Alfa Romeo Tonale od danas i služebno u Hrvatskoj, umjetnost začinjena najboljim od novog doba tehnologija

Alfa Romeo Tonale

Alfa Rome Tonale je stigla, na zagrebačkom Jarunu uvjerili smo se koliko je dobra. Tonale je od danas dio ponude i po onome što smo vidjeli, sigurno će brzo pronaći nove vlasnike…

Alfa Romeo ima novog SUV aduta. Kompatkni C-segment sad je bogatiji za drugačiji, odvažniji od ostalih model, upoznajte – Tonale!

Alfa Romeo Tonale od danas i služebno u Hrvatskoj, umjetnost začinjena najboljim od novog doba tehnologija 26

Namijenjena je dinamičnoj publici, Alfa Romeo Tonale nudi prepoznatljiv, senzualan i napredan dizajn, ističući nove stilske smjernice. Ako vam se u najavnim fotografijama nije svidio, Tonale uživo izgleda stvarno – woow! Talijani znaju posao i baš drugačije koriste sve mogućnosti oblikovanja koje lim dozvoljava.

Tonale je dug 4,53 metra (Stelvio je 159 mm dulji), širok 1,84 i visok 1,6 metara, koje na taj način obuhvaćaju jedinstvenost talijanskog dizajna i originalnost suvremenog stila karakterističnog za Alfa Romeo, u sintezi između prestižnog nasljeđa i pogleda u budućnost.

Alfa Romeo Tonale od danas i služebno u Hrvatskoj, umjetnost začinjena najboljim od novog doba tehnologija 27

Alfa Romeo Tonale podsjeća na brojne ikonske pretke, a najviše se  u uvodnoj prezentaciji povezana je s kultnom – Alfa Romeo GT Junior.

Prednja svjetla „3+3“ s novom Full-LED adaptivnom matricom dočaravaju izgled SZ Zagato ili Proteo koncepta automobila. Razvijena u suradnji s kompanijom Marelli, tri modula čine jedinstvenu liniju fronta za automobile i istovremeno osiguravaju dnevno svjetlo, dinamičke pokazivače pravca i ‘Coming & Leaving home’ funkciju. Prvi od ovih modula – „Adaptive Driving Beam“ – stalno prilagođava kratka svjetla u skladu s brzinom i specifičnim uvjetima vožnje.

Alfa Romeo Tonale je prvi model na tržištu koji ima NFT digitalni certifikat. Tonale se hvali povezanošću najviše razine i potpuno novim sistemom informiranja i zabave. Dva velika Full TFT ekrana od ukupno 22,5” najbolja su njegovom u segmentu, barem tako Talijani kažu. Vjerovat ćemo im na riječ…

Za marku, Alfa Romeo Tonale predstavlja prirodnu ulaznu točku u svijet elektrifikacije, ali, ostaje vjeran svom smjelom pristupu, Alfa Romeo postavlja paradigmu: elektrifikacija mora da služi brendu i njegovom DNK, s misijom da se osvježi sportski duh 21. vijeka. Konkretna posvećenost održivoj mobilnosti orijentiranoj na budućnost, pri čemu ostaje vjeran svojim osnovnim vrijednostima.

Dvije razine elektrifikacije, Hybrid i Plug-in Hybrid: Tonale debitira s hibridnim VGT motorom od 160 KS (turbo motor s promjenjivom geometrijom), ekskluzivnim za Alfa Romeo.

Njegov turbopunjač promjenjive geometrije uparen sa 7-brzinskim Alfa Romeo TCT mjenjačem s dvostrukim kvačilom i 48-voltnim električnim motorom od 15 kW i 55 Nm obrtnog momenta „P2“ omogućava 1,5-litarskom benzinskom motoru da pokreće kotače čak i kada je motor s unutrašnjim sagorijevanjem isključen. Alfa Romeo se odlučio za ovo tehničko rješenje kako bi ponudio autentično iskustvo elektrifikacije. Na domaćem tržištu će za početak u prvom planu biti 1.5 litreni hybrid od 130 KS, u pratnji 7-brzinskog Alfa Romeo TCT i 48-voltnim „P2“ električnim motorom.

Kasnije će stići i plug-in Hybrid Q4, izvedba od 275 KS, koja postiže ubrzanje od 0-100 km/h za samo 6,2 sekunde i autonomijom u čisto električnom režimu do 80 km u gradskom krugu (preko 60 km* u kombiniranom krugu). Kao standard u Plug-in hibridnom pogonu, vuča Q4 osigurava veliku razinu sigurnosti i užitka u vožnji.

Za kompletiranje asortimana motora, novi dizel motor od 1,6 litara, 130 KS s 320 Nm momenta, uparen sa 6-brzinskim Alfa Romeo TCT automatskim mjenjačem s dvostrukim kvačilom i pogonom na prednje kotače. Neumorni napori da se poboljša kvaliteta krajnjeg proizvoda doveli su do dostupnosti inovativne produžene garancije za Alfa Romeo, produžavajući zaštitu glavnih komponenti vozila na 5 godina. Garancija na baterije u hibridnim verzijama modela Tonale također je produžena na 8 godina ili 150.000 pređenih kilometara.

Alfa Romeo Tonale se proizvodi u renoviranoj tvornici kompanije Stellantis „Giambattista Vico“ u Napulju, jednoj od najnaprednijih proizvodnih lokacija Grupacije. Na obnovljenoj proizvodnoj liniji posvećenoj novom modelu Alfa Romea, sa specijalno kreiranom, ultra modernom montažnom jedinicom. Dizajniran 1968. od strane Alfa Romea i operativan od 1972. godine, industrijski kompleks je do danas proizveo 5 milijuna automobila i osvojio je brojne međunarodne nagrade, uključujući: 2012. godine, srebrni certifikat World Class Manufacturing (WCM) i nagradu Automotive Lean Production za najbolju pogon u Europi, a zatim 2013. godine stigao do WCM zlatne medalje.

Alfa Romeo Tonale u Hrvatskoj će zasigurno ostaviti traga. Vrhunski dizajn, kao i napredna tehnologija veliki su adut talijanskog proizvođača koji u našim krajevima ima veliki broj štovatelja. Također, važnu ulogu će igrati i dostupnost modela. Tonale je u ovom trenutku dostupan u količini od 25 primjeraka, a tijekom rujna s dodatnih 25 vozila.

Alfa Romeo Tonale – cijene

Alfa Romeo Tonale 1.5 Hybrid DCT7 130 Super          289.900 kuna
Alfa Romeo Tonale 1.6 Multijet TCT6 130 Super        294.900 kuna

Alfa Romeo Tonale 1.5 Hybrid DCT7 130 Sprint         310.900 kuna
Alfa Romeo Tonale 1.6 Multijet TCT6 130 Sprint       315.900 kuna

Alfa Romeo Tonale 1.5 Hybrid DCT7 130 Ti                 348.900 kuna
Alfa Romeo Tonale 1.6 Multijet TCT6 130 Ti               336.900 kuna

Alfa Romeo Tonale 1.5 Hybrid DCT7 160 Veloce        369.900 kuna

Alfa Romeo Tonale 1.5 Hybrid DCT7 130 Speciale      351.900 kuna
Alfa Romeo Tonale 1.5 Hybrid DCT7 160 Speciale      370.900 kuna

Foto: Driveteam.hr