Citroën ZX, francuska uspjšenica slavi 30. rođendan

Citroen ZX

ZX je svoju karijeru završio 1998., isporučen u ukupno 2.099.874 primjeraka…

“Citroën je izumio automobil za svakog pojedinca, koji će zamijeniti jedinstveni automobil za sve!, bile su riječi Luc Eprona, šefa Citroëna tijekom ožujka 1991. Hrabro je istupio najavivši novitet marke u izrazito važnoj i profitabilnoj kompaktnoj klasi, gdje je Citroën bio u lovu na trećinu europskog tržišta gdje su s istim ciljem jurišali Opel Astra, VW Golf i Ford Escort. Epron se zapravo referirao na činjenicu da je ZX ponudio tržištu četiri različite opcije paketa opreme kojima se obraćao različitim kategorijama kupaca.

Reflex je pretendirao na mladu, prije svega žensku publiku, koja želi moderan stil, atraktivan i dinamičan izgled, praktičan i prostrani interijer te živahan motor. Opcija Avantage ciljala je na praktične prednosti koje traže obitelji s djecom. Aura je razina opreme koju je ZX nudio starijim muškarcima koji su tražili luksuzniji obiteljski automobil uz što su ipak željeli dozu individualizma. S opcijom Volcane je ZX ciljao na uglavnom mlade i izuzetno aktivne kupce više platežne moći koji su cijenili image, izgled i sportski izričaj. Citroën ZX popunio je svojedobno rupu između malog AX-a i većeg BX-a. Što se tiče stilske geneze, ZX je bio svojevrstan kompromis ideje Bertonea, koncepta N2 kojeg potpisuje Donato Coco i sinteze koju je kao gotovi proizvod predstavio kućni dizajnerski centar.

U sam razvoj Citroën je uložio rekordnih 6 milijardi francuskih franaka, što je uključivalo i modernizaciju tvornica za proizvodnju noviteta u Francuskoj i Španjolskoj. S obzirom na tržišni segment kojem je ZX bio namijenjen, hidropneumatski ovjes bio bi preskupa opcija. No, to ne znači da je ZX bio manje inovativan i tehnički avangardan.

ZX se ovog puta umjesto hidropneumatike, hvalio novim tehničkim detaljem straga – dinamički pasivnim upravljanjem stražnjim kotačima. Tim detaljem ZX je savršeno podnosio izazove koje je vozač postavljao u vožnji, a stabilnost je bila gotovo na razini mogućnosti hidropneumatike. Drugi inovativni detalj bila je pomična stražnja klupa kod koje se još k tome mogao mijenjati i kut nagiba naslona (do 30 stupnjeva). Zahvaljujući tome ZX je raspolagao najprostranijim interijerom u klasi! Stražnja klupa je bila i djeljiva tako da se tu otvara niz varijacija na temu volumena raspoloživog prostora prtljažnika. ZX je komercijaliziran u tri karoserijske izvedbe: s troja i pet vrata te prostrani karavan koji je imao i svoju komercijalnu varijantu.

Vraćanje u formu karavana bio je ujedno i povratak marke zaboravljenom tržištu gdje je karavan umirovljen s odlaskom GS-a u mirovinu. Interesantno je da 1994. Heuliez predstavlja i atraktivan kabriolet ZX West Wind, ali komercijalizacija nažalost nije zaživjela. S ciljem izdvajanja iz prosječnosti na tržištu Citroën je ZX opremio živopisnijim izborom tkanina interijera, presvlaka na vratima i boja karoserije. Tijekom komercijalizacije ZX je u ponudi imao sedam različitih četverocilindarskih motora različitih raspona snage koje je dijelio s Peugeotom.

Benzinci su imali rasplinjač ili direktno ubrizgavanje goriva, a top model je među njima bio trovratni ZX s oznakom 16V. Sportska karoserija naglašena atraktivnim izborom boja, 15 inčnim naplatcima te spojlerima sprijeda i straga oplemenjena je dvolitarskim motorom sa 150 KS. Bio je to mišićavi lovac na Golf GTI, s ubrzanjem do stotke za 8 sekundi uz brzinski maksimum do 220 km/h. Štedljiva alternativa bili su obični dizelaš sa 64 KS i novi turbodizelaš s 90 KS, a treba napomenuti da su oba bila već tada opremljena katalizatorima.

Citroen ZX

Model ZX za marku je važan i u kontekstu otvaranja kineskog tržišta. Nakon što je 1990. potpisan joint venture ugovor o partnerstvu s kineskom tvrtkom Dongfeng MC, 8. travnja 1992. započinje montaža Citroëna ZX u Kini od za sada dijelova dopremljenih iz Francuske. ZX je tu nosio naziv Fukang i bio je to najmoderniji automobil koji se proizvodio tada u Kini, a tu će se proizvoditi čak do 2009. kao limuzina, bez obzira na to što je u međuvremenu u Europi ZX zamijenila Xsara.

Za ZX je interesantan podatak da se na cesti našao nekoliko mjeseci prije nego li je uopće predstavljen javnosti. Tako je sredinom 1990. za sudjelovanje u zahtjevnim reli natjecanjima Citroën predstavio ZX Rallye Raid sa stalnim pogonom na sve kotače koji je raspolagao motorom snage 300 KS. Renomirana svjetska vozačka imena poput Ari Vatanena, Jacky Ickxa i Pierre Lartiguea zajedno sa svojim suvozačima priskrbili su marki do 1997. pet konstruktorskih naslova uz i nekoliko pobjeda na prestižnom reliju Pariz-Dakar.

Citroën ZX karijeru je završio 1998. godine nakon ukupno 2.099.874 proizvedenih primjeraka, od čega je 199.845 u karavanskoj izvedbi i 33.323 kao lako komercijalno vozilo. Bio je to pravi auto u pravo vrijeme za Citroën.

Izvor: Revija HAK
Foto: Vrele Gume YouTube (screenshot)