Izložba ‘Zagreb na kotačima’ i službeno otvorila vrata

Zagreb na kotačima

Povod za prijedlog realizacije izložbe Zagreb na kotačima ove godine je obilježavanje 115. obljetnice postojanja prvog hrvatskog automobilističkog kluba. Njegova povijest seže u daleku 1906. godinu, kad je u Zagrebu osnovan automobilistički klub a tu tradiciju danas nastavljaju HAK i HAKS.

Ljubitelji mobilnosti imaju jednu zanimljivu opciju u glavnom gradu Lijepe naše. Valentino Valjak autor je izložbe koja predstavlja Zagreb s početka 20. stoljeća. Objasnio je što mogu posjetitelji očekivati – “Pokazat ćemo što se pojavom automobila mijenja u kulturnom i gospodarskom životu Zagreba. Nastojat ćemo pojasniti sociološku sliku društva. Što je pozitivno, a što negativno automobil donio našem gradu? Tko su bili prvi vlasnici? Kako građani reagiraju na novo prijevozno sredstvo; umjesto dosadašnjeg četveronožnog, sve se više koristi “četvero kotačno”. Je li postojala automobilistička kultura? Kako su se polagali vozački ispiti? Jesu li žene smjele voziti? Tko je bila prva žena s položenim vozačkim ispitom? Dobiva li automobil, osim korištenja u praktične svrhe (skraćuje vrijeme dolaska na odredište), i drugu ulogu – onu sportsku?”

Zagreb na kotacima

Sve to prikazat će se kroz fotografije (veći dio nikad viđenih) i artefakte. U dvorištu Muzeja bit će izloženo nekoliko starih automobila.

Na izložbi koja je otvorila svoja vrata 23. travnja, bit će prezentirane i brojne memorabilije i artefakti: knjige, kataloge, prospekte, novine, novinski isječci, vozačke dozvole, medalje, pehare, značke, motocikle i bicikle. Izložit ćemo i originalne igračke (dječje automobile na pedale, auto modele) iz perioda 1940 . – 1960., benzinske pumpe, bistu Ferdinanda Budickog, lutke s originalnom odjećom s automobilističkih utrka tog vremena – kaciga, rukavica i dr. Također, prikazivati će se i video materijali društvenih događaja u Zagrebu iz 1920-tih i 30-ih.

Osim obljetničkog obilježavanja, izložbom ‘Zagreb na kotačima’ nastojat ćemo revitalizirati premalo poznat dio naše nacionalne povijesti i dati uvid u prvo pionirsko razdoblje začetaka automobilizma na ovim prostorima. Najznačajnije događaje i osobe vezane uz ovu temu prikazat ćemo u novom svjetlu. Vrata izložbe zatvaraju se 23. svibnja.

Izvor / foto: Muzej grada Zagreba
Naslovna fotografija: zagreb.hr