Mazda slavi prvih 10 godina prepoznatljivog Kodo dizajna

Mazda slavi prvih 10 godina prepoznatljivog Kodo dizajna

Dizajnerski jezik Kodo prvi je predstavio glavni dizajner Ikuo Maeda još 2010. godine…

Sa dizajnerskim jezikom “Kodo – Duša pokreta”, glavni dizajner Ikuo Maeda postavio je hrabri novi smjer dizajna u Mazdi. Pokrenut prije deset godina na salonu automobila u LA-u 2010. s konceptnim automobilom Shinari, od tada definira i uzdiže dizajn Mazde. Jedno desetljeće i stadij razvoja kasnije, Kodo dizajn popularan je kao i uvijek, a automobili dizajnirani prema njegovom pristupu nastavljaju osvajati nagrade, uključujući Svjetski dizajn automobila godine za Mazdu3 2020. godine.

Od svog osnutka prije deset godina, Kodo dizajn u središtu je brojnih Mazdinih automobila – od nove interpretacije kultnog Mazdinog MX-5 roadstera do Mazdinog prvog električnog vozila na baterije, MX-30. Ipak, osnovna ideja koja stoji iza Kodo dizajna ostala je nepromijenjena: istražiti moćnu i neodoljivu ljepotu prirodnog kretanja u nepomičnom objektu.

Mazda slavi prvih 10 godina prepoznatljivog Kodo dizajna
Mazda Cosmo 110S iz 1971., Kodo dizajn imao je dobre temelje… (foto: Mazda)

Riječ Kodo doslovno se prevodi kao “otkucaji srca”, ali s dodanim značenjem ispunjavanja nečega životom; dati objektu dušu. Ova ideja ključna je u Mazdinom razmišljanju o dizajnu: „U Japanu osjećamo da naši majstori ubrizgavaju život u ono što naprave. Vjerujemo da oblik koji su iskreno i mukotrpno stvorile ljudske ruke dobiva dušu ”, objašnjava Ikuo Maeda. Dakle, “Duša pokreta” poprima dvostruko značenje izražavajući i bit pokreta i “dušu” koju su u automobile unijeli Mazdini vrhunski majstori.

Prvi su dizajni bili snažno nadahnuti slikom geparda koji se sprema na skok, dok se novije iteracije sve više usredotočuju na dočaravanje snažnog i emocionalnog dizajna sa što manje elemenata. Prekretnica za ovu drugu fazu Kodo dizajna postignuta je sa dva nevjerojatna konceptna automobila RX-Vision i Vision Coupe.

Predstavljeni 2015. na salonu automobila u Tokiju, predviđali su novu eleganciju i još izraženiju minimalističku estetiku nedavnih interpretacija Kodo dizajna. Dinamični i emocionalni oblici postižu se skidanjem svih nepotrebnih elemenata kako bi se otkrila suština ljepote i pokreta. Na primjer, uklanjanjem karakternih linija stvara se prazan prostor na bočnim stranama automobila koji funkcionira kao prazno platno koje se neprestano mijenja zahvaljujući igri svjetla i sjene – estetika “manje je više” o kojoj snažno govori Mazdina japanska baština.

Automobili stvoreni jezikom Kodo dizajna kontinuirano su dobivali međunarodna priznanja. I RX-Vision i Vision Coupe proglašeni su „Najljepšim konceptnim automobilom godine“, a osvježena Mazda MX-5 osvojila je „Svjetsku nagradu za dizajn automobila“ 2015.

Mazda slavi prvih 10 godina prepoznatljivog Kodo dizajna

Najnovija postignuća uključuju Red Dot Award 2020 u kategoriji “Dizajn proizvoda” za Mazdu CX-30 i novu Mazdu MX-30, dok je Mazda3 osvojila “World Car Award 2020” u kategoriji dizajna.

Kako Mazda nastavlja spajati ljubav prema vožnji s izvrsnim dizajnom interijera i eksterijera, pojednostavljena elegancija i emocionalna privlačnost Kodo dizajna ostat će ključni sastojci identiteta marke.

Nakon deset godina kontinuiranog uspjeha, Kodo dizajn nastavlja pomicati granice dizajna automobila i definirati budućnost Mazde.

foto: Mazda

Erfolg LED žarulje
Mazda slavi prvih 10 godina prepoznatljivog Kodo dizajna

Najnovije na portalu

Hrvatski Autoklub
www.driveteam.hr web stranica koristi kolačiće kako bi vam ponudila bolje iskustvo pregledavanja. Pregledavanjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića.