Volkswagen Touareg R, magično slovo iz Wolfsburga od diva napravilo pravog jurišnika

VW Touareg R  scaled

Premium model postao je prvi hibrid u ponudi pod čuvenom oznakom sportskih modela iz Wolfsburga…

S hibridnim pogonom, Touareg sad broji čak 462 KS i nudi inovativni spoj vrhunskih performansi i električne učinkovitosti. Njegov E-MODE bit će spreman za gradske gužve.

Kapacitet baterije je dizajniran tako da Touareg R može pokriti prosječno dnevno putovanje pod električnom energijom. Kao i sve ostale izvedbe, nova R verzija standardno dolazi sa stalnim pogonom na sve kotače (4 Motion).

VW Touareg R

Novi pogonski sklop zapravo je identičan onom koji se do sada nudio kod Porsche Cayennea i Panamere. Dakle, to znači V6 turbobenzinac s 340 KS u sinergiji s elektromotorom od 136 KS, u pratnji 8-stupanjskog automatika.

Elektromotor energiju dobiva iz litij-ionske baterije smještene ispod prtljažnika, kapaciteta 14,1 kWh. Touareg R će tako na električni pogon dosegnuti maksimalnih 140 km/h. Dok s dosegom, autonomijom Nijemci za sada ne izlaze u javnost.

VW Touareg R

Touareg će biti prvi put dostupan s Travel Assistom na najvećim brzinama. Dakle, ovaj golijat će s lakoćom potegnuti do 250 km/h, naravno kada puni obol pruže oba motora i pri tome nuditi pomoć vozaču.

Iako R oznaka odmah asocira na Golf, Touareg je u prvoj generaciji stigao u čuvenom – R50 izdanju. Sada u trećoj generaciji, stiže kao plug-in hibrid, te u stranu gura čak i moćni 4.0 TDI V8 (421 KS).

Eco, Comfort, Normal, Sport, Individual, Offroad i Snow, postavke koje će vozač imati na izbor. Dok oni rijetki, koji stvarno misle koristiti vozilo u prirodnom okružju, imaju opciju dodatno naručiti off-road paket, koji dodatno nudi programe vožnje – Gravel i Sand.

VW Touareg R

Touareg R je dizajnerski složen kako bi i očekivali kada je ova oznaka u pitanju. Dodatno naglašeni branik, kao i 20-colni naplatci (Braga), pričaju sami za sebe. Ista priča vrijedi i za interijer. R detalji vidljivi su iz svakog ugla.

Kao što već svi znamo, Touareg fascinira svojim infotainment sustavom. Innovison Cockpit donosi Digital Cockpit (12-inčni brzinomjer) i Discover Premium zabavni sistem (15-inčni centralni ekran osjetljiv na dodir).

VW Touareg R

Tu su i IQ Light LED Matrix farovi, panoramski krov i Air Care Climatronic, u pratnji četvorozonskog klima uređaja.

Volkswagen je najavio u opciji i vrhunski ‘souraund system’ Dynaudio od 780 W, Night Vision, i ekskluzivne R opcije. Na kraju, tuje i Lapiz Blue Metallic boja, Suzuka naplaci od 21 i Estoril od 22 cola, kao i Puglia kožni paket. Ma sve u svemu, dodaci koji će od ovog automobila napraviti pravu ekskluzivu…