Mercedes-Benz Actros (MP5), veliki test otkriva jesu li retrovizori i potrošnja najjači adut kamiona godine?

Mercedes Benz Actros MP Driveteam

Titula ‘Europskog kamiona godine 2020.’ stigla je opravdano u ruke Actrosa ili su ipak brojne tehnologije te koje su osvojili stručni žiri, provjerili smo u detaljnom testu…

Mercedes-Benz Actros nove generacije MP5, već je s prvim najavama bio drugačiji. Novo doba tehnologija u kamione došlo je upravo s njime. Vozači će sada imati na još napredniju povezivosti, automatizaciju i stupanj autonomije vožnje. U testu kakav se ne viđa često na ovim prostorima, naš kolega Josip Sušak isprobao je upravo te detalje. Koliko su zbilja korisni na cesti, tijekom pauze i ostalih izazova s kojima se susreću svakodnevno vozači.

Naš test nije bilo kakav. Predviđena ruta do Grobnika odvezena je s robom mase 15 tona. Sve kako bi vjerodostojnost testa bila čim bolja…

Actros, inače kamion godine 2020. u svijetu transporta i logistike postao jedan od zaštitnih simbola, napredovao je i u vozačkom smislu. U odnosu na dosadašnji model Actros troši 3% manje goriva na autoputu i do 5% na magistralnim cestama. Upravo to smo odlučili također provjeriti, a u videu možete vidjeti kolike su bile konačne brojke u našem slučaju…

Naravno, inovacija novih retrovizora, točnije kamera i kod nas je izazvala veliko zanimanje. Sustav Mirror Cam pokazao se jako zanimljivim detaljom, doduše, neki će malo dulje prihvaćati takav detalj, ali sigurno je stavka koja ima budućnost u svijetu kamiona.

Mercedes Benz Actros MP Driveteam
Detalj o kojeme se najviše priča na novom Actrosu… (foto: Domagoj Kovačić)

Moramo priznati i zaključiti kako stvarno impresivno izgledaju 15″ zasloni na A-stupu.

Mercedes Benz Actros MP Driveteam
Vrhunska rezolucija slike na 15″ zaslonu, čak i u noćnim uvjetima kamera se odlično prilagođava uvjetima na cesti (foto: Domagoj Kovačić)

Kroz vožnju, Josip će nas upoznati i sa sustavom Active Drive Assist. Mercedes-Benz Trucks donosi poluautomatiziranu vožnju u serijsku proizvodnju. Active Drive Assist može kočiti, ubrzavati i upravljati. Sustav nudi poluautomatsku vožnju na svim brzinama, ne samo za neke.

Mercedes Benz Actros MP Driveteam
Možda i najljepši kamion trenutno na tržištu? (foto: Domagoj Kovačić)

Potrošnja na relaciji Zagreb-Rijeka pokazala se i više nego korektnom. Pogotovo kada znate zahtjevnost te dionice. U usporedbi s prethodnim modelima postiže uštedu do 3% na autocestama i čak 5% na ruralnim rutama, a te brojke dokazuje i u praksi.

Sustav pomoći u neočekivanim situacijama je sada još bolji. Active Brake Assist 5 stoji uvijek u pripravnosti za pomoć vozaču u slučaju potencijalnog sudara ili sudara s osobom koja prelazi ispred vozila, koja dolazi prema njemu ili koja ostaje u istoj traci. Umjetna inteligencija stiže i u kamione.

Mercedes Benz Actros MP Driveteam
Na položaj sjedenja Josip nije imao prigovora, dok je široki spektar mogućnosti multimedije vrlo brzo usvojio… (foto: Domagoj Kovačić)

Novi Actros poprimio je odlike svojih manjih rođaka – osobnih automobila. Dva interaktivna zaslona standardno služe kao središnji izvor informacija u vozačevom digitalnom kokpitu budućnosti. Preglednost je na visokoj razini, a ambijentalno osvjetljenje u kamionu ostavit će svakoga bez teksta.

Vaše komentare i dojmove, ostavite na našoj Facebook stranici.

Mercedes Benz Actros MP Driveteam

Mercedes Benz Actros MP Driveteam

Mercedes Benz Actros MP Driveteam

Mercedes Benz Actros MP Driveteam

Uskoro pripremamo nova iznenađenja.

 

foto: Domagoj Kovačić