Nova Honda Jazz stigla u Hrvatsku, od sada samo kao hibrid i smiješnom potrošnjom

Honda Jazz
cof

U srcu Zagorja odradili smo prve test vožnje s potpuno novom generacijom popularnog Jazz modela s naprednim e:HEV hibridnim sustavom. Cijena kreće od 179.990 kuna…

Japanski multipraktik, u svojem četvrtom po redu izdanju ponovno je priča za sebe. Već standardni aduti ovog modela (kvalitetna izrada, maksimalno iskorišten prostor) i ovaj put su glavne uzdanice za uspjeh, uz dodani hibridni sustav – e:HEV. To je samo još jedna potvrda, kako Japanci misle ozbiljno kada kažu kako do 2023. planiraju sve modele na neki način elektrificirati.

U praksi, Jazz vozi uz 1.5-litreni benzinski motor snage 97 KS, koji djeluje zajedno s elektromotorom snage 80 kW. Na našim testnim vožnjama u okolici Zaboka bilježili smo tek 4,4 litre potrošnje, a novi model se pokazao solidno potentnim (9,4 s do 100 km/h). Zaključak, ovo je automobil koji će definitivno najbolje od sebe pružiti unutar grada. Hvalimo i ponašanje na autoputu, Jazz se pri brzini od 130 km/h dobro nosi s vanjskom bukom, a pri tome svoje potrošačke apetite zadovoljava na tek 6 litara. Još uvijek jako prihvatljivo!

Honda Jazz

Velika novost u Jazz ponudi je izvedba – Crosstar. Svojim izgledom, nešto mišićavijem dizajnom poziva na blage avanture izvan asfalta. U odnosu na standardni Jazz razlikuje se po izgledu prednje maske, ali i naglašenim crnim blatobranima. Isprobani Crosstar nam se posebno svidio u ovoj Surf Blue (2-tone) nijansi, u dvobojnoj kombinaciji.

Osebujan vanjski dizajn, prati isto takva unutrašnjost. Stoga je pogled u interijer ostavio priličan dojam na nas. Novi dizajnerski izričaj Japanaca osobno nam se dopada. Drugačije nešto, a opet tako smireno i jednostavno. Jedino kroz pakete oprema (Comfort, Elegance, Executive) su vidljive i značajne promjene u detaljima. Stoga je naša preporuka, da Jazz priču i vlastitu avanturu krenete barem s Elegance izvedbom.

Honda Jazz

Osim što je u pogledu popisa opreme zavidno dugačka, detalji poput kože ili platna u vozačkom okružju sigurno će vas veseliti. S druge strane tu je novi 7“ virtualni kokpit i 9“ ekran Honda CONNCECTa (My Honda+ aplijacije, Car Play, Android Auto), koji radi prilično fluidno. Detalj koji ni sami Japanci do sada nisu mogli navesti kao odliku, čak ni u ostalim većim modelima.

Ipak, Jazz se ne kupuje zbog estetike. Pričamo o modelu koji sadašnje vlasnike veseli zbog svoje iskoristivosti i funkcionalnosti. Tim putem ide i novi Jazz, koji opet ima ‘kino’ čarobna sjedala na stražnjoj klupi. Genijalna stvar, prebacivanjem spremnika goriva ispod vozačeva i suvozačeva sjedala, Japanci su dobili ekstra prostor.

Honda Jazz

Ako je prostranost adut Jazza, onda je to svakako i sigurnosna oprema. Jazz se može pohvaliti CMBS sustavom prevencije sudara, sustavom upozorenja pri napuštanju prometnog traka, sustavom prepoznavanja znakova, inteligentnim limitatorom brzine, sustavom aktivnih dugih svjetala i čitavim nizom iz SENSING paketa aktivne opreme. Osim toga, Jazz se može pohvaliti s čak 10 zračnih jastuka, a novost je i središnji zračni jastuk, smješten u vozačevu sjedalu.

Honda Jazz

Nova Jazz i službeno je dostupna u domaćim salonima, a početni model Jazz 1.5 Hybrid Comfort dostupan je od 179.990 kuna. Dok za Crosstar izvedbu u Executive paketu oprema treba izbrojati 223.990 kuna. Puno, ali Honda je marka koju ne vozi svatko i koja je posebna na drugačiji način.