Novi Renault Master, nova generacija za više obavljenog posla i bolju aerodinamiku

Novi Renault Master, nova generacija za više obavljenog posla i bolju aerodinamiku 25
Foto: Renault

Dostupan od proljeća 2024., novi Master donosi efektan dizajn, snažnu osobnost, upečatljiv izgled i najnapredniji doživljaj za svakog profesionalca recept su za uspješno novo poglavlje i četvrtu generaciju Mastera. Tu je i utovarni prostor od 11 do 22 kubična metra kod pogona na prednje ili stražnje kotače, kao i veća širina i duljina utovara, najbolja u klasi.

Renault je od 1980. prodao više od tri milijuna kombija Master, a od samog ih početka proizvodi u Batillyju, na istoku Francuske. Bogata povijest modela i velik uspjeh postignut tijekom više od 40 godina i tri generacije čini ga dugogodišnjim predvodnikom te kategorije u Europi. Renault Master kombiji prisutni su u više od 50 zemalja, uključujući nekoliko južnoameričkih od 1990. Četvrta generacija kombija Renault Master na putu je da nastavi taj uspjeh.

„Dok smo razvijali novi Renault Master, cilj nam je bio što je više moguće približiti se savršenom kombiju. Trgovci, izvođači i voditelji flote vozila primijetit će velik korak unaprijed, prepoznati vozilo koje im je na raspolaganju kad god im je potrebno i spremno je do maksimuma povećati njihovu produktivnost. To je kombi na koji se mogu osloniti za sve svoje poslovne potrebe, iz dana u dan i bez obzira na vrstu pogona koju odaberu.”  opisuje razvoj Hélène Carvalho, voditeljica projekta Renault Master

PRVI DIO: DIZAJN

KOKPIT FUNKCIONIRA KAO PRAVI URED

„Sav je naš rad bio usredotočen na kupce i pojednostavnjenje njihova svakodnevnog života. Učinili smo sve kako bismo osigurali da novi Master djeluje kao pravi ured te da bude praktičan, udoban i izuzetno kvalitetan.”  govori Louis Morasse, glavni dizajner za laka gospodarska vozila marke Renault.

Novi Renault Master, nova generacija za više obavljenog posla i bolju aerodinamiku 26
Foto: Renault

Luksuzna unutrašnjost novog Mastera nalikuje onima u osobnim vozilima. Armaturna ploča u obliku slova S okrenuta je prema vozaču i pridonosi prostranosti u unutrašnjosti. Materijali su profinjeni, a 10-inčni zaslon (dostupan serijski u cijeloj ponudi) vizualno je ugodan high-tech detalj. Tamne presvlake u suvremenom kokpitu pridonose osjećaju obavijenosti kao u čahuri. Dizajn upravljača preuzet je iz osobnih vozila te je podesiv po visini i dubini pa možete pronaći položaj koji vam najbolje odgovara. Ručica mjenjača u inačicama s automatskim mjenjačem sad je smještena na upravljaču, što otvara još više prostora na središnjoj konzoli.

Ukupan obujam prostora za odlaganje od 135 litara, 25 % više no u prethodnoj generaciji, najbolji je na tržištu. U kokpit novog Mastera stat će sve što vam je potrebno: tu su brojni pretinci na armaturnoj ploči, držači za čaše, ladice u pretincu za rukavice, prostor na stropu i dva pretinca za pohranu u vratima.

Novi se Master bez problema pretvara u ured na kotačima. Naslon srednjeg sjedala preklapa se u radni stol, na njegovu dnu nalazi se prostor za prijenosno računalo, a opremljeno je i USB-C utičnicama za punjenje uređaja. Svaki je detalj tu da olakša intenzivnu svakodnevnu upotrebu. Primjerice, neabrazivni i robusni rubovi sjedala presvučenih umjetnom kožom olakšavaju ulazak u kombi i izlazak iz njega, a izgledat će besprijekorno iz mjeseca u mjesec i iz godine u godinu. Bogata ponuda sjedala uključuje inačice s ovjesom i okretnim mehanizmom, individualna sjedala i tri vrste klupa (dvije presvučene tkaninom i jednu presvučenu umjetnom kožom).

VANJSKI DIZAJN SNAŽNA I ODVAŽNA OSOBNOST

„Stav novog Mastera dodatno je osnažen dojmljivom okomitom prednjom maskom, vodoravnim uzorkom LED glavnih svjetala i posebno ojačanim odbojnicima. Do najmanjih smo detalja surađivali s inženjerskim timom kako bismo upečatljiv dizajn spojili s performansama i učinkovitošću.”

Louis Morasse, glavni dizajner, laka gospodarska vozila, Renault

Impresivan dizajn novog Mastera svojom odvažnom osobnošću i privlačnim izgledom daje suvremenu notu svakodnevnim zadacima svakog profesionalca. Stvoren je da napiše novo poglavlje u priči o uspjehu kombija Master.

Osim toga, ovaj je kombi pouzdan, izdržljiv i siguran. Njegov masivan prednji kraj razlog je za njegov stav nalik kamionu. Na njemu su smješteni novi logotip marke Renault i posebno velika full-LED glavna svjetla u prepoznatljivom obliku slova C, koja okružuju upečatljivu prednju masku. Umetak u obliku slova U ispod prednje maske može biti zrnato crn ili, u višim razinama opreme, boje karoserije. Kupci mogu odabrati između sedam serijskih boja karoserije te više od 300 posebnih nijansi.

Omjeri su pomno usklađeni kako bi svaki tip karoserije bio posve uravnotežen. Stražnji je kraj nešto uži da bi se postigla bolja aerodinamična svojstva, ali stražnji otvor i teretni prostor svejedno su izuzetno izdašni. Stražnji prozor je asimetričan, što je prepoznatljiva značajka modela Master, a stražnja svjetla tvore upečatljiv oblik slova C, kao i ona sprijeda.

Puno je rada uloženo u dojam kvalitete i robusnosti. Primjerice, bočne su strane izrađene iz jednog komada, čime se pridonosi dojmu robusnosti, posebno kod dužih izvedbi, a usto su posebno krute pa se neće deformirati. Poboljšan je i dojam kvalitete u teretnom prostoru, uključujući zaobljene rubove, posebna ojačanja i druge detalje.

DIZAJN AEROVANA ZA BOLJU ENERGETSKU UČINKOVITOST

Zahvaljujući izvanrednim naporima uloženima u aerodinamična svojstva novog Renaulta Master, njegova je učinkovitost na samom vrhu u klasi, bez obzira na odabranu vrstu pogona. Njegov je koeficijent zračnog otpora Scx niži za više od 20 % te znatno manji od onog u prethodnoj generaciji i kod trenutačne konkurencije.

Pomogli su čak i najmanji detalji: poklopac motora je kraći, vjetrobransko staklo je pomaknuto unaprijed i nagnuto, unaprijeđeni su položaji bočnih retrovizora i usisnika zraka na odbojniku te nagib krova, a stražnji je kraj uži. Oštrije aerodinamične linije unaprijedile su i zvučnu izolaciju u kokpitu.

Budući da je vozilo preveliko za zračni tunel u Saint-Cyru kojim se Renault obično koristi, studije aerodinamičnih svojstava provedene su s pomoću modela u 83-postotnim omjerima. Kombiji u punoj veličini zatim su ispitani u tunelu izgrađenom za procjenu aerodinamičnih svojstava letjelica.

Novi Renault Master, nova generacija za više obavljenog posla i bolju aerodinamiku 27
Foto: Renault

Svi su ti napori doveli do stvarnog poboljšanja učinkovitosti. Emisije CO2 novog Renaulta Master niže su za čak 39 g/km te sad iznose manje od 200 g/km. Njegova izuzetna aerodinamična svojstva dovela su i do znatno niže potrošnje kod električnih inačica, koja je poboljšana za 20 % u usporedbi s aktualnim Masterom.

DRUGI DIO: VIŠEENERGETSKA PLATFORMA

Bez obzira na pogonski sklop koji odaberu, kupci novog Mastera vozit će najučinkovitije vozilo u kategoriji*. Time će smanjiti operativne troškove, a njihovi će kombiji moći prevoziti još više tereta (do 2 tone).

Sve se inačice proizvode na istoj proizvodnoj liniji, čime se osigurava velika fleksibilnost za postupanje po zahtjevima kupaca. Novi Renault Master jedino je vozilo svoje klase koje se proizvodi u Francuskoj: sve tri inačice pogona i sve karoserijske izvedbe proizvode se na istoj proizvodnoj liniji u Batillyju (u blizini Metza, na i istoku Francuske). Pogonski sklopovi i mjenjači proizvode se u Francuskoj, baterije se sastavljaju u Francuskoj te 84 % dobavljača dolazi iz Francuske.

DIESEL BLUE DCI

Četiri Diesel Blue dCi motora (105, 130, 150 ili 170 KS) dostupna su za novi Master. Imaju znatno nižu potrošnju (u prosjeku 1,5 litara manje na 100 km) i ispuštaju manje CO2 (39 grama manje po km, ispod 200 grama po km). Kad je riječ o mjenjačima, dostupan je klasični ručni mjenjač i posebno učinkovit novi 9-stupanjski automatski EAG9 konverterski mjenjač.

ELEKTRIČNI MOTOR

Inačice novog Mastera s posve električnim pogonom opremljene su motorom od 96 kW ili 105 kW, a u oba slučaja isporučuju okretni moment od 300 Nm. Prvi od njih pogoni se baterijom kapaciteta 40 kWh i ima doseg do 180 km prema ispitnom postupku WLTP, a drugi baterijom kapaciteta 87 kWh s dosegom do više od 410 km prema ispitnom postupku WLTP.

To znači da se novi Renault Master može pohvaliti rekordnom nosivošću (1625 kg u kombiju koji se može voziti s dozvolom B kategorije), dosegom (više od 410 km prema WLTP-u) i vučnom snagom (2,5 tona). Potrošnja mu je i dalje razumna te iznosi 21 kWh / 100 km prema WLTP-u s velikom baterijom kapaciteta 87 kWh, zahvaljujući sustavu za upravljanje toplinom baterije. Brzim punjenjem istosmjernom strujom od 130 kW dobiva se 229 km dosega za 30 minuta. Na kućnom punjaču izmjeničnom strujom snage 22 kW baterija se s 10 % do 100 % puni za nešto manje od 4 sata.

VODIK

Novi Renault Master u budućnosti će se moći opremiti i motorom s pogonom na vodik i gorivnu ćeliju.

TREĆI DIO: TEHNOLOGIJA

JEDINSTVENI SUSTAV KOČENJA

Inovativni dinamični servo-sustav kočenja, kojim je opremljen novi Master, učinkovitost kočenja i osjećaj na papučici održava na istoj razini bez obzira na to koliki teret kombi prevozi. Osim toga, ranije aktivira sustav automatskog kočenja u nuždi (vrijeme odziva prepolovljeno je) i poboljšava regeneraciju, čime se povećava doseg vozila.

20 SUSTAVA ZA POMOĆ U VOŽNJI

Niz od 20 sustava za pomoć u vožnji novog Renaulta Master maksimalno povećavaju sigurnost osoba u vozilu i njegovu okruženju. Njegove značajke aktivne sigurnosti uvijek su u stanju pripravnosti, a uključuju sustave za bočnu stabilnost, automatsko kočenje u nuždi i stabilnost prikolice. Opremljen je i inteligentnim tempomatom koji vozaču pomaže da održi brzinu ispod ograničenja.

V2X FUNKCIJE U ELEKTRIČNIM INAČICAMA

Izvedbe novog Renaulta Master imat će funkcije punjenja od vozila do drugih uređaja (V2L) i od vozila do mreže (V2G). To podrazumijeva mogućnost punjenja drugih uređaja s pomoću utičnice u kokpitu ili teretnom prostoru, kao i adaptere za priključivanje alata, računala i drugih uređaja u utičnice za punjenje. Moguće je i punjenje dijelova ugrađenih po narudžbi (pretinci za hlađenje, automatska vrata prtljažnika, dodatni sustavi grijanja ili hlađenja itd.) izravno iz baterije.

Novi Renault Master moći će energiju iz svoje baterije prenositi i u mrežu (V2G) s pomoću dvosmjernog punjača.

NAJNAPREDNIJE POVEZIVANJE

Novi Renault Master dio je digitalne generacije i tvornički je opremljen značajkama koje unaprjeđuju njegove performanse. Multimedijski sustav OpenR Link, najintuitivniji na tržištu, dio je serijske opreme svakog modela. Uključuje 10-inčnim zaslon te mogućnost žičnog i bežičnog povezivanja s aplikacijama Android Auto i Apple CarPlay kako bi se replicirao zaslon pametnog telefona. Osim toga, sustav je pametan i prilagodljiv: razvijat će se kako bi se s vremenom uključile nove značajke, a ažuriranja su besplatna i odvijaju se putem interneta (poput ažuriranja pametnog telefona) za više od 20 sustava tijekom pet godina.

OpenR Link s ugrađenim Google uslugama: još povezaniji i učinkovitiji

Po prvi je put suvremeni sustav OpenR Link s ugrađenim Google uslugama dostupan** u nekom lakom gospodarskom vozilu. Sustav je razvijen u suradnji s Googleom, pogoni ga operativni sustav Android Automotive OS 12 te uključuje Google Maps navigaciju, Google Play katalog i Google Assistant glasovne naredbe.

Novi Renault Master, nova generacija za više obavljenog posla i bolju aerodinamiku 28
Foto: Renault

Vozači novog Mastera mogu spojiti sustav sa svojim Google računom, kao pametni telefon, i osigurati si najbolje mrežno iskustvo. Modularno sučelje u skladu sa zadanim postavkama prikazuje Google Maps karte, a možete dodati i dva widgeta (na izbor su glazba, telefon, Google Assistant, vozilo, datum i vrijeme, tlak u gumama itd.). Zatim se možete služiti izbornikom s lijeve strane zaslona kako biste bez problema upravljali svim funkcionalnostima (početni zaslon / Google Maps, glazba, aplikacije, vozilo). Kokpit je opremljen i bežičnim punjačem pametnog telefona kako biste izbjegli gomilanje kabela.

Google Assistant za još jednostavniju svakodnevicu

OpenR Link jednostavan je, intuitivan i funkcionira kao tablet-računalo. Možete ga koristiti s pomoću zaslona na dodir ili mu davati glasovne naredbe putem funkcije Google Assistant (na primjer, ako želite slušati glazbu). Tim se virtualnim asistentom za upravljanje bez ruku možete služiti, na primjer, da biste saznali vijesti, provjerili vremensku prognozu, prilagodili postavke klimatizacije i uključili ili isključili funkciju odmrzavanja stakla, sve bez potrebe za skretanjem pogleda s ceste. Ako povežete svoj Google račun sa sustavom OpenR Link, funkcija Google Assistant može biti i proaktivna – primjerice, predložit će vam odredište na temelju vaših navika.

Korisne aplikacije za profesionalce

Google Play ima sve opsežniji katalog aplikacija, a nekoliko je njih posebno korisno za profesionalce na radnom mjestu. Primjerice:

 • Vivaldi, internetski preglednik koji možete koristiti na ugodnom 10-inčnom zaslonu kako biste čitali e-poštu i otvarali privitke, uređivali dokumente, gledali videozapise s uputama ili čak gledali YouTube tijekom stanke za ručak, u puno praktičnijim dimenzijama nego što su one pametnih telefona. Početna stranica preglednika Vivaldi konfigurirana je tako da prikazuje praktične poveznice na Gmail, Outlook, Office i Renault e-priručnik. Možete i prilagoditi svoje favorite i preskočiti ravno do onih koji su vam potrebni, baš kao na tablet-računalu ili laptopu.
 • Aplikaciju EasyPark možete koristiti za jednostavno plaćanje javnog parkinga (i pritom platiti samo za ono vrijeme tijekom kojeg ste zaista bili parkirani): dodirnite OpenR Link zaslon kad parkirate, a brojač će se automatski zaustaviti kad sustav otkrije pokretanje automobila.
 • Waze vam pruža neprocjenjive informacije za navigaciju zahvaljujući suradnji unutar široke mreže korisnika.

OpenR Link s inovativnom značajkom za prerađena vozila

Multimedijski sustav OpenR Link s ugrađenim Google funkcionalnostima otvara nove mogućnosti za kreiranje posebnih aplikacija za prerađena vozila. Od predstavljanja su dostupne tri aplikacije: jedna za vatrogasna vozila, jedna za kombije prerađene u radionice na kotačima i jedna za hladnjače.

S pomoću tih aplikacija, koje su razvili sami stručnjaci za prerade, vozači novog Renaulta Master mogu provjeravati i prilagođavati svoje posebno programirane funkcije izravno na 10-inčnom zaslonu multimedijskog sustava OpenR Link. To donosi nekoliko prednosti: poboljšano sučelje vozača (preglednije je, a komande su lakše vidljive na zaslonu u boji), sustav je jednostavniji i sigurniji, prikazuje samo informacije koje su potrebne vozaču i može se automatski ažurirati putem interneta. Osim toga, ne morate na instrumentnu ploču dodavati još jedan zaslon.

Google Maps, standard za profesionalce

Uz druge prednosti, Google Maps pruža informacije o prometu u stvarnom vremenu i prikazuje znamenitosti (omiljene restorane ili dobavljače, uključujući njihovo radno vrijeme, brojeve telefona itd.), podržava glasovne naredbe, a karte su uvijek ažurirane. Ako povežete Google račun s korisničkim profilom, možete preuzeti i svoje oznake (bookmarks).

My Renault: usluge na daljinu zbog kojih ćete uvijek biti korak ispred

Odvedite interakciju i proaktivnost na sljedeću razinu tako što ćete se na daljinu povezati sa svojim novim kombijem s pomoću aplikacije My Renault iz sljedećih razloga:

 • da biste pronašli svoj kombi na karti ili, primjerice ako ste ga ostavili na velikom parkiralištu, da biste zatražili od njega da bljesne svjetlima ili aktivira zvučni signal;
 • da biste pratili raspored održavanja;
 • da biste primili upozorenje ako se vozilo otključa (posebno korisno jer kombiji često prevoze vrijednu robu).

Dodatne povezane usluge koje omogućuje Mobilize

Mobilize vašem novom Masteru osigurava druge povezane usluge:

 • Mobilize Connected Insurance, kako biste prilagodili premije osiguranja ovisno o udaljenostima koje prelazite ili svojem stilu vožnje te tako optimizirali troškove***;
 • Mobilize Fleet Connect***, internetska platforma i aplikacija za optimizaciju upravljanja flotama u stvarnom vremenu, sa značajkama kao što je praćenje potrošnje, geolociranje, postavljanje zone u kojoj je dopuštena vožnja i izazovi za ekološki odgovornu vožnju, sve kako biste pojednostavili operacije, brže reagirali i uštedjeli novac;
 • Mobilize Fleet Data za slanje neobrađenih podataka iz vozila (prijeđena udaljenost, upozorenja na održavanje vozila, geolokacija itd.) drugim alatima za upravljanje.

Ugrađena povezanost novog Renaulta Master omogućuje mu da dijeli te podatke.

Povezanost rezervirana za električna vozila

Električne inačice novog Renaulta Master opremljene su s nekoliko ekskluzivnih funkcionalnosti koje pružaju korisniku iskustvo slično onome na pametnom telefonu. To će prelazak na električnu mobilnost učiniti jednostavnijom no ikad.

Google Maps uzima u obzir vaše želje i u skladu s njima optimizira planove puta. Možete se koristiti i alatom za planiranje rute električnog vozila kako biste planirali putovanja električnim vozilom, filtrirali punionice ovisno o željenom načinu plaćanja ili dostupnoj snazi, postavili dom i radno mjesto kao točke za punjenje ili odlučili kad se baterija puni i kad se klima-uređaj uključuje ili isključuje, sve ovisno o vašem tjednom rasporedu, što vam omogućuje optimiziranje troškova i održavanje savršene temperature u kokpitu.

Aplikacija My Renault i nekoliko njezinih usluga na daljinu namijenjenih isključivo električnim vozilima održavaju novi Renault Master – high-tech vozilo koje je uvijek spremno pomoći – povezanim s vašim digitalnim okruženjem:

 • prikazuje preostali doseg kako biste pratili punjenje u stvarnom vremenu;
 • prikazuje punionice u vašoj blizini ili u blizini određene lokacije;
 • punjenje možete programirati na daljinu (na primjer kako biste kombi punili samo u razdoblju nižih cijena energije);
 • možete programirati prethodno zagrijavanje vozila tako da temperatura u kokpitu bude idealna kad ste spremni započeti svoj dan (ne utječe na doseg ako je kombi priključen na punionicu) – što je posebno korisno za profesionalce čije dužnosti započinju vrlo rano ujutro;
 • prikazuje status punjenja i dnevnik punjenja;
 • budući da uključuje propusnicu Mobilize Charge Pass, možete platiti punjenje bez potrebe za velikim brojem kartica, unutar najveće europske mreže punionica (više od 500 000 punionica u 25 zemalja, a polovina njih puni pri 22 kW). Uz dodatnu pretplatu, vlasnici propusnice imaju i povoljnije tarife punjenja na autocesti na postajama Ionity (više od 2600 punionica).

Konačno, dostupno je nekoliko dodatnih Mobilize usluga koje vam olakšavaju svakodnevicu u novom električnom Masteru:

 • Mobilize Power Solutions olakšava prelazak na električnu mobilnost zahvaljujući rješenjima za punjenje po mjeri u prostorima poduzeća, na cesti pa čak i u domovima zaposlenika. Usluge za profesionalce uključuju procjene, postavljanje terminala za punjenje te njegov rad, optimizaciju energije i održavanje. Korisnici mogu platiti punjenje svojom propusnicom Mobilize Business Pass, a voditelj flote može pratiti potrošnju na daljinu i plaćati na mjesečnoj osnovi.
 • Funkcija Smart Charge*** optimizira punjenje ovisno o dobu dana i izvoru električne energije kako bi troškovi i ugljični otisci punjenja kod kuće bili što manji – nema potrebe za bilo kakvim intervencijama vozača. Osim što će uštedjeti na računu za električnu energiju, vozač može dobiti i nagrade za fleksibilnost..

ČETVRTI DIO: NAJVAŽNIJE ZNAČAJKE LGV-a SLJEDEĆE GENERACIJE

Novi Renault Master bit će dostupan s potpunom opremom koja pokriva sve zahtjeve profesionalaca. Uključivat će 20 izvedbi u rasponu od 11 do 22 kubična metra te imati 40 mm širi otvor kliznih bočnih vrata i 100 mm duži teretni prostor – najduži u kategoriji. Veća nosivost, dužina, širina i obujam čine ga idealnim kombijem i redefiniraju praktičnost u njegovoj klasi.

U tvornicama se nudi 20 osnova za preradu, a radionice mogu neke preinake izvršiti izravno (dodati kiper, produbiti kokpit, povećati obujam itd.). Katalog kompleta za tvorničku ugradnju skraćuje rok isporuke i pojednostavnjuje logistiku oko prijevoza.

Kraći međuosovinski razmak i redizajnirana prednja osovina osiguravaju upravljivost bez premca, uključujući izuzetan krug okretanja kraći za 1,5 metara. Novi Renault Master gradsku vožnju čini praktičnijom no ikad. Kupci mogu čak odabrati izvedbu L3 za gradsku vožnju (L2 je osnovno vozilo, L3 je dostupan s pogonom na prednje i stražnje kotače, a L4 ima pogon na stražnje kotače).

Kao i sva električna vozila u ponudi, u novi Master integrirani su elementi Renaultova programa „Human First”, koji je osmišljen kako bi se olakšale intervencije hitnih službi na vozilima u slučaju nezgode:

 • QR kod namijenjen vatrogascima nalazi se na karoseriji i omogućuje im da što prije interveniraju;
 • pristup za vatrogasce omogućuje da se visokonaponska baterija električnih inačica potopi i da se izbjegne svaki rizik od izbijanja požara;
 • SD prekidač isključuje bateriju iz električnog kruga kako bi se intervencije na vozilu mogle izvesti na potpuno siguran način;
 • baterija se nalazi u posebnom ojačanom kućištu koje je štiti od svakog udarca.

Novi Renault Master bit će dostupan u proljeće 2024., a osmišljen je tako da ide dalje, prevozi više i stoji manje. Sve to čini ga savršenim višeenergetskim Aerovanom nove generacije.