Audi, BMW ili Mercedes-Benz, tko je zabilježio najbolju prodaju u prva tri mjeseca?

BMW e

Njemački trio već tradicionalno podnose rezultate na kvartalnoj razini, Bavarci opet dominiraju…

BMW je isporučio kupcima 560.543 vozila (+ 36,2%) u prvom kvartalu ove godine. Glavni čimbenici koji su pridonijeli uspjehu prodaje marke u prvom tromjesečju bili su velika popularnost X modela kod kupaca (246.068 jedinica, + 36,5%), kao i povećanje prodaje od 43,0% za novi BMW serije 5 i 43,6% za standardno uspješni BMW serije 3.

Sa 70.207 prodanih primjeraka u prvom tromjesečju, BMW Group više je nego udvostručio globalnu prodaju plug-in hibridnih modela (PHEV) i potpuno električnih vozila – što je još jednom pokazalo važnost elektromobilnosti za tvrtku.

Uz BMW iX3, koji je u Europi predstavljen prije nekoliko tjedana, te uz BMW i3 i MINI Cooper SE, BMW Group može samo rasti. Ne zaboravimo i na skorašnji dolazak – BMW iX i BMW i4 modela.

Prodaja MercedesBenz automobila porasla je za 15% na 538.900 vozila u prvom tromjesečju (1. kvartal 2020.: 470.600). Osnovu u najvećoj mjeri čine povišeni modeli GLA i GLB, a dobar udio je ostvario i luksuzna GLE serija. S druge strane, A-klasa i B-klasa su standardno dobro traženi, baš kao i glavne limuzine – E i S klasa.

Audi se smjetio iza ovog dvojca. Marka iz Ingolstadta je novu godinu započela uspješno, snažnim poslovanjem u Kini i SAD-u. Svjetskim premijerama potpuno električnih obitelji modela Audi e-tron GT i Audi Q4 e-tron u veljači i travnju, Audi također značajno povećava tempo na putu da postane vrhunski pružatelj električne mobilnosti.

Audi prodaja

Između siječnja i ožujka tvrtka je kupcima isporučila 462.828 vozila (2020: 352.993) marke Audi, više od 31% više nego prethodne godine pod utjecajem pandemije. Četiri prstena su stoga napredovala bolje od ukupnog svjetskog tržišta automobila, koje je poraslo za oko 20 posto. Kontinuirana snažna potražnja kupaca pokazuje da je tvrtka dobro pozicionirana sa svojim sadašnjim portfeljem proizvoda. U prva tri mjeseca premium proizvođač Audi postigao je jasan porast u odnosu na prethodnu godinu, posebno sa svojim Q modelima i u kategorijama vozila višeg ranga. Isporuke modela Audi e-tron bile su za četvrtinu veće nego prethodne godine (+27%).

Foto: BMW / Audi