Plavo čudo, Mercedes-Benz imao je unikatnu vučnu službu ispred vremena

Mercedes Benz Blue Wonder Racing car Transporter

Mercedes-Benz Formula 1 momčad imala je jednu veliku prednost, bio je to transporter koji je fascinirao izgledom i performansama, dovoljno je reći da je imao isti motor kao famozni 300 SL ‘Gullwing’…

Mercedes-Benz transporter, poznat kao “Das blaue Wunder” (Plavo čudo), sredinom prošlog stoljeća oduševio je ljubitelje utrka. Trkači timovi imali su sav fokus usmjeren na bolide i stazu. Isto je vrijedilo i za Mercedes-Benz, ali oni su taj pogled prošili i na logistiku.

Mercedes Benz Blue Wonder Racing car Transporter
Test vožnja na Hockenheimring, 1955. “Das blaue Wunder“ dovozi na stazu bolid Formule 1 Mercedes-Benz W 196 R

Kao dodatak svojim trkačkim automobilima, trkački tim kompanije Mercedes-Benz je imao još jednog aduta koji je izazivao, ali i danas izaziva, pravu senzaciju.

Tako je ‘Srebrna strijela’ 1955. izazvala senzaciju, kada su se pojavili na stazi sa superbrzim transporterom za trkaće automobile, koji je napravljen kao jednokratni model zasnovan na modelu 300 S iz 1954. godine. Doslovno je tim uz ovaj model dobio opciju više. Tako je ovaj transporter osigurao brzi prijevoz na relaciji staza-tvornica. U slučaju ako trkaći automobil zahtijeva promjene u zadnji trenutak ili ako je jedna od modela ‘Srebrnih strijela’ doživio nezgodu i treba je popraviti što je brže moguće, kako bi bili spremni za sljedeću utrku.

Mercedes Benz Blue Wonder Racing car Transporter
U ovom slučaju, prevozio se pobjednički 300 SLR (W 196 S)

Ovo izuzetno brzo komercijalno vozilo s genima za sportske automobile kršteno je pod imenom “Plavo čudo”. Šasija Mercedes-Benza 300 S dopunjena je kabinom postavljenom prema naprijed s elegantnim linijama koje su sadržavale mnoge dijelove preuzete iz modela 180. Iz kabine do potpuno presvučenog stražnjeg dijela, činilo se da je transporter za trkaće automobile napravljen iz jednog kalupa. Uobičajeno razdvajanje između kabine i prostora za teret bilo je jedva vidljivo.

Mercedes Benz Blue Wonder Racing car Transporter

Ovaj neobični transporter pokretao je trolitreni šestocilindrični motor od 192 KS, s izravnim ubrizgavanjem koji se također nalazio u sportskom automobilu 300 SL. Mogao je uhvatiti za to vrijeme nevjerojatnih 170 km/h s natovarenim vozilom.

Mercedes Benz Blue Wonder Racing car Transporter

Na kraju svoje aktivne službe, originalni transporter korišten je za ispitivanja na cesti prije nego što je poslan u mirovinu 1967. No, ovaj jedinstveni primjerak ipak je zadesila nesreća. Originalni model je uništen 1969., ali je Mercedes-Benz odmah shvatio kakvu su grešku napravili, pa su uz pomoć dokumentacije koja je izvučena iz arhive, krenuli u ponovnu izgradnju i rekonstrukciji vozila, vrijednu gotovo 2 milijuna dolara. Nakon sedam godina oživljavanja, svoj prvi javni nastup imao je tek 2001., Mercedes-Benz Classic predstavio je autentičnu rekonstrukciju transportera za trkaće automobile.

Osim ovog primjerka, koji sad stoji u muzeju Mercedes-Benza, jedan primjerak replike se vozi i po Americi. Čuveni Jay Leno u svojoj bogatoj kolekciji, ponosan je vlasnik ‘Plavog čuda’, koji je prvotno započeo ‘slagati’ jedan švedski entuzijast…

Tehnički podaci za Mercedes-Benz transporter za trkaće automobile
Godina proizvodnje: 1954
Cilindri: 6
Obujam motora: 2.996 ccm
Snaga: (141 kW) 192 KS
Najveća brzina: 170 km/h

Mercedes Benz Blue Wonder Racing car Transporter

foto: Mercedes-Benz Museum / Daimler