Novi BMW M2 donosi čak 460 KS i s pravom je ultimativna vozačka mašina novog doba!

m bmw

Upravo predstavljeni novi BMW M2 donosi prepoznatljive M performanse u visoko koncentriranom obliku. Pogonski dio zastupljen je uz 460 KS, opcijski dostupnim ručnim mjenjačem sa šest stupnjeva prijenosa i pogonom na stražnje kotače, druga generacija kompaktnog sportskog automobila visokih performansi obećava ponovno užitak u vožnji. 

Kompaktne dimenzije zajedno s tehnologijom pogonskog sklopa i šasije prilagođene i preuzete s većih M3/M4 u središtu su koncepta vozila. Ovaj poseban profil karaktera također se očituje u ekspresivnom vanjskom dizajnu s njegovim atletskim coupé proporcijama.

Zahvaljujući ovim brojnim atributima, novi BMW M2 nastavlja tradiciju marke ultra-sportskih modela s kompaktnim dimenzijama koja je započela 1973. dolaskom BMW 2002 turbo. Također se oslanja na uspjeh svog prethodnika, koji je zabilježio gotovo 60.000 prodanih primjeraka diljem svijeta.

Novi BMW M2 donosi čak 460 KS i s pravom je ultimativna vozačka mašina novog doba! 25

Globalno lansiranje novog BMW M2 kreće u travnju 2023. Proizvodit će se zajedno s novim BMW serije 2 Coupé u tvornici BMW Grupe San Luis Potosí u Meksiku.

Atletski izgled novog BMW-a M2 proizlazi iz njegovih kompaktnih dimenzija, iznimno snažnih proporcija i prepoznatljivih M dizajnerskih značajki. Njegova vanjska duljina iznosi 214 milimetara manje od modela BMW M4 Coupé i ima 110 milimetara kraći međuosovinski razmak. U isto vrijeme, širina vozila i tragova značajno premašuju brojke za novi BMW serije 2 Coupé.

Novi BMW M2 donosi čak 460 KS i s pravom je ultimativna vozačka mašina novog doba! 26

Velika BMW bubrežasta rešetka bez okvira sa svojim vodoravnim prečkama kombinira se s trodijelnim donjim usisnikom zraka s gotovo pravokutnim konturama kako bi prednjem kraju automobila dao poznati M izgled. Dizajn je izrađen prema tehničkim zahtjevima u smislu dovoda zraka za hlađenje i aerodinamičke ravnoteže. Jasno dizajnirane površine, istaknuto prošireni bočni pragovi i mišićavi lukovi kotača daju ton bočnom pogledu. Stražnji kraj novog BMW M2 također ima kompaktan, moćan dojam i dodaje brojne individualne detalje u obliku upadljivog ruba spojlera na poklopcu prtljažnika, te umetka na difuzoru. Puristički dizajn zaokružuju i dva prepoznatljiva para ispušnih nastavaka.

Izbor od pet vanjskih završnih boja dostupnih za novi BMW M2 uključuje Zandvoort plavu i Toronto crvenu metalik nijansu, boje koje su ekskluzivne za ovaj model. Kao opcija nudi se M karbonski krov koji smanjuje masu vozila za oko šest kilograma.

Verzija rednog šest motora razvijena za kompaktni model visokih performansi s M TwinPower Turbo tehnologijom i dizajnom visokog broja okretaja ističe se svojim karakteristikama performansi tipičnim za M. Razlikujući se samo u malom broju detalja od motora koji se koristi u modelima BMW M3 i BMW M4, 3,0-litrena jedinica oduševljava svojim odzivom, zdravim apetitom za okretajima i linearnom isporukom snage u najviše dosege raspona broja okretaja motora.

Razvijajući najveću snagu od 338 kW/460 KS, motor ispod poklopca motora novog BMW M2 nadmašuje osnovnu jedinicu koju je koristio njegov prethodnik za 66 kW/90 KS. Najveći okretni moment od 550 Nm proizvodi se između 2.650 i 5.870 okretaja u minuti, a maksimalna snaga postiže se na 6.250 okretaja u minuti. Novi motor vrti se do maksimalnih 7200 okretaja u minuti.  Sustav opskrbe uljem dizajniran je da se nosi s ekstremno dinamičnim situacijama u vožnji dok ste na stazi, kao i sustav hlađenja. Ponovno je ovo M koji će biti tako hvaljen i na koncu tako tražen…

Foto: BMW