MAN najavio velike rezove, na ledu čak 10.000 radnika

MAN radnici tvornica

Kriza je dohvatila i gospodarski sektor…

U javnost je izašla vijest da je uprava VW grupacije donijela odluku o masovnom otpuštanju radnika i smanjenju radnih mjesta u Nemačkoj, Austriji, a ali i u ostatku svijeta. Po procjeni, bez posla će ostati oko 9500 radnika u tvrtki MAN Truck & Bus.

“Uprava tvrtke planira preispitati osnovanost postojanja, skoro svakog drugog radnog mjesta koje je popunjeno u Njemačkoj i Austriji,” navedeno je u pismu koje je pripremio neko iz sindikata MAN-a. Inače, kao što je i očekivano, predstavnici radničke klase su odmah iskazali neslaganje s planom i otvoreno rekli dubinske kritike na račun načina na koji se ta tvrtka vodi.

“Tko zna iz koje su magične knjige učili upravni kadrovi, da bi sada dolazili na ovakve ideje” navodi se u reakciji sindikata, gdje se umjesto smanjenja broja radnika govori o “sprženim radnim mjestima”. Razni članovi upravnog odbora su prethodnih godina neuspješno pokušavali naći odgovor za kriznu situaciju te pokušavali omogućiti dovoljnu stopu povrata uloženog kapitala. Sada će se sve te počinjene greške i promašaji menadžmenta iz prošlosti obiti o glavu radnicima.

Upravni odbor, s druge strane, želi osigurati budućnost kompanije u svijetu koji se mijenja iz dana u dan, velikom brzinom, naveo je glavni čovjek MAN-a, Andreas Tostman. “Zato smo i molili zaposlene da razmotre i prihvate našu ponudu (otpremnine), o čemu smo inače voljni razgovarati”.