BMW R 1300 GS i službeno predstavljen, boxer priča ide dalje

BMW R 1300 GS i službeno predstavljen, boxer priča ide dalje 25
Foto: BMW

“Next level GS” s novim boxer motorom i novim ovjesom, sa značajno smanjenom težinom i povećanom GS kompetencijom u cijelosti. Upoznajte novi GS 1300…

“S novim BMW-om R 1300 GS ponovno ćemo iznenaditi konkurenciju. Definiran je još širim rasponom sadržaja proizvoda, dok smanjenje složenosti i težine vozila, u kombinaciji s fokusiranom opremom, omogućuje da se s boxer motorom GS prikaže još upečatljivije. S novim motorom, izvanrednim upravljanjem i impresivnim voznim svojstvima, odredit će ritam na cesti i izvan nje.”, bile su riječi na premijeri Thilo Fuchs, voditelja Boxer modela.

Novi BMW R 1300 GS s novim boxer motorom i novim ovjesom, sa značajno smanjenom težinom i povećanom GS kompetencijom u cijelosti.
BMW Motorrad uspostavio je novi segment touring endura prije više od četiri desetljeća s R 80 G/S. BMW GS s boxer motorom od tada je neprikosnoveni lider natjecateljskog polja. Kako bi osigurao da to ostane slučaj i u budućnosti, BMW Motorrad se odlučio za gotovo potpuno novi dizajn za novi R 1300 GS, s impresivnom uštedom težine od 12 kg u usporedbi s prethodnim modelom.

BMW R 1300 GS i službeno predstavljen, boxer priča ide dalje 26
Foto: BMW

Središnji dio ponovno je legendarni dvocilindrični boxer motor. Njegov novi dizajn kompaktniji je nego ikad prije zahvaljujući mjenjaču smještenom ispod motora i novom rasporedu pogona bregastog vratila. U 1.300 ccm obujma krije se snaga od 107 kW (145 KS) pri 7.750 o/min, razvijajući najveći okretni moment od 149 Nm pri 6.500 o/min. To ga čini daleko najsnažnijim BMW bokser motorom ikada proizvedenim u seriji.

U središtu novog ovjesa nalazi se glavni okvir limene školjke izrađen od čelika, koji osim što je značajno optimiziran u pogledu prostora za ugradnju također nudi više razine krutosti od prethodnog modela. Za stražnji okvir, prethodna cjevasta čelična struktura sada je zamijenjena konstrukcijom od tlačno lijevanog aluminija. Nova vodilica prednjeg kotača EVO Telelever s fleksibilnim elementom i revidirana vodilica stražnjeg kotača EVO Paralever također pružaju još veću preciznost upravljanja i stabilnost u vožnji.

S prilagodljivom kontrolom visine vozila, novi R 1300 GS nudi potpuno automatsku prilagodbu visine vozila ovisno o uvjetima rada, čime se osigurava najveća moguća udobnost bez kompromisa u pogledu dinamike vožnje i slobode naginjanja.

BMW R 1300 GS i službeno predstavljen, boxer priča ide dalje 27
Foto: BMW

S 20 mm većim hodom opruge sprijeda i straga i opcijskim atletski čvrstim sportskim ovjesom posebno razvijenim za GS, terenski vozači su ovdje dobro prilagođeni.

Četiri načina vožnje sada su standardna. Način vožnje “Enduro” za poboljšano iskustvo vožnje izvan ceste.
Čak i u standardnoj opremi, novi R 1300 GS sada ima četiri umjesto tri načina vožnje za prilagodbu individualnim preferencijama vozača. Načini vožnje “Kiša” i “Cesta” omogućuju prilagodbu karakteristika vožnje većini uvjeta na cesti. S “Eco” načinom vožnje moguće je postići maksimalni domet s jednim spremnikom goriva, dok dodatni način vožnje “Enduro” omogućuje poboljšano iskustvo vožnje izvan utabanih staza uz specifičnu postavku za off-road uporabu.

Novi GS u salonima se očekuje već krajem godine.