VIDEO: BMW i4 krenuo s proizvodnjom, fascinira već u procesu montaže

BMW i proizvodnja

Proizvodni pogon u Münchenu krenuo je s izbacivanjem potpuno električnog BMW i4. Najmanje polovica svih automobila iz tvornice u Münchenu bit će elektrificirana do 2023. godine…

Prvi serijski proizveden BMW i4 jučer je sišao s proizvodnih linija u tvornici BMW Group u Münchenu. Matična tvornica tvrtke sada proizvodi sve varijante pogona na jednoj montažnoj liniji. “Za tvornicu i tim, lansiranje BMW i4 je prekretnica na putu prema električnoj mobilnosti”, rekao je Milan Nedeljković, član uprave BMW AG za proizvodnju. “Do 2023. više od polovice svih vozila iz našeg pogona u Münchenu imat će elektrificiran pogon. Većina će biti potpuno električna. Dakle, München postaje potpuno električan.”  Inače, Milan Nedeljković je čovjek s titulom doktora, a svoju karijeru u bavarskom gigantu započeo je 1993., te se smatra jednim od najzaslužnijih za transformaciju BMW i odjela…

Postavljanje proizvodnje potpuno električnog BMW i4 u okvirima gotovo 100 godina stare tvornice, pretvorba i ugradnja sustava pokazali su se posebno izazovnim. “Uspjeli smo integrirati novo vozilo u naše postojeće sustave bez zaustavljanja proizvodnje. Tim i naši partneri odradili su nevjerojatan posao,” dodao je Peter Weber, direktor tvornice BMW Group u Münchenu. Bez obzira na prostorna ograničenja, postojeći sustavi su uklonjeni, a novi instalirani i pojačani. „Naša radionica je sjajan primjer inteligentne, učinkovite integracije. Većina novih proizvodnih procesa za BMW i4 može se provesti na postojećim sustavima radionica ”, objasnio je Weber.

Glavna razlika između BMW i4 i konvencionalne arhitekture je električni pogon i visokonaponska baterija. Oko 90 posto postojećih sustava u münchenskoj radionici još uvijek se može koristiti za novi model. Dodatni su strojevi potrebni samo za sklapanje poda i stražnjeg djela vozila.

BMW i proizvodnja

Druga vrlo složena tema bila je integracija i montaža visokonaponske baterije. Baterija je sada pričvršćena na karoseriju novim, potpuno automatiziranim sustavom montaže baterija koji radi odozdo. Potpuno automatizirani sustavi kamera visoke razlučivosti prethodno ga temeljito skeniraju kako bi osigurali da je površina apsolutno čista i da nema nečistoća koje bi mogle uzrokovati štetu.

Matična tvornica BMW Grupe sada proizvodi opsežan portfelj proizvoda, koji se sastoji ne samo od BMW i4, već i od hibridnog BMW serije 3 Sedan i Touring s pogonom na izgaranje, BMW M3 i BMW serije 4 Gran Coupe. Obim proizvodnje dokaz je ne samo fleksibilnosti tvornice već i izvanrednih vještina njenih suradnika. Uostalom, na samom videu se mogu vidjeti M modeli tik uz novu električnu senzaciju i našu novu realnost – i4.

Foto: BMW