Volkswagen ID.7, premijera Passata koji je budućnost i novi pravac marke

Volkswagen ID premijera

Volkswagen je otkrio novi ID.7, prvi globalni električni model marke za višu srednju klasu. Kombinacija dometa do 700 kilometara (WLTP)…

Superiornog pogonskog sklopa, prostrane unutrašnjosti i vrhunskom razinom tehnologija, sve to ID.7 čini udobnom limuzinom za duga putovanja i otvara novi segment za ID. obitelj. Dug gotovo pet metara, model također ima poboljšani operativni koncept usmjeren na kupca i izgled visoke kvalitete. Lansiranje ID.7 planirano je ove godine u Europi i Kini, a od 2024. u Sjevernoj Americi.

Thomas Schäfer, izvršni direktor Volkswagen osobnih automobila na premijeri je rekao: „S ID.7 poduzimamo sljedeći korak u našoj električnoj ofenzivi. Limuzina nudi visoku razinu udobnosti i velike domete. Već do 2026. ponudit ćemo najširu električnu ponudu od svih proizvođača u Europi – od početnog modela za manje od 25.000 eura do ID.7 kao novog vrhunskog modela unutar ID. obitelj. Naš cilj je postići udio električnih automobila od 80 posto u Europi do 2030. Od 2033. Volkswagen će u Europi proizvoditi samo električna vozila.”

Volkswagen ID.7, premijera Passata koji je budućnost i novi pravac marke 25
Foto: Volkswagen

Kai Grünitz, član Upravnog odbora marke odgovoran za razvoj: „ID.7 postavlja nove standarde učinkovitosti na temelju modularne električne pogonske matrice (MEB). Cilj nam je doseg do 700 kilometara u skladu s WLTP-om. To je omogućeno vrlo dobrom aerodinamikom i značajno povećanom učinkovitošću u područjima pogonskog sklopa i upravljanja toplinom.”

ID.7 je prvi MEB model s potpuno novom, visoko učinkovitom generacijom pogona. Sa 210 kW (286 KS), to je najsnažniji električni pogonski motor s najvećim okretnim momentom u Volkswagen ID. postavi modela do sada. Ova varijanta snage koristi se u ID.7 neovisno o odabranoj veličini baterije. Pogonska jedinica s internom oznakom APP550 razvijena je zajedno s Volkswagen Group Components u Kasselu (Njemačka) i tamo se i proizvodi.

Novi električni pogon optimiziran je prije svega u pogledu potrošnje energije. Ovisno o veličini baterije, predviđa se da će WLTP biti mogući dometi do 700 kilometara i kapaciteti punjenja do oko 200 kW. ID.7 stoga naglašava svoju prikladnost za velike udaljenosti za česte vozače i kupce voznog parka. ID.7 je dug gotovo pet metara i dizajniran je na temelju aerodinamičkih načela. Njegov se krov elegantno spušta prema natrag u stilu coupéa i doprinosi postizanju izvrsnog koeficijenta otpora od oko 0,23 ovisno o opremi vozila. Dugi međuosovinski razmak i kratki prevjesi stvaraju mnogo prostora u unutrašnjosti vozila za sve putnike.

Volkswagen ID.7, premijera Passata koji je budućnost i novi pravac marke 26
Foto: Volkswagen

U ID.7 uveden je novi koncept rada i prikaza. Time je Volkswagen reagirao na povratne informacije svojih kupaca i poboljšao operativno iskustvo u relevantnim područjima. To uključuje sljedeće značajke kao standard:

  • zaslon infotainment sustava od 38 centimetara (15 inča).
   head-up zaslon proširene stvarnosti
   – novi koncept upravljanja klimatizacijskim uređajem integriran na najvišoj razini infotainment sustava kao i slobodno dodijeljivi gumbi favorita
   – klizač osjetljiv na dodir s pozadinskim osvjetljenjem

Imelda Labbé, članica Upravnog odbora marke za prodaju, marketing i postprodaju: „ID.7 je izuzetno važan model za marku Volkswagen u Europi, Kini i Sjevernoj Americi. ID.7 nudi atraktivan paket koji će oduševiti postojeće i nove kupce Volkswagena diljem svijeta. U ovom Volkswagenu nudimo vrhunske tehnologije koje impresioniraju svojom ekskluzivnošću, vrhunskom udobnošću i visokim stupnjem svakodnevne upotrebe.”

S novim masažnim sjedalima i panoramskim krovom s elektroničkim prigušivanjem, ID.7 nudi opcije opreme koje inače postoje samo u višim klasama premium konkurenata. Novi panoramski krovni otvor s pametnim staklom može se prebacivati između neprozirnih i prozirnih postavki upravljanjem na dodir. Kao i mnoge druge funkcije u ID.7, krovom se također može upravljati prirodnim glasovnim naredbama – to se događa pomoću novog IDA glasovnog asistenta. Po prvi put u Volkswagenu, opcijski nude prilagodljiva sjedala Climatronic – s hlađenjem ili grijanjem prema potrebi i također funkcijom sušenja. Dostupna je i funkcija masaže s pečatom odobrenja Njemačke kampanje za zdravija leđa (AGR). Raspon opcija zaokružuje Harman Kardon zvučni sustav od 700 W: 14 vrhunskih zvučnika, uključujući središnji zvučnik sprijeda i subwoofer u prtljažniku.

Volkswagen ID.7, premijera Passata koji je budućnost i novi pravac marke 27

Novi ID.7 jedan je od deset novih električnih modela koje će Volkswagen lansirati do 2026. Samo ove godine predstavlja novi ID.3, ID. Buzz s dugim međuosovinskim razmakom i ID.7. Električni kompaktni SUV i serijska verzija ID-a. 2all po cijeni manjoj od 25.000 eura planirana su za 2026. To će proizvođaču automobila dati najširu ponudu električnih vozila u usporedbi s konkurencijom. Novi ID.7 proizvodit će se u Volkswagen tvornici u Emdenu (Njemačka) za europsko i sjevernoameričko tržište. U Kini će se odgovarajući modeli ID.7 proizvoditi u tamošnjoj mreži tvornica njemačke marke.

Foto: Volkswagen