Kia EV9 ušla u finalni izbor za Europski auto godine 2024.

Kia EV9 ušla u finalni izbor za Europski auto godine 2024. 19
Foto: Kia

EV9 je električni SUV s dosegom do 563 km i vrlo brzim punjenjem plasirao se među sedam najboljih ovogodišnjih noviteta u Europi…

Kia se u najuži izbor uvrstila već treći put zaredom (ukupno šest puta), lani s Nirom, dok je 2022. Kia EV6 postao Europski auto godine Alternativna koža, biomaterijali i reciklirana plastika dokazuju Kijinu privrženost održivosti Kia EV9 se plasirala u finalni krug izbora za Europski auto 2024. godine (engl. COTY). Potpuno električni SUV prvo je bio na širem spisku od 28 novih modela predstavljenih ove godine, a sada ga je žiri koji čini 59 članova iz 22 zemlje smjestio među sedam najboljih. Ukupni pobjednik bit će proglašen 26. veljače, na salonu automobila u Ženevi.

Kao i višestruko nagrađivani električni crossover Kia EV6 i potpuno električni Kia EV9 napravljen je na namjenskoj platformi za električna vozila E-GMP. EV9 je jedno od prvih električnih vozila sa sedam sjedala na tržištu i pruža prostranu unutrašnjost s komforom kao u raskošnoj dnevnoj sobi. Po pitanju dosega EV9 je odličan suputnik za obiteljska putovanja, jer je s jednim punjenjem moguće prijeći do 563 km. Zahvaljujući 800-voltnoj tehnologiji vrlo brzog punjenja bateriji kapaciteta od 99,8-kWh samo 15 minuta punjenja dovoljno je za 249 km dosega, što nudi izuzetnu učinkovitost u svom razredu.

Jason Jeong, predsjednik tvrtke Kia Europe, rekao je: “Ponosni smo da smo se s modelom Kia EV9 već treći put zaredom plasirali u uži izbor za auto godine u Europi. Kia EV9 korača stopama nagrađenog modela EV6, automobila 2022. godine, te dokazuje našu ambiciju etablirati se kao vodeća marka električnih vozila na europskom tržištu.”