Novi BMW i5 u Švedskoj odradio opsežna testiranja

BMW i testiranje zima
Foto: BMW

Biti će ovo prvi BMW serije 5 u potpuno električnom izdanju i već je prošao test izdržljivosti…

Novi BMW i5 više puta je demonstrirao stabilnost svog električnog pogonskog sklopa i njegove kvalitete dinamičkih performansi tijekom napornih testnih vožnji u zimskim uvjetima. Program testiranja na ledu i snijegu trajao je oko godinu dana, od početnih probnih vožnji do završnih faza finog podešavanja. Tijekom opsežnog testiranja na seoskim cestama, autocestama i posebno pripremljenim ispitnim stazama, razvojni inženjeri uglavnom su usredotočili svoju pozornost na sposobnost automobila da vozi na niskim temperaturama i na površinama koje nude slabo prianjanje.

Novi BMW i5 u Švedskoj odradio opsežna testiranja 19

Inovativni pogonski sklop i sustavi upravljanja šasijom na novom BMW i5 uvelike optimiziraju njegovu trakciju, dinamiku i stabilnost vožnje, a nigdje to nije očitije nego na čvrstom snježnom pokrivaču, zaleđenim planinskim cestama ili zaleđenim jezerima. Dinamičko zimsko testiranje limuzine s isključivo električnim pogonom nedavno završilo točno tamo gdje je i počelo: na hladnoći u zimskom ispitnom centru BMW Grupe u Arjeplogu, u sjevernoj Švedskoj.

Novi BMW i5 u Švedskoj odradio opsežna testiranja 20

Kao dio procesa razvoja proizvodnje, novi BMW i5 je prvi put morao dokazati svoju hrabrost još u veljači 2022., kada je završio putovanje od Münchena do BMW testnog centra u Arjeplogu. Prototip modela potpuno električne serije 5 potpuno kamufliran posebnim omotom, plastičnim priključcima, rešetkama i privremenim prednjim i stražnjim svjetlima krenuo je na petodnevnu probnu vožnju od podnožja bavarskih Alpa do Danske, zatim na do ruba arktičkog kruga u švedskoj Laponiji.

Foto: BMW