Volkswagen ID. GTI Concept kao najveća zvijeza marke na IAA Mobility u Münchenu

Volkswagen ID. GTI Concept kao najveća zvijeza marke na IAA Mobility u Münchenu 25

Više od 4 desetljeća tri slova GTI predstavljaju savršen spoj užitka u vožnji i svakodnevne praktičnosti. Sad je tu GTI Concept, kada Volkswagen po prvi put pokazuje kako se oznaka GTI prenosi u doba električne mobilnosti.

Proizvodna verzija vozila, temeljena na modularnoj e-drive platformi (MEB), trebala bi se pojaviti na cestama najkasnije do 2027.: kao Volkswagenov sportski automobil prikladan za svakodnevnu upotrebu u električnom dobu. 100 posto električna, 100 posto emocija.

Volkswagen ID. GTI Concept kao najveća zvijeza marke na IAA Mobility u Münchenu 26
Foto: Volkswagen

GTI – već desetljećima ovo ime krasi kompaktne sportske automobile s oznakom Volkswagen. Golf GTI, Scirocco GTi, Polo GTI, Up! GTI. Volkswagen sada katapultira GTI DNA u doba električne mobilnosti s novim ID-om. GTI koncept. Svjetska premijera ovog elektrificiranog konceptnog vozila bila je danas, točno 48 godina nakon svjetske premijere prvog Golfa GTI na sajmu IAA u Frankfurtu. ID. GTI Concept temelji se na ID-u. 2all predstavljen u ožujku – budući električni kompaktni automobil koji košta oko 25.000 eura i koji je izazvao pozornost diljem svijeta. Njegov pogon na prednje kotače, jasan dizajn i snažne proporcije čine ga savršenom polaznom točkom za novi GTI. Šef dizajna Volkswagena Andreas Mindt već je također imao na umu sportsku izvedenicu kada je izradio prve skice za ID. 2sve. I baš kao i ID. 2all, ID. GTI Concept je više od samo izložbenog automobila – to je prvi pogled na uzbudljivu GTI budućnost jer je njegov serijski razvoj već odlučen.

Thomas Schäfer, izvršni direktor Volkswagen osobnih automobila, kaže: “Tijekom posljednjih mjeseci smo preusmjerili Volkswagen. Naše djelovanje uvijek je usmjereno na pitanje što kupci očekuju od nas. Kompletan asortiman našeg novog usmjerenja bit će prvi put vidljiv na sajmu IAA Mobility. Volkswagen isporučuje ono što kupci žele: bilo električna vozila, vozila s motorom s unutarnjim izgaranjem ili hibridna vozila – svi naši novi modeli impresioniraju ugodnom učinkovitošću, intuitivnim upravljanjem i visokom kvalitetom koja je vidljiva u svim područjima. Na ovaj način ispunjavamo svoje obećanje da ćemo se još jednom u potpunosti usredotočiti na potrebe kupaca.”

Volkswagen ID. GTI Concept kao najveća zvijeza marke na IAA Mobility u Münchenu 27
Foto: Volkswagen

Najkasnije do 2033. Volkswagen će u Europi proizvoditi samo električna vozila. Do tada, učinkovita vozila s motorom s unutarnjim izgaranjem i dalje će igrati važnu ulogu u asortimanu proizvoda. Volkswagen će se u budućnosti prije svega usredotočiti na svoje uspješne osnovne modele kao što su Golf, T-Roc, Passat i Tiguan. Na sajmu IAA Mobility posjetitelji mogu pobliže razgledati nove generacije Passata i Tiguana. Postojat će i plug-in hibridne verzije ova dva modela temeljene na uspješnoj platformi modularne transverzalne matrice (MQB). Oni će ponuditi električni domet od oko 100 km i omogućiti brzo punjenje istosmjernom strujom s kapacitetom punjenja do 50 kW. “S novim Tiguanom i novim Passatom, donosimo MQB našim kupcima na najbolji mogući način. Konačnu generaciju naših modela motora s unutarnjim izgaranjem radimo boljom nego ikad prije,” zaključio je Schäfer.