Alfa Romeo 33 Stradale, reinkarnacija kultnog modela i nova posebna emocija iz Italije

Alfa Romeo 33 Stradale, reinkarnacija kultnog modela i nova posebna emocija iz Italije 25
Foto: Alfa Romeo

Talijani upravo slave povratak legendarnog  Alfa Romeo 33 Stradale, ikone 1960-ih, koju mnogi smatraju jednim od najljepših automobila svih vremena, a proizašao je izravno iz Tipa 33 – nekoć fenomena u svjetskom motosportu.

Riječima Jean-Philippea Imparata, izvršnog direktora marke Alfa Romeo, dočekali smo premijeru novog modela.
“S novim 33 Stradale željeli smo stvoriti nešto što je u skladu s našom prošlošću, služiti brendu i učiniti Alfiste ponosnim. Ovakav rezultat mogao se postići samo zahvaljujući stručnosti, marljivom radu i strasti našeg tima, uz podršku menadžmenta koji ima jasnu ambiciju doprinijeti pisanju poglavlja u budućnosti brenda, uz puno poštovanje njegove jedinstvene povijesti. Ovo je prvi automobil marke napravljen po narudžbi od 1969. i obećavam da neće biti posljednji.”

Tim Alfa Romea postavio si je ambiciozan cilj ponuditi iskustvo vožnje automobila napravljenog samo za staze, ali i prikladni model za svakodnevnu upotrebu na cesti, bez kompromisa u udobnosti i sigurnosti korištenja. Novi 33 Stradale stoga se može pohvaliti najboljim od Alfa Romeo inženjerstva, što se vidi u dvokrakom ovjesu s aktivnim amortizerima i u evoluciji 2.9 V6 motora.

Novo posebno izdanje Alfa Romea može biti opremljeno V6 twin-turbo motorom koji isporučuje preko 620 KS ili može doći u BEV konfiguraciji s preko 750 KS. Performanse su izvanredne u obje verzije. Najveća brzina je 333 km/h, a od 0 do 100 km/h ubrzava za manje od tri sekunde. Dvokraki ovjes s aktivnim amortizerima i podizanjem prednje osovine osiguravaju upravljivost i udobnost. Sustav kočenja Alfa Romeo Brake-By-Wire i Brembo karbonsko-keramičke kočnice nude visoku razinu performansi.

Službena premijera i pojavljivanje modela na 53:00 minuti videa.

Aluminijski H-okvir i monokok od karbonskih vlakana jamče krutost i lakoću. Opet kako bi se osigurala visoka kvaliteta krutosti i sigurnosti, krovna konstrukcija izrađena je od karbonskih vlakana i aluminija, s leptir vratima na šarkama. Okviri prozora također su izrađeni od karbonskih vlakana, sa stražnjim staklom od polikarbonata.

Na automobilu je radio i F1 vozač Valtteri Bottas na legendarnoj stazi Balocco, unoseći F1 iskustvo u svakodnevnu vožnju i osiguravajući Alfa Romeo nepogrešivo upravljanje.

Alfa Romeo 33 Stradale, reinkarnacija kultnog modela i nova posebna emocija iz Italije 26
Foto: Alfa Romeo

Davne 1967. 33 Stradale izveden je izravno iz Tipa 33, neprikosnovenog vladara svjetskog moto sporta u to doba. Projekt 33 označio je povratak Alfa Romea u utrke, predvođen tadašnjim predsjednikom marke Giuseppeom Eugeniom Luraghijem i Carlom Chitijem iz Autodelte, novoformiranog odjela za utrke. Kronometar u Fléronu, u blizini Liègea, odabran je za debi modela. Vozač je bio glavni ispitivač u Autodelti, Teodoro Zeccoli. 12. ožujka 1967. 33 su ušla u svijet natjecanja. Odmah je ostvarena pobjeda, prva u dugom nizu uspjeha na najprestižnijim stazama koje će ga odvesti do krova svijeta, s pobjedama u prvenstvu za marke 1975. i ’77. Na valu sportskog entuzijazma, Alfa Romeo je odlučio proizvesti 33 u ograničenom izdanju za privatne osobe, kao automobil izrađen po narudžbi koji je kombinirao performanse trkaćeg automobila Tipo 33 s udobnošću i voznim svojstvima prikladnim za svakodnevnu upotrebu.

Alfa Romeo 33 Stradale, reinkarnacija kultnog modela i nova posebna emocija iz Italije 27
Foto: Alfa Romeo

Dizajn je povjeren Francu Scaglioneu, koji je uložio svu svoju tehničku stručnost i kreativnu odvažnost u dizajn 33 Stradale, što je rezultiralo remek-djelom u kojem se inovacija u stilu stapa s potragom za aerodinamikom i funkcionalnošću. Dizajn 1967 33 Stradale, suštine ljepote u automobilu, gotovo je nemoguće opisati: njegovi izrazi bili su ravnoteža njegovih oblika, čistoća njegovih linija, elegancija svakog detalja. Između 1967. i 1969. proizvedeno je samo 18 primjeraka, od kojih se jedan danas čuva u muzeju u Areseu, što ga čini iznimno rijetkim primjerkom za kojim kolekcionari žude. Šest ovih šasija korišteno je za izradu prototipova, koji su predviđali dva desetljeća automobilskog dizajna: Carabo (1968.), P33 Roadster GS (1968.), 33/2 Coupé Speciale (1969.), Cuneo (1971.), Iguana (1969.) i Navaho (1976.). Ukratko, 33 Stradale je legendarni model koji je obilježio ne samo povijest Alfa Romea, već i talijanskog dizajna. Sad će to opet činiti…