Porsche zlatni logo ima posebnu priču, dizajnerski usavršen u Americi!

Porsche logo povijest

Porsche i zlatni logotip danas je dobro poznat detalj i ono što donosi dublju priču…

Dobro poznat simbol diljem svijeta, grb proizvođača sportskih automobila prvi put krasi je neki Porsche model 1952. Inspiriran gradskim pečatom Stuttgarta, grb prikazuje konja koji se propinje u sredini i uokviren je konturama zlatnog štita . Gornje ime grada okruženo je državnim bojama – crvenom i crnom – i stiliziranim rogovima, koji potječu iz grba Württemberg-Hohenzollern. Iznad svega ostalog, natpis Porsche djeluje kao zaštitni krov.

Manje je poznato kako je nastao ovaj logo. Hauba svakog sportskog automobila Zuffenhausen ima natpis Porsche od 1948. Ideja o primjeni pravog zaštitnog znaka na 356 ostvarila se tri godine poslije. U ožujku 1951. Porsche i Ottomar Domnick, liječnik iz Stuttgarta i prvi kupac Porschea, otvaraju natječaj u njemačkim umjetničkim akademijama za dizajn i šansom da osvoje 1000 njemačkih maraka. Ali nijedan od dizajna ih ne osvaja. Ideja tada dobiva na snazi u New Yorku, daleko od proizvođača sportskih automobila.

Porsche zlatni logo ima posebnu priču, dizajnerski usavršen u Americi! 25
Foto: Porsche

Naposljetku, Max Hoffman rođen u Austriji, vlasnik tvrtke Hoffman Motor Company, pokazao se “dobitnom kombinacijom”. Hoffman, koji je bio specijaliziran za uvoz europskih sportskih automobila i već se proslavio u automobilskoj industriji. Što god je bio predstavio u u svom izložbenom prostoru, koji je dizajnirao vrhunski arhitekt Frank Lloyd Wright, obično se razvilo u sljedeću veliku stvar na američkim cestama.

Ubrzo nakon što je uveo prvi Porsche 356 u SAD, osvaja nagradu za najzanimljiviji automobil na Concours d’Élégance u Watkins Glenu (New York). Na poslovnoj večeri s Ferry Porsche u New Yorku krajem 1951., uvoznik vraća temu na dnevni red: potrebno je razviti pečat kvalitete koji je vizualno privlačan – simbol koji stvara još više identiteta.

Njegova molba aktualizirala se. 27. prosinca 1951. Ferry Porsche zapisuje sljedeće: “Na volanu mora biti natpis ‘Porsche’ i grb Stuttgarta ili nešto slično.” Po povratku u Njemačku, od Porsche dizajnera Franza Xavera Reimspießa naručuje dizajn zaštitnog znaka koji simbolično odražava korijene tvrtke, kao i kvalitetu i dinamičnost proizvoda.

Rezultat tih uputa vidljiv je i danas. 1952. grb je debitirao na upravljača modela 356, prije nego što je 1954. krasio poklopac motora. Sada u svojoj petoj fazi evolucije, grb je doživio manje izmjene da ostane suvremen, ali nikada nije izgubio svoju bit i izvornost.

Foto: Porsche