Honda Civic e:HEV, nova generacija donosi najnapredniji hibridni sustav na tržištu i puno dinamike

Honda Civic eHEV

Lansiranjem nove generacije Civica, koja će biti dostupna samo u hibridnoj varijanti nastavlja se elektrifikacija europske ponude…

U svom najnovijem ruhu, Civic utjelovljuje novi, progresivni ‘uzbudljivi’ pristup dizajnu. Zajedno s Hondinim principom razvoja ‘čovjek-maksimum, stroj-minimum’ (M/M), ovaj zajednički pristup spojio je sve aspekte dizajna i razvoja tehnologije.

Kako sam proizvođač ističe, potpuno novi Civic odlikuje se elegantnom i sportskom siluetom, što je postignuto spuštanjem linije haube za 25 mm u odnosu na prethodnu generaciju, dok je staklena površina povećana kako bi se stvorila lagana i prozračna unutrašnjost.

Honda Civic eHEV

Civic je poznat po tome što je do-it-all hatchback, a 11. generacija nije iznimka, pružajući više prostora i upotrebljivosti nego ikad prije. 35 mm duži međuosovinski razmak omogućio je dizajnerima stvaranje prostranijeg i udobnijeg prostora u kabini, kao i poboljšanje dinamičkih performansi i stabilnosti na ravnoj liniji.

Unutrašnjost također donosi nove materijale, a posebno je upadljiv 10,2-inčni virtualni kokpit. Novi Civic nudi intuitivan infotainment paket. Veličina središnjeg zaslona osjetljivog na dodir povećana je na 9″. Sustav dolazi zajedno s bežičnom Apple CarPlay i Android Auto kompatibilnošću kako bi putnici ostali povezani dok su u pokretu.

Osim toga, kako bi se dodatno poboljšalo iskustvo putnika, Elegance i Sport paketi opreme imaju osam zvučnika, dok Advance grade donosi 12 vrhunskih BOSE zvučnika za koncertno audio iskustvo.

Honda Civic eHEV

Hondina dokazana hibridna e:HEV tehnologija nudi se kao standard, a njezina primjena u Civicu predviđa implementaciju nove 72-ćelijske litij-ionske baterije i dva kompaktna, ali snažna električna motora uparena s novorazvijenim 2.0 -litrenim motorom s direktnim ubrizgavanjem. U kombinaciji, pogonski sklop isporučuje maksimalnu snagu motora od 135 kW (184 KS) i 315 Nm okretnog momenta. Najnovija iteracija motora s unutarnjim izgaranjem ima nekoliko novih elemenata unutar svoje arhitekture koji pomažu u postizanju toplinske učinkovitosti od 41%, što je jedna od najviših brojki u automobilskoj industriji za serijski cestovni automobil.

Dva snažna elektromotora rade zajedno kako bi osigurali primarnu pogonsku snagu za potpuno novi Civic. Motorom upravlja nova, kompaktna jedinica za kontrolu snage koja se sada nalazi ispod haube s ostatkom pogonskog sklopa.

Ovaj napredni pogonski sklop sposoban je neometano prebacivati ​​između EV, hibridnog i motornog pogona bez ikakvog utjecaja vozača. Četiri načina vožnje – Eco, Normal, Sport i novi Individualni način rada.

Honda Civic eHEV

Središnji dio sustava e:HEV je mjenjač s fiksnim stupnjem prijenosa, koji je dizajniran da smanji mehaničko trenje i kontrolira ga inteligentna jedinica za kontrolu snage, koja optimizira vozilo za svaku situaciju vožnje. Potpuno novi Civic ima za cilj postizanje emisije CO2 manji od 110 grama po km, što je manje od 5 l/100 km u WLTP testiranju.

Novi Civic u prodajne salone stiže tijekom 11. mjeseca.

Foto: Honda