Kia EV6 GT je najsnažniji model marke ikada s 585 KS, Stinger poslao u mirovinu!

kia ev gt

Kia je potvrdili kako su narudžbe za model Stinger zaključene čime je otvoren put novom potpuno električnom EV6 GT, najsnažnijem vozilu koje je Kia ikad proizvela i novoj perjanici ovog južnokorejskog brenda.

Kia Stinger, lansiran 2017. godine, od tada je doživio mnogo unaprjeđenja prijeko potrebnih u vrlo konkurentnom europskom segmentu sportskih limuzina. Stinger kojeg pokreće 3,3-litreni benzinski motor V6 s dvostrukim turbopunjačem donedavno je bio Kia s najbržim ubrzanjem pošto mu je od 0 do 100 km/h trebalo samo 4,9 sekundi.

Stinger je bio i Kijin bezvremenski automobil. Limuzina visokih performansi s pogonom na stražnji par kotača bio je ostvarenje odvažnih namjera ovog brenda napraviti vozilo koje je udobno i sposobno sa stilom prelaziti velike razdaljine. Kijin grand tourer je ovaj brend predstavio drugačijem tipu kupaca i igrao je važnu ulogu u preoblikovanju shvaćanja Kije.Novi model ne preuzima samo Stingeru krunu kao Kia s najbržim ubrzanjem (3,5 sekunde od 0 do 100 km/h), nego je i najsnažniji serijski automobil koji je Kia ikada napravila. Njegov električni pogonski sklop s dva motora (jedan sprijeda i jedan straga) može se pohvaliti snagom od čak 585 KS i najvećim okretnim momentom od 740 Nm.

Kia EV6 GT je najsnažniji model marke ikada s 585 KS, Stinger poslao u mirovinu! 25

EV6 GT izrađen je na Kijinoj električnoj globalnoj modularnoj platformi (E-GMP) namijenjenoj velikoj električnoj snazi vozila. Sa snažnim motorima na obje osovine i baterijom velikog dosega i kapaciteta od 77,4 kWh, smještenoj ispod ravnog dna kabine, EV6 GT nudi prostranu unutrašnjost u elegantnom obliku crossovera inspiriranog kupeima. Njegov doseg s jednim punjenjem iznosi do 424 km (WLTP, komb.), dok mu tehnologija punjenja 800 V omogućava vrlo brzo punjenje od 10 do 80 posto napunjenosti baterije za samo 18 minuta.

Kia će ispuniti sve postojeće narudžbe kupaca Stingera te će i dalje pružati potpunu brigu za sve svoje klijente i servisnu podršku vlasnicima Stingera. Prve isporuke EV6 GT europskim kupcima odvijaju se ovih dana.

Foto: Kia