Nova Škoda Kodiaq krenula s proizvodnjom, u planu je 410 vozila dnevno izbacivati

Nova Škoda Kodiaq krenula s proizvodnjom, u planu je 410 vozila dnevno izbacivati 25
Foto: Škoda

Više od 870.000 primjeraka modela Kodiaq proizvedeno od njegove premijere 2016., označavajući značajnu prekretnicu u kampanji SUV vozila za Čehe…

Škoda najavljuje pokretanje serijske proizvodnje druge generacije Kodiaqa, vodećeg SUV modela, u tvornici u Kvasinyju (Češka Republika). U pripremi, tvrtka je izvršila značajna ulaganja u modernizaciju proizvodne linije i zavarivačke radionice. Prebacivanjem proizvodnje nove generacije Superba iz Kvasinya u Bratislavu (Slovačka), češki proizvođač automobila stvorio je dodatne kapacitete u Kvasinyu za proizvodnju uspješnih SUV modela Kodiaq i Karoq.

“S Kodiaqom smo započeli našu SUV kampanju započetu još 2016. Činjenica da ovaj uspješni model danas ulazi u drugu generaciju vrlo je poseban događaj za cijeli tim. Nebrojeni sati utrošeni su u temeljite pripreme za pokretanje proizvodnje. Ulaganjem 49 milijuna eura u modernizaciju proizvodnih pogona, dali smo značajan doprinos proizvodnji koja je spremna za budućnost u našoj tvornici u Kvasinyju. Od srca zahvaljujem svima uključenima. Njihova stručnost i predanost razlozi su zbog kojih sada možemo napisati sljedeće poglavlje u priči o uspjehu našeg vodećeg SUV-a.” rekao je Andreas Dick, član uprave Škoda Auto za proizvodnju i logistiku.

Novi Kodiaq nastavit će se proizvoditi na izvornoj proizvodnoj liniji. U strateškom pomaku ka tvornici u Kvasinyju koja je spremna za budućnost, Škoda Auto je uložila 49 milijuna eura u modernizaciju proizvodne linije i radionice za zavarivanje. Ovo ulaganje također uključuje pripreme za proizvodnju novog modela Kodiaq iV, koji ima plug-in hibridni pogon. Ključna poboljšanja tijekom pretvorbe proizvodne linije uključuju ažuriranja montaže šasije, tehnologije pokretne trake i usavršavanje funkcija robota za nanošenje ljepila za okvire prozora.

Donedavno se proizvodna linija u tvornici Kvasiny također koristila za Škodu Superb. U strateškom potezu povećanja kapaciteta proizvodnje SUV-a, proizvodnja Superba sada je preseljena u Volkswagen tvornicu u Bratislavi, što se podudara s lansiranjem četvrte generacije limuzine. Ovo učinkovito oslobađanje kapacitete u Kvasinyju, omogućujući tvornici da proizvede dodatnih 150.000 jedinica godišnje SUV modela Karoq i Kodiaq. Posljedično, tvornica je pripremljena za proizvodnju do 410 Kodiaqa dnevno.