozilima. Osobito su povišeni modeli bili važan faktor rasta tijekom mjeseca. U listopadu je u Europi registrirano 484.400 SUV modela, a to je rast potražnje za 22% u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Također, segment je zabilježio rekordan tržišni udio od 40%. „Europa se polako izjednačava sa SAD-om i Kinom u pogledu prodora SUV vozila.

Prodaja vozila

To je uglavnom zbog malih i kompaktnih povišenih modela koji su vrlo popularni na cijelom kontinentu i čine 79% svih SUV registracija “, objašnjava Munoz.

Gledano prema modelima, Volkswagen Golf i dalje je broj 1 s novih 34.362 vlasnika. U pogledu SUV modela odlično kotira – Volkswagen Tiguan, Renault Captur, Nissan Qashqai i VW T-Roc.