Land Rover Discovery (2021.), dobročudni div hvali se još većom razinom naprednosti

Land Rover Discovery

Novi Discovery spaja izvanredan iskorak dizajna i svestranu i pametno oblikovanu unutrašnjost koja utjelovljuje duh obiteljske pustolovine koja je odlika Land Roverovih vrhunskih obiteljskih SUV-ova već više od 30 godina…

Odlikujući se najnovijom generacijom snažnih i učinkovitih šesterocilindarskih benzinskih i dizelskih motora Ingenium, naprednim sustavom za informiranje i zabavu Pivi Pro te vrhunskom udobnošću i praktičnošću, novi Discovery ostaje jedan od najsposobnijih, najpovezanijih i najsvestranijih premium SUV-ova sa sedam sjedala na svijetu.

Land Rover Discovery

S Land Roverovom novom arhitekturom električnog vozila (Electrical Vehicle Architecture – EVA 2.0) koja je osnova za niz naprednih sustava, novi Discovery pruža nove razine profinjenosti, poželjnosti i učinkovitosti održavajući svoje legendarne vozne mogućnosti na cesti i na terenu, kao i značajnu sposobnost vuče. Zahvaljujući unaprijeđenom sustavu Terrain Response 2 i osvježavanju softvera preko zraka (Software-Over-The-Air – SOTA) te novom pročišćavanju zraka u kabini*, novi Discovery brine o svojim vlasnicima kao nikada prije.

Gerry McGovern, Glavni dizajner, Jaguar Land Rover, predstavio je osvježeni model riječima: „Novi Discovery je premium SUV prekrasnih proporcija i vrhunske profinjenosti. Ovo uvjerljivo i svestrano vozilo je profinjeno u svakoj pojedinosti, poboljšavajući svoj upečatljivi vanjski izgled i izvanredno praktičnu unutrašnjost, i tako osigurava da Discovery zadrži svoj položaj najsposobnijeg, velikog obiteljskog SUV-a na svijetu.”

Sofisticirani dizajn
Istaknuti karakter i optimalne proporcije novog Discoveryja prigrlile su više od tri desetljeća dizajnerskog razvoja. Ključne osobine DNK Discoveryja su – uključujući školjkasti poklopac motora, stepenasti krov i vrlo vidljivi stražnji stup – i dalje ovdje, ali novi Discovery pruža odvažan iskorak vanjskog izgleda koji odaje dodatno samopouzdanje na cesti.

Land Rover Discovery

Nova LED glavna svjetla s dnevnim svjetlima sa svjetlosnim potpisom postavljena su nisko unutar sklopa, stvarajući tako snažan dojam, dok sekvencijalni prednji i stražnji pokazivači smjera pružaju vizualnu profinjenost, a otvori za zrak na prednjim blatobranima, u boji karoserije, snažno naglašavaju pojas ovog premium obiteljskog SUV-a.
Preoblikovani prednji branik se odlikuje širim pojasom u boji karoserije, dok novi bočni otvori za zrak zajedno daju snažan pečat dojmljivosti i dinamičkog izgleda. Straga, novi Discovery se odlikuje novim LED svjetlima vrlo upečatljivog izgleda, koja su spojena cijelom širinom stražnjeg kraja vozila novom pločom sjajne crne boje. Nastavljajući Land Roverovu dizajnersku filozofiju redukcije, ova ploča nosi znameniti natpis Discovery, pružajući tako čišći izgled stražnjeg kraja.

Novi model R-Dynamic donosi još dojmljiviji karakter i snažni nastup nizom jedinstvenih dizajnerskih elemenata, uključujući upečatljive umetke u boji Gloss Black i Shadow Atlas izvana, te dvobojnu kožu s kontrastnim šavovima u unutrašnjosti.

U unutrašnjosti, novi Discovery uživa unapređenja osmišljena radi naglašavanja vodećeg položaja i majstorske vještine kroz raspored sedam sjedala pune veličine, s prostranom kabinom koja sadrži Land Roverov pionirski infotainment sustav Pivi Pro. U potpuno preoblikovanoj središnjoj konzoli se nalazi 48% veći, full HD dodirni zaslon od 11,4“ koji pruža brzo i intuitivno sučelje.

Pojednostavljenom strukturom izbornika i pionirskim dizajnom, Pivi Pro osigurava neposredan odziv – čak i prilikom prvog pokretanja vozila. Njegova ugrađena rezervna baterija znači da inicijalizacija navigacije traje svega nekoliko sekundi, dok logični izbornici omogućavaju pristup najčešće korištenim funkcijama izravno s prilagodljivog početnog prikaza, čime se smanjuje ometanje vozača.

Za povezivanje se koristi tehnologija s dvije SIM kartice i dva LTE modema koji omogućavaju prenošenje putem sustava više funkcija istovremeno – kao što su streaming i preuzimanje SOTA osvježavanja – uz održavanje svih performansi. Land Roverova tehnologija SOTA omogućava vlasnicima osvježavanje čak 44 pojedinačna elektronička modula bez potrebe za odlaskom u ovlašteni servis.

Land Rover Discovery

U kombinaciji s interaktivnim vozačevim zaslonom (Interactive Driver Display)† od 12,3“, novi Discovery omogućava prikaz 3D karata velike definicije unutar ploče s instrumentima, pa središnji dodirni zaslon ostaje slobodan za upravljanje drugim aplikacijama. Digitalne instrumente velike rezolucije je moguće konfigurirati tako da prikazuju par uobičajenih brojčanika, 3D navođenje navigacije preko cijelog zaslona ili kombinaciju ta dva prikaza, omogućavajući vozačima da prilagode prikaz svojim željama.

Povrh toga, stranke imaju mogućnost odabira virtualnog zaslona (Head-Up Display) u boji postavljajući tako podatke o vožnji u velikoj rezoluciji izravno u vidno polje vozača i uklanjajući potrebu skretanja pogleda s ceste. Integracija pametnog telefona je isto tako jednostavna, zahvaljujući aplikaciji Apple CarPlay, dok napredna tehnologija Bluetooth može istovremeno povezati dva pametna telefona. Kao standard je dostupna i aplikacija Android Auto, kao i bežično punjenje i tehnologija pojačavanja signala.
Udobnost putnika poboljšava ionizacija zraka u kabini koja sada sadrži i tehnologiju filtriranja čestica veličine samo PM2,5 iz zraka*. Ovaj sustav aktivno nadzire ulazni zrak, mjeri njegovu kvalitetu i automatski koristi napredne filtere radi smanjivanja razine alergena, toksina i štetnih čestica u kabini, na veliku dobrobit vozača.

Udobnost i praktičnost su dodatno poboljšani uvođenjem Land Roverovih nosača za tablete Click and Go koji su ugrađeni na stražnju stranu naslona prednjih sjedala. Ovaj sustav, jednostavan za korištenje, uključuje i utičnice za punjenje USB-A koji su savršeno postavljene radi smanjenja povlačenja žica po kabini. Korištenjem 4G Wi-Fi hotspota u kabini, koji je sposoban povezati do osam uređaja, putnici straga se mogu zabaviti i na najdužim putovanjima.

Sprijeda, obruč upravljača novog izgleda, s četiri kraka, odlikuje se prekidačima skrivenima dok ih ne pritisnete i metalnim lopaticama upravljača, dok nova ručica mjenjača osigurava instinktivno upravljanje pogonskim sklopom.

Prvorazredna obiteljska svestranost je važna značajka obitelji SUV-ova Discovery, a prostrani i pametni novi Discovery niti tu nije iznimka. Opcija bezručnog otvaranja poklopca prtljažnika pomakom noge†† (Gesture Tailgate) može prepoznati pomak noge u blizini stražnjeg branika i otvoriti prtljažnik, dok unutarnji poklopac prtljažnika s električnim pomicanjem sprečava ispadanje predmeta iz ogromnog prtljažnog prostora od 2.485 litara (5 sjedala), služeći istovremeno i kao priručna klupa. Čak i uz korištenje sedam sjedala, prtljažnik pruža 258 litara prostora, a svi putnici imaju na raspolaganju utičnicu za punjenje svojih elektroničkih uređaja.

Land Rover Discovery

U unutrašnjosti, sustav pametnog preklapanja sjedala (Intelligent Seat Fold) omogućava korisnicima lako mijenjanje konfiguracije sjedenja uz korištenje središnjeg dodirnog zaslona, dok aplikacija Remote pruža korisnicima uvid u stanje s gorivom i položaj njihovog vozila, pa čak i otključavanje i zaključavanje vrata.

Straga, sjedala u drugom redu su pažljivo preoblikovana radi poboljšane udobnosti. Poboljšano bočno držanje, povećanja dužina i debljina sjedala i pažljiva izrada profila, sve to pridonosi boljem osloncu i držanju tijela. Udobnost je dodatno poboljšana premještanjem otvora za prozračivanje za sjedala u drugom redu sa srednjih stupova na središnju konzolu, što omogućava povećanje protoka zraka prema drugom redu sjedala koji imaju na raspolaganju upravljačke sklopke skrivene dok ih korisnik ne pritisne, te utičnice za napajanje.

Na raspolaganju je i druga generacija Land Roverovog ključa za aktivnosti (Activity Key). Odlikuje se upravljanjem preko dodirnog zaslona, digitalnim satom, a može zaključati, otključati i pokrenuti vozilo, kao dodatak uobičajenom ključu.
Novi Discovery je dostupan u razinama opreme Discovery, S, SE i HSE, u sportskom izdanju R-Dynamic ili kao praktični teretni model Commercial s obujmom teretnog prostora od 2.024 litre, dodatnim pretincima ispod podnice i istom sposobnošću vuče prikolice težine do 3.500 kg kao i drugi modeli iz ponude.

Land Rover Discovery

Napredni motori
Novi Discovery predstavlja trio novi rednih šesterocilindarskih benzinskih i dizelskih motora Ingenium, koji se odlikuju tehnologijom blagog hibrida (Mild Hybrid Electric Vehicle – MHEV) od 48 V koja poboljšava učinkovitost, performanse i donosi miran rad. Novi motori su dostupni pored Land Roverovog četverocilindarskog benzinskog motora P300 Ingenium, te s novim pametnim sustavom pogona na sve kotače.
Obitelj rednih šesterocilindarskih motora konstruirao je i razvio sam proizvođač, te su napredni dizelski motori dostupni u dvije razine snage : 249 KS (183 kW) i 300 KS (221 kW), dok snažni benzinski motor daje 360 KS (265 kW).

Cijela paleta motora novog Discoveryja:
P300: 300 KS (221 kW), 2,0-litarski, četverocilindarski benzinski motor s MHEV, 400 Nm okretnog momenta pri 1.500 – 4.500 okr/min
P360: 360 KS (265kW), 3,0-litarski, šesterocilindarski benzinski motor s MHEV, 500 Nm okretnog momenta pri 1.750 – 5.000 okr/min
D250: 249 KS (183 kW), 3,0-litarski, šesterocilindarski dizelski motor s MHEV, 570 Nm okretnog momenta pri 1.250 – 2.250 okr/min
D300: 300 KS (221 kW), 3,0-litarski, šesterocilindarski dizelski motor s MHEV, 650 Nm okretnog momenta pri 1.500 – 2.500 okr/min

Šesterocilindarski dizelski motori Ingenium D250 i D300 imaju laganu aluminijsku konstrukciju, odlikuju se malim trenjem, a zamjenjuju prethodne dizelske motore SD4 i SDV6. Pametna tehnologija blagog hibrida (MHEV) od 48 V osigurava da novi motori zadovoljavaju najstrože globalne propise o emisiji i pružaju poboljšani odziv.
Ovaj pametni sustav prikuplja i pohranjuje energiju koja nastaje tijekom usporavanja, te je ponovno koristi kao pomoć benzinskom motoru prilikom ubrzavanja, pružajući tako performanse šest cilindara, uz potrošnju goriva četiri cilindra. Ova izvedba osigurava i profinjeniji rad sustava Stop/Start.

Novi Discovery je ultimativni obiteljski SUV za cestu, koji pruža nenadmašnu, izuzetnu udobnost na dugim putovanjima za sedam osoba, te okruženje koje ulijeva povjerenje vozaču zahvaljujući odličnoj vidljivosti koju pruža brižljivo osmišljen položaj vozača, unaprijeđene upravljačke sklopke i pionirska tehnologija podvozja zahvaljujući čemu je vožnja staložena, a odziv vozila izvanredan.

Svi modeli novog Discoveryja sa šesterocilindarskim motorima Ingenium se odlikuju naprednim pogonskim sklopom koji optimira raspodjelu okretnog momenta između prednje i stražnje osovine, koristeći niz senzora za raspodjelu momenta u skladu s okolnostima. Novi pametni sustav pogona na sve kotače (Intelligent All-Wheel Drive) osigurava maksimalni prijenos snage na podlogu, dinamiku u vožnji i učinkovitost cijelog pogonskog sklopa, što se ocrtava u smanjenoj potrošnji goriva i emisiji CO2 u normalnoj vožnji, pri čemu znamenite terenske sposobnosti Discoveryja nisu nimalo umanjene.

Land Rover Discovery

Povrh toga, standardni zračni ovjes pruža izvanrednu udobnost u vožnji na svim podlogama, odlikuje se automatskim spuštanjem vozila u skladu s brzinom, radi poboljšavanja aerodinamičkih svojstava i smanjenja potrošnje goriva u vožnji na autocesti. Tehnologija prilagodljive dinamike amortizera – ugrađuje se na sve modele D300, P300 i P360 – nadzire kretanje vozila i do 500 puta u sekundi, reagirajući na manevre vozača ili okolnosti na cesti gotovo trenutačno radi postizanja boljeg nadzora nad karoserijom, osiguravajući tako staloženu i mirnu vožnju.
Uz tehnologiju Terrain Response 2, novi Discovery je uvijek automatski pripravan prilagoditi se uvjetima vožnje, dok novi način rada Wade Mode optimira mogućnosti vozila savladavanja gaza veće dubine – čak automatski kočeći kada vozač isključi Wade Mode, radi vraćanja punih performansi od prvog vozačevog pritiska na papučicu kočnica.

Dostupnost prilagodljive dinamike (Configurable Dynamics) omogućava vozačima fino podešavanje odziva na pritisak papučice gasa Discoveryja, podešavanje trenutka promjene stupnja prijenosa, postavki upravljača i ovjesa, kako bi vozač mogao personalizirati iskustvo vožnje na određenom putovanju.

Mike Cross, Land Rover, Glavni inženjer, Sigurnost vozila, rekao je: „Novi Discovery kombinira vrhunsku geometriju ovjesa za sve podloge s izvanrednom dinamikom i odličnom kontrolom pomaka karoserije, zadržavajući pri tome slavnu kvalitetu vožnje i udobnost našeg obiteljskog SUV-a. Zahvaljujući vrhunskoj konstrukciji ovjesa, laganoj aluminijskoj strukturi i pametnim pogonskim sklopovima, izmijenili smo ovaj automobil kako bismo pružili SUV sa sedam sjedala koji je izuzetno praktičan, velikih sposobnosti, nevjerojatno profinjen, a pruža i dodatni užitak u vožnji.”

Novi Discovery se ponosi i tehnologijom ClearSight Ground View, koja vozačima pruža pogled na skriveno tlo izravno ispred prednjeg kraja vozila putem središnjeg dodirnog zaslona i kombinacije prednjih kamera. Ova pametna funkcija je ostvarenje Land Roverovog futurističkog koncepta prozirnog poklopca motora i pruža podršku vozaču u vožnji po strmim terenima ili u slučaju skrivenih gradskih prepreka.

Terenske sposobnosti osvježeni Discovery pokazat će početkom nove godine, kada će se pojaviti u salonima …

foto: Land Rover