Potpuno električni Mini Cooper SE stigao u Hrvatsku!

mini cooper EV

U Tomić&Co. prodajne salone stigao je novi Mini Cooper SE, prvi potpuno električni model ovog proizvođača…

Baziran na Cooper S opremi, za razliku od benzinske inačice koristi novi električni motor preuzet iz BMW I3s modela snage 184 KS (135 kW) i 270 Nm okretnog momenta. Za pohranu električne energije se brine visokonaponska litiji-ionska baterija, podijeljena u 12 modula od 32,6 kWh, koja je postavljena ispod suvozačkog sjedala u obliku slova T. Iz Minija kažu da je prtljažni prostor na taj način ostao netaknut te broji 211 litara.

mini cooper EV
(foto: MINI Hrvatska)

U unutrašnjosti je sve kao i do sada, pa će vozači uživati u blagodatima poput navigacijskog sustava te Harman Kardon ozvučenja. Što se motorizacije tiče, ispod poklopca motora nalazi se novi električni motor preuzet iz BMW-ovog modela I3 S. Razvija 184 KS te 270 Nm okretnog momenta dostupnog odmah, što je dovoljno za sprint do “stotke” u kratke 7,3 sekunde. Za pohranu električne energije se brine visokonaponska litiji-ionska baterija, podijeljena u 12 modula od 32,6 kWh, koja je postavljena ispod suvozačkog sjedala u obliku slova T.

mini cooper EV
(foto: MINI Hrvatska)

Od 0 do 60 km/h stiže za fantastičnih 3,9 sekundi, a maksimalna brzina elektronski je ograničena na 150 km/h. To je i više no dovoljno za jurcanje po autocesti sa nultom razinom emisije! Za samo 35 minuta putem punjača od 50 kW preko standardnog javnog kabela za punjenje moguće ga je napuniti od nule do 80%. Preko 11-kilovatne zidne kutije, od 0 do 80 posto punjenja može se postići za 150 minuta ili 210 minuta do potpuno pune baterije, što je u vremenskom okviru ostalih električnih vozila.

Cijena za Mini Cooper SE do registracije iznosi 247.190 kuna.