Mercedes EQA bilježi veliku potražnju kupaca

Mercedes EQA

Više od 20.000 kupaca već je naručilo EQA od veljače. Kod nas je početna cijena za ovaj model 426.000 kuna…

Nakon već uspješno predstavljenog EQA 250 sa 140 kW i pogonom na prednje kotače, sada su dostupna dva snažna i učinkovita modela s pogonom na sve kotače u obliku EQA 300 4MATIC (168 kW) i EQA 350 4MATIC (215 kW). Modeli koji imaju domet prema NEDC-u 493 kilometara, a prema WLTP-u 400-426, odnosno 409-432 kilometara. Oba modela s pogonom na sve kotače sada se mogu i naručiti. Kasnije tijekom godine slijedi verzija s posebno velikim dosegom.

EQA predstavlja ulaz u potpuno električni svijet vozila Mercedes-EQ programa, a cijene počinju od 426.000 i 452.000 kuna. Bogat asortiman standardne opreme za EQA 300 4MATIC i EQA 350 4MATIC uključuje LED High Performance prednja svjetla s automatskim dugim snopom, EASY-PACK vrata prtljažnika s električnim otvaranjem i zatvaranjem, 18-inčne aluminijske naplatke, ambijentalno osvjetljenje u 64 boje, dvostruki držač za čaše, luksuzna sjedala s četverosmjerno podesivom lumbalnom potporom, kamera za vožnju unatrag za bolji pregled i praktičnost pri manevriranju i višenamjenski sportski upravljač u koži. Također su standardno uključeni intuitivni info-sustav MBUX (Mercedes-Benz User Experience) i sustav za navigaciju s električnom inteligencijom.

Mercedes EQA prezentacija

Mercedes je značajno smanjio složenost logike proizvoda za EQA. Umjesto da se moraju odlučiti između preko 100 pojedinačnih opcija, kupci imaju na raspolaganju tri unaprijed konfigurirana paketa s praktičnom orijentacijom:

Paket Advanced (16.524kn + PDV, uključen u Edition 1) dodaje niz značajki udobnosti i sigurnosti serijskoj specifikaciji za EQA. U unutrašnjosti se dva 10,25-inčna zaslona stapaju u širokozaslonski kokpit. Vozača podržavaju Blind Spot Assist, paket zrcala i parking paket s kamerom za vožnju unatrag.

EQA je opcijski dostupan u izvedbi Electric Art (6.044 kn + PDV) specifičnoj za Mercedes-EQ. Istaknute boje u sofisticiranom ružičastom zlatu ukrašavaju presvlake i otvore za zrak, dok je element obloge ispred suvozača osvjetljen. Linija opreme također uključuje posebne 18-inčne naplatke od lakih legura. Paket Edition 1, temeljen na AMG Line izvedbi, dostupan je u prvoj godini modela I stoji 54.776kn + PDV.

Na prednjoj osovini koristi se asinkroni električni stroj. El. stroj, prijenos s fiksnim omjerom i diferencijalom, rashladni sustav i energetska elektronika čine visoko integriranu, vrlo kompaktnu jedinicu – električni pogonski sklop (eATS).

Uz to, EQA 300 4MATIC i EQA 350 4MATIC imaju električni pogon i na stražnjoj osovini s novorazvijenim sinkronim električnim strojem s trajnom pobudom, izuzetno kompaktnog dizajna. U trajno pobuđenom sinkronom el. stroju rotor izmjeničnog stroja opremljen je trajnim magnetima. Magneti – a time i rotor – prate rotirajuće polje izmjenične struje u namotima statora. Za el. stroj se kaže da je sinkron jer se rotor okreće istom brzinom kao i magnetsko polje statora. Frekvencija je prilagođena brzini koju vozač zahtijeva putem pretvarača frekvencije energetske elektronike. Prednosti ovog dizajna uključuju veliku gustoću snage, visoku učinkovitost i visoku konzistentnost.

U 4MATIC izvedbi, potreba za snagom između prednje i stražnje osovine inteligentno se kontrolira 100 puta u sekundi, ovisno o situaciji u vožnji. Filozofija Mercedes-EQ-a je optimizirati potrošnju korištenjem stražnjeg električnog stroja što je češće moguće, dok asinkroni el. stroj na prednjoj osovini stvara samo minimalne gubitke uzrokovane trenjem pri radu u režimu djelomičnog opterećenja.

Foto: Daimler (naslovna fotografija)