Lamborghini Jarama GT, tek rijetkima poznati model slavi 50. rođendan

Lamborghini Jarama GT

Ove godine obilježava se 50. godišnjica Lamborghini Jarama GT, modela koja je prvi put predstavljen na salonu automobila u Ženevi u ožujku 1970.

Jarama, ime koje se povezuje s mjestom sjeverno od Madrida, poznatom po uzgoju borbenih bikova. Taj model bio je ujedno posljednja evolucija koncepta 2+2 grand touring limuzine tvrtke iz Sant’Agate. Bio je to model s 4-litrenim V12 motorom smještenim sprijeda.

Lamborghini Jarama GT

Tehnički razvijen na temelju prethodnih modela – 400 GT i Islera, zadržao je gotovo identičan mehanički potpis. Dok se za lijepu siluetu pobrinuo dizajner Marcello Gandini iz Carrozzeria Bertone. Oslonio se u svojoj viziji stilskim trendovima ’70-ih, koristeći zategnute i oštre linije.

Lamborghini Jarama GT

Šasija je obnovljena, sustav kočenja mogao se pohvaliti s četiri velika diska, koji su bili u drugom planu iza 15-colnih Campagnolo naplataka.

Spomenuti V12 motor brojio je ​350 KS. Jaram GT tako je u to doba jurila respektabilnih 260 km/h.

Unutrašnjost modela odisala je luksuzom, s kožnim presvlakama, klima uređajem i udobnim putničkim prostorom za jedan sportski automobil, uz solidno prostrani prtljažnik.

Lamborghini Jarama GT

Proizvodnja Jarame, nakon premijere na salonu automobila u Ženevi 1972. godine, proširena je verzijom Jarama GTS, nešto snažnijom inačicom od 365 KS, koja se od standardne inačice razlikovala pop poprečnom usisniku zraka na haubi i dva naglašena otvora za zrak iza luka prednjih kotača. Iznutra je imao redizajniranu ploču s instrumentima i drugačije oblikovanje prednjih sjedala kako bi se poboljšala prostranost straga.

Lamborghini Jarama GT

Jarama, kojih je ukupno proizvedeno 328 primjeraka, važan je model u povijesti Lamborghinija, ne samo zbog ljepote – koja nije izgubila šarm tijekom posljednjih 50 godina – već i zato što je bila posljednji Grand Tourer s prednjim motorom, koju je potpisivala talijanska tvrtka iz okolice Bologne. Od tada, osim SUV modela LM 002 i Urusa, Lamborghini automobili imali su motore smještene straga.

Lamborghini Jarama GT

foto: Lamborghini