Lamborghini Aventador i službeno završio svoju karijeru, kao i pravi V12!

Lamborghini Aventador Ultimae posljednji primjerak kraj ere V

Lamborghini je završio s proizvodnjom Aventadora, a zadnji primjerak je bila Aventador LP 780-4 Ultimae Roadster izvedba…

U posebnoj svijetloplavoj Ad Personam boji namijenjenoj švicarskom tržištu, izašao je posljednji, čisti, atmosferski V12 Lamborghini koji se proizvodi u Sant’Agati Bolognese, i označava kraj jedne ere.

Lamborghini Aventador i službeno završio svoju karijeru, kao i pravi V12! 26

Predstavljen na Ženevskom sajmu automobila 2011. kao Aventador LP 700-4, njegov nadimak opisuje njegovih 700 konjskih snaga i stalni pogon na sva četiri kotača, s motorom postavljenim uzdužno straga – Longitudinale Posteriore – ali Aventador je sadržavao mnogo više. S novim Lamborghini V12 60˚, razvijenim u cijelosti unutar tvrtke, obuhvatio je značajne nove tehnologije, izvanredan i bezvremenski dizajn i ne manje važno, performanse koje oduzimaju dah. Stephan Winkelmann, predsjednik i glavni izvršni direktor Automobili Lamborghini, rekao je prilikom lansiranja, “Aventador je skok dviju generacija u smislu dizajna i tehnologije, s iznimnim paketom jedinstvenih, inovativnih tehnologija i performansi koje su jednostavno neodoljive.”

Lamborghini Aventador i službeno završio svoju karijeru, kao i pravi V12! 27

Koliki je uspjeh ovog modela, govori podatak kako je Lamborghini prodao više Aventadora nego sve ostale zajedno V12 modele. U svojoj petoj godini tvrtka je isporučila 5.000 jedinica, što odgovara ukupnom broju proizvedenih modela Murciélago, i isporučila je svoj 10.000. Aventador u rujnu 2020.

Foto: Lamborghini