Novi Lexus LBX odradio prve vožnje, u Hrvatsku stiže u travnju

Novi Lexus LBX odradio prve vožnje, u Hrvatsku stiže u travnju 25
Foto: Lexus

Potpuno novi model marke Lexus posebno je dizajniran za privlačenje mladih, modno osviještenih europskih kupaca…

Lexus LBX je posve nov model za tržište u Europi. Namijenjena mu je uloga revolucionara i ključnog modela za rast ove marke u regiji.

LBX je dosad najmanji Lexus, a radi se o samopunjivom hibridnom električnom crossover vozilu dizajniranom za pristupačnost i lakoću suživota, u skladu sa suvremenim načinom razmišljanja koji objedinjuje visoku kvalitetu i osjećaj opuštenosti. Nudi puno više nego što bi se moglo očekivati od automobila ove klase, na način da koristi napredne tehnologije, bez kompromisa po pitanju Lexusovih prepoznatljivih osobina u vidu luksuzne izrade i Omotenashi gostoljubivosti za sve putnike u vozilu.

Novi Lexus LBX odradio prve vožnje, u Hrvatsku stiže u travnju 26
Foto: Lexus

Lexus se pri razvoju vozila po prvi put posebno usmjerio na sklonosti, ukuse i trendove europske regije. LBX će odmah postati vodeći model u ponudi ove marke pa se tako u 2024. godini planira prodati 25.000 vozila.

Korištenje imena od tri slova značajno je, s obzirom na to da se njime ranije mogao pohvaliti isključivo superautomobil LFA. Odabir imena LBX ukazuje na Lexus posvećenost novom modelu i povjerenje koje mu daje. Baš kao što je LFA pokazao drugu stranu ove marke u pogledu stava i performansi, LBX će uzburkati vode i pokazati što sve mali automobil može ponuditi te na taj način energizirati i proširiti doseg i profil ove marke.

Novi Lexus LBX odradio prve vožnje, u Hrvatsku stiže u travnju 27
Foto: Lexus

Kao novi bazni model u Lexus europskoj ponudi, ovaj je automobil iznimno privlačan mlađoj publici i osobama koje ranije nisu razmišljale o kupnji Lexusa. Atraktivan će biti i osobama koje žele nabaviti manje ili drugo vozilo u skladu s novim zahtjevima u pogledu načina života.

Glavni inženjer Kunihiko Endoh istaknuo je: „Cilj nam je bio izaći iz okvira klasičnog koncepta luksuznog automobila. Maksimalno smo nastojali ostvariti doživljaj vožnje koji omogućuje izravan dijalog između vozača i njegovog vozila, kao i dizajn koji odiše profinjenom prisutnošću“.

Doživljaj vožnje središnji je element LBX privlačnosti kupcima pa je uloženo puno truda kako bi se pobrinulo da se i u malom paketu zajamče stalna kontrola, komfor i pouzdanost u skladu s konceptom Lexus Driving Signature. Paket osnovnih mjera obuhvaća temeljite preinake globalne platforme GA-B, produljenje međuosovinskog razmaka, proširenje traga kotača i povećanje krutosti karoserije. U nastanku automobila koji se trenutačno odaziva i vjerno sluša vozačeve naredbe značajne uloge igraju konstrukcija, podešenost ovjesa, kočenje i upravljanje.

Novi pogonski agregat, a radi se o samopunjivom 1,5-litarskom hibridnom električnom sustavu, ističe se performansama, uz snažno i linearno ubrzavanje od samog starta. Na taj se način postiže okretnost pri manjim brzinama, što je korisno za vožnju u gradskom okruženju. Nova bipolarna nikal-metal-hidridna baterija omogućuje bolji odaziv u manjem i lakšem paketu, dok opsežne mjere smanjivanja buke i vibracija s ceste jamče miran i tih doživljaj putovanja, primjeren premium modelu.

Novi Lexus LBX odradio prve vožnje, u Hrvatsku stiže u travnju 28

Dizajnom LBX-a formira se Lexus novi identitet obilježen „Odlučnim pogledom“ prednjeg kraja koji reinterpretira čuvenu vretenastu rešetku hladnjaka. Premda su vanjske dimenzije kompaktnije u usporedbi sa svim ostalim Lexus modelima, izgled je mišićav i moćan. U unutrašnjosti je naglasak stavljen na suradnju s vozačem, s kokpitom usmjerenim na vozača na bazi Lexus koncepta Tazuna. Taj je koncept inspiriran jahačevim preciznim korištenjem uzdi za upravljanje konjem (a to je značenje riječi Tazuna na japanskom jeziku), a regulatori i izvori informacija raspoređeni su na način da su za njihovo korištenje potrebni tek mali pokreti ruke i oka pa vozač pažnju može usmjeriti na cestu. Kabina daje osjećaj svjetline i otvorenosti, uz izvrsnu preglednost i instrumentnu ploču koja se elegantno umata u obloge vrata.

Lexus je pri kreiranju LBX modela primijenio nov pristup formiranju ponude modela i to tako da izbor modela bolje odražava način na koji današnji kupci traže automobile koji im pristaju osobnom stilu i karakteru.

Novi Lexus LBX odradio prve vožnje, u Hrvatsku stiže u travnju 29
Foto: Lexus

Odstupilo se od klasične strategije stupnjevanja paketa opreme kako bi se vlasnicima dala veća sloboda izražavanja individualnog ukusa i osjećaja za stil.  Sukladno Lexus posvećenosti „personalizaciji luksuza“, LBX će se nuditi u četiri „Atmosfere“, zajedno s raskošno opremljenim baznim modelom. Te atmosfere nisu definirane razinom opremljenosti ili komfora, već odražavaju različite profinjene, dinamične i sportske teme putem detalja u dizajnu, boja, tekstura i obrada.

LBX je prvi Lexus model koji će se proizvoditi u tvornici u Iwateu u istočnom Japanu, a radi se o postrojenju u koje je kompanija Toyota Motor Corporation uložila sredstva kako bi pomogla u obnovi regije pogođene potresom u Tohokuu i tsunamijem 2011. godine. Proizvodnja počinje već ove godine, a isporuke kupcima kreću početkom 2024. godine.

Ovaj model se u Hrvatskoj očekuje u travnju 2024. godine.