Scania odradila ‘crash test’ i provjeru sigurnosti rezervoara za plin

Scania udar sigurnost plin

Sigurnost iznad zakonskih zahtjeva. S internim zahtjevima koji se temelje na statistici nesreća i temeljitim studijama, Scania inženjeri pripremaju testove sudara kako bi poboljšali sigurnost. Ovaj put, instalacija sa spremnicima od 80 litara za stlačeni prirodni plin bila je ta koja je morala izdržati simulirani jak bočni udar.

Stručnjak za istraživanje i razvoj koji je odgovoran za testove sudara i sigurnosti Dan Loftén vodio je pripreme na ovom području sigurnosti. Nakon mjeseci priprema, došlo je vrijeme. “Postavili smo teški natovareni tegljač s prikolicom preko ispitne staze. Zatim smo čeličnom sajlom povukli vozilo namijenjeno za simuliranje udara, a koje je predstavljalo osobni automobil, ravno u bočnu instalaciju spremnika plina, simulirajući bočni sudar,” kaže Dan.

Crash test se nakon toga temeljito ocjenjuje. Vozilo se pregledava, a inženjeri demontiraju dijelove koji su im zanimljivi. “A onda analiza. Koristimo podatke iz mjerenja tijekom testa i također gledamo brze videozapise kako bismo imali detaljan prikaz događaja.” Materijal se također može koristiti za simulacije i razvoj pojednostavljenih metoda ispitivanja, budući da su testovi koji se izvode na stvarnom vozilu skupi.

Dakle, gdje su oštećeni spremnici plina? Nigdje. Loftén može biti siguran da je u slučaju stvarne nesreće razina sigurnosti visoka. Pogledajte simulaciju…