Novi Audi Q7, novi redizajn, napredna LED svjetla opet u fokusu

Novi Audi Q7, novi redizajn, napredna LED svjetla opet u fokusu 25
Foto: Audi

Novi Q7 donosi osvježen dizajn s novim detaljima. Prije svega prednja i stražnja svjetla po prvi put su prilagodljiva zahvaljujući digitalnoj tehnologiji osvjetljenja

Audi je još jednom unaprijedio vodeći obiteljski SUV jasnim dizajnom i još boljom tehnologijom. Svježi vanjski dizajn s novim prednjim i stražnjim dijelom naglašava snažan karakter SUV-a, koji nudi prvoklasnu svestranost i velikodušan prostor za do sedam putnika. Po prvi put u Q7, HD Matrix LED prednja svjetla s laserom kao dodatnim dugim svjetlom imaju digitalna dnevna svjetla s izborom svjetlosnih potpisa. Digitalna OLED stražnja svjetla s četiri odabira dizajna stražnjih svjetala upotpunjuju ponudu svjetala. Novi kotači, boje, ukrasni umetci i sjedala s kontrastnim šavovima daju najsvestranijem SUV-u obitelji Q još višu razinu prilagodljivosti.

Novi Audi Q7 starta od 79.300 eura.

Put uspjeha Audi Q7 započeo je 2003. kao konceptni automobil nazvan Audi Pikes Peak quattro na Sjevernoameričkom međunarodnom sajmu automobila. Zamišljen kao vozilo prikladno za vožnju na svim cestama i umjerenu terensku upotrebu, trenutni Q7 – koji već 18 godina oduševljava kupce diljem svijeta – ostaje vjeran svojim vrlinama dizajna, tehnologije i funkcionalnosti. Prvi SUV marke s četiri prstena predstavljen je javnosti 2005. godine na sajmu automobila u Frankfurtu (IAA), upravo na vrijeme za 25. godišnjicu stalnog pogona na sva četiri kotača quattro s Torsen središnjim diferencijalom (40:60 sprijeda/ stražnja raspodjela momenta). Novi “superlativ” u SUV segmentu, kako je to Audi rekao prilikom lansiranja Q7, spaja staloženost, sportski duh i svestranost. Od svog lansiranja, Audi Q7 smatra se svestranim vozilom koje kombinira visoki prestiž sa širokim rasponom primjena.

Novi Audi Q7, novi redizajn, napredna LED svjetla opet u fokusu 26
Foto: Audi

S dužinom većom od pet metara, međuosovinskim razmakom od oko tri metra, prostorom za sedam osoba i obujmom prtljažnika do 2035 litara, prva generacija Q7 odmah je postala perjanica u SUV segmentu. Od 2008. do 2012. Q7 V12 TDI preuzeo je prvo mjesto – sa svojih 500 KS i 1.000 Nm okretnog momenta nadmašio je sve konkurente u cijelom SUV segmentu. V12 TDI, proizveden u tvornici u Bratislavi, također je bio prvi Audi koji je sišao s proizvodne linije s keramičkim kočionim sustavom kao standardnom opremom.

Benzinski motori u ponudi bili su od 272 do 350 KS, dok su dizeli imali snagu do 500 KS. Od početka proizvodnje 2006. do kraja proizvodnje prve generacije 2015., više od 550.000 kupaca odlučilo se za prvu generaciju Q7.

Nakon lansiranja druge generacije s upravljanjem na sve kotače 2015. i početne nadogradnje proizvoda 2019., novi Q7 impresivno pokazuje svoj robustan i elegantan dizajn s drugom sveobuhvatnom nadogradnjom 2023. Najveći i najsvestraniji SUV u liniji marka s četiri prstena predstavlja Audijev moderan dizajnerski jezik. Još većim minimalizmom, čistim površinama i iznimno velikim volumenom, Q7 predstavlja varijabilnost u svakoj situaciji.

LED prednja svjetla visokog intenziteta osvjetljavaju cestu u Q7 kao standard; Matrix LED prednja svjetla dostupna su kao opcija. Dostupna su i HD Matrix LED prednja svjetla s Audi laserskim svjetlom. Rade s 24 LED-a i laserskom diodom velike snage, a svaki se odmah prepoznaju putem plavog ambijentalnog svjetla ugrađenog u prednja svjetla koje simbolizira preciznost laserske tehnologije. Lasersko svjetlo postaje aktivno iznad 70 km/h i značajno povećava domet dugih svjetala. Novost za prednja svjetla iz vrhunske ponude su digitalni potpisi dnevnih svjetala. Daju Q7 karakterističan i nepogrešiv izgled dopuštajući korisniku odabir jednog od četiri različita svjetlosna potpisa putem MMI-ja. Međutim, novina nije samo prošireni raspon funkcija prednjih svjetala, već i njihov dizajn. Viši položaj dnevnih svjetala daje Q7 širi izgled i veću izražajnost. Po prvi put, Q7 također ima uvelike digitalizirana OLED stražnja svjetla (OLED = organic light emitting diode) kao dodatnu opremu, koja također imaju četiri digitalna svjetlosna potpisa.

Novi Audi Q7, novi redizajn, napredna LED svjetla opet u fokusu 27
Foto: Audi

Osim toga – kao i Audi A8, Q8 i Q5 – digitalna OLED stražnja svjetla imaju značajku indikacije blizine u kombinaciji sa sustavima pomoći: kada drugi sudionici u prometu priđu nepokretnom Q7 odostraga na dva metra, upravljačke jedinice automatski aktiviraju sve digitalne OLED segmente. Dodatne funkcije uključuju dinamičke pokazivače smjera kao i razne sekvence dolaska kući i odlaska kući koje odgovaraju svakom digitalnom svjetlosnom potpisu.

S najnovijom nadogradnjom, Audi je još jednom poboljšao ponudu opreme za Q7. Šavovi na presvlakama sjedala u osnovnom modelu sada dolaze standardno i u kontrastnoj sivoj boji. Na raspolaganju je i devet ukrasnih umetaka. Novo u ponudi opreme: Natural Elm Burl Silver za osnovni model, Matte Carbon Twill i Matte Brushed Aluminium s linearnim reljefom u srebrnoj boji za Q7 sa S line sportskim paketom, kao i za SQ7 TFSI.

Dostupne su tri nove završne obrade koje korisnicima omogućuju da dodatno personaliziraju Q7. Za posebno sportski izgled, raspon metalik završnih obrada sada uključuje Sakhir Gold, Ascari Blue i Chili Red. Kupci se mogu veseliti novim značajkama u više od same završne obrade: asortiman kotača nudi izbor od pet novih dizajna kotača od 20” do 22”. Black Metallic, Grey Silk Matte sa sjajnim crnim umetcima ili Black Metallic s dijamantnim rezom dostupni su za kotače od 21 inča i veće.

Kao dio ažuriranja modela, Audi također proširuje ponudu aplikacija: po prvi put, putnici mogu izravno koristiti popularne aplikacije (Spotify ili Amazon music). Redovita ažuriranja softvera i stalno proširenje raspona aplikacija čine još veću individualizaciju infotainment sustava. Trgovina s portfeljem aplikacija specifičnim za tržište proširuje treću generaciju modularnog infotainment alata (MIB 3).

Novi Audi Q7, novi redizajn, napredna LED svjetla opet u fokusu 28
Foto: Audi

Što se tiče sustava pomoći u vožnji, posebno se poboljšava prikaz okoline. Između ostalog, Audi virtualni kokpit prikazuje upozorenje o promjeni trake, druge sudionike u prometu (kamione, automobile i motocikle), upozorenje o udaljenosti, pomoć pri raskrižju i informacije o semaforu online u zadivljujućoj punoj HD kvaliteti.

Ponuda motora kreće s 45 TDI quattro izvedbom, 3-litrenim dizelskim motorom koji ima snagu od 170 kW (231 KS) i isporučuje impresivnih 500 Nm okretnog momenta, koji se proteže preko platoa između 1.500 i 3.000 o/min. Iz mjesta, Audi Q7 45 TDI za 7,1 sekundu. I doseže najveću brzinu od 226 km/h. Zatim slijedi 50 TDI quattro, snažnija verzija sa 210 kW (286 KS) i 600 Nm okretnog momenta. To znači da veliki SUV ubrzava od nule do 100 km/h za 6,1 sekundu i postiže najveću brzinu od 241 km/h. Audi Q7 55 TFSI ima 6-cilindrični benzinski motor s tri litre obujma i izravnim ubrizgavanjem goriva koji daje 250 kW (340 KS). Isporučuje najveći okretni moment od 500 Nm u širokom rasponu okretaja od 1370 do 4500 o/min. S turbo benzinskim motorom, Audi Q7 ubrzava od nula do 100 km/h (62 mph) za 5,6 sekundi. Elektronički ograničen je u ovoj izvedbi na 250 km/h.

Svi V6 motori u Audi Q7 imaju kapacitet vuče do 3,5 tone. Ovo je više nego dovoljno za vuču kampera, prikolica za konje i slično. Svi motori rade zajedno s tiptronicom (8-stupnjeva prijenosa), stalnim pogonom na sva četiri kotača quattro i blagim hibridnim sustavom, koji može poboljšati potrošnju goriva do 0,5 litara na 100 kilometara u vožnji kupca. Njegove ključne komponente su litij-ionska baterija i alternatorski starter (BAS) koji napaja glavni električni sustav SUV-a od 48 V. Između 55 i 160 km/h, Q7 može voziti po ivici s ugašenim motorom do 40 sekundi kada vozač makne nogu s gasa. Nakon kočenja, BAS ponovno pokreće šest cilindara brzo i bez napora. Raspon start-stop počinje ispod 22 km/h.

Novi Audi Q7, novi redizajn, napredna LED svjetla opet u fokusu 29
Foto: Audi

Kao dio nadogradnje proizvoda, SQ7 TFSI sada vozi u prisustvu 4.0 TFSI sklopa s 373 kW (507 KS) i 770 Nm okretnog momenta s brzim 8-tupanjskim tiptronicom i quattro stalnim pogonom na sve kotače. S ovim motorom SQ7 TFSI ubrzava od nule do 100 km/h za samo 4,1 sekundu, uz elektronički reguliranu najveću brzinu od 250 km/h. Sa svojim redoslijedom paljenja 1-3-7-2-6-5-4-8, 4.0 TFSI pruža prepoznatljiv sportski zvuk.

Lansiranje Audija Q7 na tržište – s revidiranim dizajnom, inovativnom tehnologijom osvjetljenja i opsežnijom ponudom opreme – bit će u prvom kvartalu 2024. Cijene za 45 TDI quattro počinju od 79.300 eura, dok 50 TDI quattro košta 82.300 eura. Cijena za 55 TFSI quattro je 82.500 eura. Sportski SQ7 TFSI počinje od 112.000 eura.