Audi Q5 Sportback, novi trn u oku za X4 i GLC Coupe?

Audi Q Sportback

Iz Ingolstadta za Europu stiže novi model, SQ5 Sportback TDI, a upravo će on biti konkurencija modelima kao što su BMW X4 M i Mercedes AMG GLC 43 Coupe…

Nakon Q3 Sportback i e-tron Sportback, Audi sada predstavlja svoje treće crossover terensko vozilo ili CUV: Q5 Sportback. Ovaj se coupé s dinamičnim linijama obraća kupcima koji cijene ne samo izražajni dizajn i tehničke inovacije, već i sportski karakter i visoku razinu svakodnevne upotrebljivosti. Perjanica ponude ovog modela bit će SQ5 Sportback TDI. Njegov trolitreni TDI nudi od 341 KS i 700 Nm. No, krenimo redom.

Audi Q Sportback

Veliki usisnici za zrak okružuju osmerokutni single-frame gril, čuvenu stavku svih Audi modela. Prednja svjetla s prepoznatljivim potpisom dnevnog svjetla dostupna su s LED ili doplaćenim Matrix LED svjetlima. Kontinuirana, elegantna linija ramena naglašava kotače, a tu je i Quattro pogon na sve kotače. Izrazito nagnuto stražnje staklo i naizgled visoko postavljeni stražnji odbojnik daju Q5 Sportbacku dinamičan i moćan izgled.

Što se stražnjeg dijela tiče, po uzoru na klasični Q5, kupci mogu odabrati stražnja OLED svjetla. Svaka LED dioda podijeljena je u šest segmenata kojima se može upravljati pojedinačno. Kupci mogu odabrati između tri potpisa stražnjeg svjetla prilikom naručivanja svog vozila, od kojih svaki uključuje dinamični scenarij osvjetljenja prilikom dolaska i odlaska  od vozila. SQ5 Sportback TDI krije četiri završetka ispušnih cijevi koje su, po svemu sudeći, samo iz ukrasa tu.

Audi Q Sportback

Interijer priča priču identičnu kao i na običnom modelu Q5; minimalistički kokpit od sad je upotpunjen sa novim opcijskim 12,3 inčnim virtualnim kokpitom i MMI zaslonom osjetljivim na dodir koji broji 10,1 inča u dijagonali. Za audiofile, tu je i novo Bang&Olufsen Surround ozvučenje sa 19 zvučnika. Aplikacija myAudi čvrsto povezuje automobil sa vozačevim pametnim telefonom, što mu omogućava dodatan uvid u sve vitalne podatke o vozilu. Kupce će veseliti i činjenica kako su kontrole klima-uređaja i dalje fizičke tipke, što će uvelike olakšati svim vozačima pristup za vrijeme vožnje.

Audi Q Sportback
Interior

U ponudi za europsko tržište bit će tri motora, dva dizelska i jedan benzinski. Ispod oznake 40 TDI krije se 2.0 TDI dizelski motor sa 204 KS i 400 Nm, a zahvaljujući MHEV 12V tehnologiji, do stotke stiže za 7,6 sekundi. Serijski stiže sa sedmerostupanjskim S-tronic automatskim mjenjačem. Snažniji dizel pod oznakom 50 TDI krije 3.0 motor sa 286 KS i 620 Nm, a do ‘stotke’ stiže za 5,7 sekundi. Ljubitelji benzinaca svoje će apetite zadovoljiti sa inačicom 45 TFSI koja krije 2.0 TFSI motor sa 265 KS i 370 Nm. To je ujedno i jedina benzinska inačica na europskom tržištu, a do stotke stiže za 6,1 sekundu.

Perjanica ponude bit će SQ5 Sportback TDI sa svojim 3.0 turbodizelskim motorom, a ispucavat će 341 KS i 700 Nm.

foto: Audi