Ford F-150 Raptor R je novi kralj američki kamioneta, 700 KS je samo jedan od razloga!

Ford F  Raptor R

Raptor R donosi 700 KS i 690 Nm, na američkom tlu će biti dostupan od 109.145 dolara…

Nakon više od desetljeća provedenog u borbi s teškim uvjetima i osvajanju ogromnih pustinjskih dina tijekom tri generacije terenskih pick-up modela, Ford predstavlja novi F-150 Raptor R – najbrži, najsnažniji, najekstremniji off-road pustinjski model ikad.

Sve tri generacije F-150 Raptora nadahnute su trofejnim modelima za ekstremne pustinjske utrke koji se natječu u Baja 1000. Dizajniran i projektiran od strane Ford Performancea, F-150 Raptor R iz 2023. najbliži je pružanju ove vrste performansi.

Ford F-150 Raptor R je novi kralj američki kamioneta, 700 KS je samo jedan od razloga! 25

“Raptor R je naš ultimativni Raptor,” rekao je Carl Widmann, glavni inženjer Ford Performancea. “Kada kupci iskuse Raptor R u pustinji i izvan nje – i svidjet će im se svaka sekunda.”

Srce Forda F-150 Raptora R novi je 5,2-litarski V8 motor s kompresorom koji isporučuje 700 konjskih snaga i 868 Nm okretnog momenta. Ford Performance uključio je najsnažniji motor u svoju liniju – prethodno viđen u Mustangu Shelby GT500 – optimizirajući ga za terenske performanse na razini Raptora i Built Ford Tough izdržljivost. Rezultat je V8 s kompresorom s najvećim okretnim momentom u proizvodnom pick-upu.

Ford Performance ponovno je kalibrirao kompresor ovog V8 motora i ugradio novu remenicu kako bi optimizirao njegovu snagu za terensku upotrebu, povećavajući isporuku okretnog momenta pri niskom i srednjem rasponu. Ove promjene pomažu Raptoru R ponuditi više performansi pri brzinama na kojima kupci provode većinu vremena u vožnji.

Ford F-150 Raptor R je novi kralj američki kamioneta, 700 KS je samo jedan od razloga! 26

U unutrašnjosti dominira 12-inčni zaslon osjetljiv na dodir sa SYNC 4 tehnologijom, poveziv s Apple CarPlay i Android Auto. Raptor R također ima koristi od Ford Power-Up mogućnosti bežičnog ažuriranja softvera. Ova bežična ažuriranja mogu ponuditi poboljšanja u cijelom vozilu – od SYNC sustava do poboljšane kvalitete, mogućnosti i praktičnih nadogradnji koje s vremenom poboljšavaju iskustvo vlasništva.

F-150 Raptor R na američkom tržištu bit će dostupan u osam boja, uključujući novu Avalanche i Azure Grey Tri-Coat vanjsku boju koja se prvi put nudi u liniji Raptora.

Foto: Ford