BMW E9 3.0 CSi postao 3.0 CSL i dobio električno srce iz Tesle

BMW E

Nakon što je desetljećima stajao u garaži, ovaj BMW 3.0 CSL postaje električna duša. Cijeli proces promjene genetike trajao je 2 godine…

BMW 3.0 CSL ove godine slavi 50 godina. U suštini, napredni BMW E9, BMW 3.0 CSL je legenda na stazi, koja je dominirala utrkama 1970-ih. Jedan je tako danas svoj duh prošlosti zamijenio na jedan nesvakidašnji način, pogotovo za jedan ovakav klasik. Ovaj CSL je dobio motor iz Tesle.

Tako ovaj presloženi BMW 3.0 CSL više ide u rubriku električnih klasičnih automobila, iako to tako čudno zvuči. BMW E9 iz ’70-ih danas je san snova mnogih ljubitelja starih bavarskih modela, a 3.0 CSi kotira visoko na ljestvici najpopularnijih. Kako otkriva osnivač Electric Classic Cars Richard Morgan, E9 su kupili prije dvije godine. a u svojoj transformaciji prebacili su ga u izgled trkaće legende – CSL.

Konkretan primjer nalazio se više od 10 godina u jednoj zapuštenoj garaži, koja nije bila u najboljem stanju. Na jednom djelu je curila voda, a to je baš bilo mjesto koje je pogađalo krov vozila.

Međutim, protekle dvije godine Richard i Electric Classic Cars su naporno radili kako bi s ljubavlju vratili BMW E9 u izvorno stanje. I ne samo to, transformirali su E9 iz 3.0 CSi u 3.0 CSL vrhunsku repliku.

Nevjerojatno zvuči, ali ova je ekipa uklonila 3,0-litreni šest cilindarski motor E9, pogonsko vratilo mjenjača i stražnji diferencijal. Umjesto toga, električni klasični automobili instalirali su Teslin pogonski sklop (LDU) koji pruža 450 KS. Zahvaljujući bateriji od 85 kWh iz Tesla Model S P85, replika 3.0 CSL može prijeći više od 350 do 400 km s jednim punjenjem. Uživancija na drugačiji način, mi bi ipak ovu soluciju zaobišli.