Nova Honda HR-V premijerno otrkivena, kompaktni SUV kao japanska najava elektrifikacije

Honda HR V  najava

Potpuno novi model Honda HR-V e:HEV pokreće najnaprednija hibridna tehnologija, a osim pogona, velika novost je i temeljita promijena dizajna…

Honda ima novi, zanimljiv, a dobro poznatog aduta u SUV kategoriji. HR-V, kao kompaktni SUV pridružuje se paleti modela s oznakom Honda e:HEV (hibridno električno vozilo) i predstavlja možda i konačan korak ka potpunoj orijentaciji japanske marke elektrifikaciji svih svojih europskih modela već tijekom 2022.

HONDA e:HEV hibridna tehnologija brine za rafinirano uživanje u vožnji uz veoma agilne performanse i dojmljivu ekonomičnost. Sistem sadrži dva snažna kompaktna elektromotora povezana s i-VTEC benzinskim motorom od 1.5 litara obujma, snage od 96 kW (131 KS) i momenta 253 Nm pri 4.500 o/min. Inače, e:HEV postavke donose tri zasebna režima vožnje koji se automatski aktiviraju prema potrebi i zahtjevu.

U potencijal ovog sklopa smo se već uvjerili, u Jazz Crosstar izvedbi. Posebno u pogledu potrošnje…

Maksimalnu efikasnost HR-V osigurava u električnom režimu rada, uz neprimjetan prelaz na hibridni režim rada. Vozačku dinamičnost mijenjaju različiti režimi rada – Sport, Normal i Econ programi vožnje.

 

Potpuno nova Honda HR-V donosi sisteme za povezivanje koji će s lakoćom povezati s vašim mobitelom. Intuitivni infotainment s LCD ekranom od 9″ osjetljivim na dodir, dizajniran je da potpuno minimizira utjecaj na vozača, i svojim pojednostavljenim načinom omogućava praktičan pristup svim funkcijama i komandama. Vozač sam odlučuje i podešava napredne funkcije za asistenciju u vožnji preko digitalnog zaslona od 7″ na TFT e:HEV pokazivaču, kako bi dodatno umanjio sva moguća ometanja tijekom vožnje.

Potpuno novi HR-V po prvi put je opremljen sistemom SENSING™, koji donosi kompletnu ponudu najnaprednijih sigurnosnih tehnologija i sistema asistencije. Pored unapređenja u radu sistema za noćno prepoznavanje pješaka i izbjegavanje i dobro poznatog CMBS sistema, sada se detektira sva vozila koja dolazeći u susret prilaze liniji kretanja vozila, uključujući i bicikliste i motocikliste, uz posljedično aktiviranje kočnice u nuždi.

Honda HR V e HEV

Novi adaptivni tempomat (ACC) dio je svih novih HR-V modela i služi kako bi dodatno unaprijedio sigurnost pri promjeni trake ili preticanja vozila. Kut upravljača i bočna G-sila se provjeravaju prema snimcima koje kamera dostavlja u vožnji pri većim brzinama pre i tijekom manevra. Rezultat je sigurniji i rafiniraniji polazak. ACC sadrži i funkciju praćenja pri nižoj brzini i kontrolu kočenja koja se može aktivirati u vožnji nizbrdo.

Nova generacija HR-V donosi više prostora za noge i ramena putnika, te je time i dojam prostranosti i komfora još jedan dodatni adut. Dodatni prostor od 35 mm za noge putnika straga sigurno je veliki plus.

Dizajnerski nastup novog HR-V ostavlja puno komentara. Linija dizajna usmjerena je prema naprijed dok ravne površine nove generacije HR-V e:HEV modela oslikavaju filozofiju i karakter marke – moderan dizajn je jednostavan, jasan i krasi sve nove Honda modele. Vitka silueta postignuta je uz 10 mm veće odstojanje od tla i uz smanjenje visine krova za 20 mm, u poređenju s prethodnim modelom. Kotači su narasli na 18″, i kao takvi su sada standardni za sve nove HR-V varijante.

Honda HR V e HEV

Postavka krova inspirirana linijom coupe modela ne umanjuje iskoristivost prtljažniku. Kombinacija Magic seat sjedala, niži utovarni prag prtljažnih vrata, luk otvaranja prtljažnika, ravna prtljažna podnica, zapravo predstavljaju zajedničku kombinaciju koja omogućava niz pametnih riješenja. Rezultat je prtljažni prostor koji lako prima veliki izbor torbi i kofera kao i opreme potrebne za svakodnevno uživanje.

Prilikom oblikovanja novog HR-V modela, Honda se vodila idejom da stvori poželjan automobil koji spaja nesvakidašnji dizajn, izuzetnu efikasnost i vrhunsku upotrebljivost.

Ostaje za vidjeti hoće li to kupci prepoznati, a prve modele možemo očekivati tek krajem 2021.

Foto: Honda